ДА ЛИ ЈЕ ОВО КРАЈ ЗЕЛЕНСКОМ? Нада се другој шанси

DA LI JE OVO KRAJ ZELENSKOM? Nada se drugoj šansi

8 septembra 2023

Prema redovnom izbornom rasporedu, u Ukrajini bi sledećeg meseca trebalo da budu održani parlamentarni izbori, a sledećeg marta predsednički.

S obzirom na to da su zbog ruskog napada uslovi u toj zemlji sve samo ne „redovni“, razumljivo je da se o ovoj temi raspravlja, posebno nakon što je američki senator Lindzi Grejem krajem avgusta pozvao Kijev da organizuje „slobodne i fer“ izbore čak i kada je pod sveopštim napadima Rusije, piše Politiko.Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne krije da želi drugi mandat.

– Ako se rat nastavi i iduće godine budu izbori, nikada neću napustiti svoju zemlju, jer sam garant Ustava i braniću ga u svakom slučaju – rekao je Zelenski u nedavnom intervjuu za portugalski javni servis RTP.

Zelenski je takođe rekao američkom senatoru da je spreman — ako se parlament složi — da ukine vanredno stanje koje zabranjuje izbore tokom rata, ali to je tema koja postavlja velika pitanja o demokratskom legitimitetu: većinu TV programa uglavnom kontrolišu vlada, vojnici morali bi da glasaju u rovovima na prvoj liniji fronta, a milioni Ukrajinaca su pobegli u inostranstvo.

Svestan svih ovih prepreka, Zelenski je tvrdio da će Zapad morati da pomogne Ukrajini da organizuje glasanje za oko 6,2 miliona ukrajinskih izbeglica, koje su pobegle iz zemlje nakon ruske invazije u februaru 2022. On je takođe rekao da će ukrajinski partneri morati da obezbede dodatnih 120 miliona evra za postavljanje biračkih mesta i slanje posmatrača, posebno u najsloženijim oblastima kao što su borbene zone.

Izborni posmatrači, politički analitičari, pa čak i predstavnici opozicije koji su razgovarali sa novinarima Politika slažu se da Ukrajina ne može da garantuje slobodan, fer i bezbedan izborni proces dok Rusija ispaljuje projektile na Ukrajinu, TV kanali su cenzurisani, a 20 odsto teritorije to nije. mogao da glasa jer je pod okupacijom Kremlja.

„Razumem da bi bezbednosno okruženje za sprovođenje izbora bilo izazovno. Međutim, ne mogu da zamislim bolje ulaganje u stabilnost Evrope od pomoći Ukrajini da opstane kao nezavisna, samoupravna demokratija zasnovana na vladavini prava. Ohrabrio bih sve saveznike Ukrajine da pomognu u pružanju finansijske i tehničke pomoći za podršku ovim naporima“, rekao je Grejem.

Olga Aivazovska, predsednica odbora Građanske mreže Opor, ukrajinske izborne straže, upozorila je na opasnosti prevremenih izbora. Na izborima se radi o slobodi govora, slobodnom kretanju, bez cenzure, o komunikaciji sa biračima, o aktivnostima političkih partija… Sve se to ne može garantovati u ratnom žarištu“, rekla je ona Politiku.

Preteća opasnost koju je identifikovala jeste da bi bez fer političke konkurencije, koja bi bila nemoguća zbog ograničenja koja je vlada nametnula tokom rata, vlada mogla biti delegitimizovana.

„Takvi izbori bi bili daleko od čina demokratije tokom rata. Zemlja bi mogla da dobije vladare koje biraju samo neki delovi Ukrajine, oni koji nisu okupirani od strane Rusije. I to će pomoći Kremlju da popravi novu geopolitičku realnost kontrole drugog dela Ukrajine“, dodala je Ajvazovska, prenosi Politiko.Zelenski kaže da razume logiku ukrajinskih partnera koji pozivaju Kijev da održi glasanje tokom rata.

– Ako štitite demokratiju, onda o toj zaštiti treba razmišljati i tokom rata. Izbori su jedan od načina da se to uradi. Ali nije uzalud da su izbori zabranjeni zakonom za vreme rata. Veoma ih je teško zadržati – rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je dodao da mu još niko nije pokazao kako da organizuje izbore za vojna lica na prvim linijama fronta i za izbeglice u inostranstvu.

Dok je pomoć u organizovanju glasanja u inostranstvu moguća, Dmitro Razumkov, ukrajinski poslanik koji je predsedavao izbornom kampanjom Zelenskog 2019, ali je sada u opoziciji, našalio se da bi voleo da strani posmatrači postave svoje misije na liniji fronta pod stalnim ruskim granatiranjem.

– Ni narodni poslanici ni Centralna izborna komisija ne mogu da kažu koliko će vremena biti potrebno za izradu novog biračkog spiska. Gde su naši birači i kako organizovati taj proces? Kod nas je ogromna teritorija ili pod okupacijom, ili je tamo uništena infrastruktura, nema ljudi, jednostavno, nema mogućnosti da se organizuje izborni proces na terenu – rekao je Razumkov za Politiko.

(Informer)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *