ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРАЈ НАТО ПАКТА? Макрон пресекао…

DA LI JE OVO KRAJ NATO PAKTA? Makron presekao…

1 septembra 2018

Francuski predsednik Emanuel Makron rešio je da razbuca NATO. On smatra da Evropa mora da se oslobodi američkog uticaja i da se okrene Rusiji, sa kojom treba da izgradi čvrstu stratešku saradnju, uključujući i vojnu.

Decenijske greške

Makron, koji kroz zemlje EU promoviše svoju novu strategiju odbrane Evrope, juče je u Finskoj ponovio ranije iznet stav da bezbednost Starog kontinenta ne sme da zavisi od SAD.– Evropi je potrebna autonomija u odbrani, a ne kao sada da zavisi od Amerike. U našem je interesu da imamo strateške odnose sa Rusijom i sa Turskom. To će nam doneti stabilnost, koja će na duge staze ojačati i ujediniti ceo kontinent – rekao je Makron na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom Saulijem Ninistom u Helsinkiju.

On je dodao da Evropa mora da promeni svoj odnos prema Rusiji.

– Činili smo mnogo grešaka i imali mnogo nesporazuma poslednjih decenija. Kao što sam istakao i tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, moramo uspostaviti čvrstu saradnju, na primer u oblasti sajber-bezbednosti, vojne bezbednosti, ali i na svim drugim poljima – istakao je Makron.

Prema njegovim rečima, preduslov za to je da se Stari kontinent oslobodi američkog uticaja.

– Moramo preuzeti inicijativu u poboljšanju odnosa sa Rusijom. Kad je reč o Ukrajini, sporazum iz Minska je takav kakav je. Ne treba da zaboravimo šta se dogodilo, ali moramo biti realni i nastaviti dalje – naglasio je francuski predsednik.

Kako je naveo, da bi EU obezbedila veću stabilnost, najpotrebniji su joj dobri odnosi sa susedima.

– Moramo dobro preispitati transatlantske veze i popraviti odnose sa silama i velikim nacijama sa kojima Evropa deli istoriju. Potrebne su nam i šire evropske vrednosti, koje su se tokom decenija izgubile – izjavio je Makron.

Francuski predsednik je, inače, od početka ove nedelje krenuo u ofanzivu protiv SAD i njihovog predsednika Donalda Trampa. Makron smatra da Trampovo nametanje sankcija evropskim partnerima i njegovo distanciranje od NATO saveznika podriva bezbednost u Evropi, izgrađenu nakon Drugog svetskog rata.

– Partner s kojim je Evropa izgradila posleratni poredak okreće leđa našoj zajedničkoj istoriji. Stoga evropske zemlje moraju da rade zajedno u borbi protiv Trampove izolacionističke politike. Njegova pobeda na izborima predstavlja krizu moderne globalizacije i sad je na svim zemljama sveta da učine tu globalizaciju humanijom – rekao je Makron u ponedeljak, dajući svojim ambasadorima smernice u narednih godinu dana.

Kraj dominacije SAD

Analitičari na osnovu Makronovih poteza smatraju da je došao kraj NATO i da Evropa želi novi svetski poredak u kom Amerika neće dominirati.

– Novi predlog francuskog lidera o oslobađanju od američkog uticaja na Starom kontinentu znači prekid transatlantskih odnosa, a samim tim to je kraj za NATO pakt. Taj vojni savez godinama je služio samo interesima Amerike, a tome je očigledno došao kraj. Stoga nova Makronova vojna strategija za Evropu, koja se bazira na savezu bez SAD, a na saradnji sa Rusijom, može da bude prekretnica za ceo svet – smatraju stručnjaci.

Oni podsećaju da EU planira da uloži 20 milijardi evra na reformu odbrane između 2021. i 2027. godine.

– To znači da para za NATO neće biti. Članice EU ionako su opterećene raznim dažbinama, te je malo verovatno da će hteti da izdvajaju za dve vojne alijanse – za evropsku i transatlantsku – kažu analitičari.

(Informer)

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  Godinama govorim da se Rim,Pariz i Berlin NE MOGU osloboditi okupacije bez pomoći Moskve!

  • punca says:

   Definitivno.

 2. Milan says:

  1. Rezolucija 1244, aneks 1 tačka 9 govori o "sveobuhvatnom pristupu ekonomskom razvoju i stabilizaciji kriznog regiona". Nema na Kosovu ekonomskog razvoja obezbedjenog od EU ili V.B. i SAD,stanje je samo gore nego ikad te usled visoke nezaposlenosti Kosovo se prazni. 2. Zatim aneks 2 iste rezolucije, tačka 4 govori o medjunarodnom bezbednosnom prisustvu koje je suštinski prisustvo NATO snaga pod jedinstvenom komandom. Na KIM su sada snage SAD, V.B., Francuske, Nemačke i Italije. Ako se raspadne NATO šta će biti od te jedinstvene komande i ko će od NATO snaga tamo ostati? Najviše verujem u raspad NATO-a zbog PRAZNE KASE, u državama EU neće biti dovoljno para za NATO. ... "Oni (analitičari) podsećaju da EU planira da uloži 20 milijardi evra na reformu odbrane između 2021. i 2027. godine. – To znači da para za NATO neće biti. Članice EU ionako su opterećene raznim dažbinama, te je malo verovatno da će hteti da izdvajaju za dve vojne alijanse – za evropsku i transatlantsku – kažu analitičari."

  • Milan says:

   Dakle nama to što u EU ima sve manje para za razna davanja i dažbine i to što je moguće je da se tako dogodi i raspad NATO-a odgovara zbog ona dva gore navedena razloga pod 1. i 2. Pored toga odgovara nam raspad NATO-a zbog budućnosti cele države Srbije.

 3. ZačinC says:

  Eto svi se polako okreću ka Rusiji, jedino se par pacijenata sa ovog sajta koprca i odbija da prihvati realnost!

 4. punca says:

  Sve u svemu sve drzave koje su sada u paktu sa NATO , sledi bankrot … smrak sveta . Pa pogledajte hrvatsku … mladi masovno odlaze iz svoje zemlje . Najozbiljnije se pitam za koga su se borili i klali i iztrebili srbe iz Hrvatske … za albance i migrante !!! a, sledeca je CG … zivi bili pa da mi i to dozivimo do 2027 !!!

 5. Hruscov says:

  Braci Crnogorcima zelim sve najbolje a Miligorcima da sa Siptarima i ustasama zajedno napuste ove predele i zaborave na njih. Zelim im sve sto su oni zeleli nama i nasem pokolenju.

 6. M says:

  Na vrbi svirala.Francuzi su sudjelovali u stvaranju Ukrajinske krize koja još nije gotova!Francuzi su sudjelovali i sudjeluju i u stvaranju-održavanju i bliskoistočne krize!Oni su sukreatori NWO!Pa kad sve to nejde direktnim prodorom,onda pokušavaju zaobilaznim lijevim krilom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *