ДА ЛИ ЈЕ ОВО МОГУЋЕ?! ПОМЕТЊА НА ЈУГУ СИРИЈЕ! Амери и Руси први пут крећу у заједничку акцију! (ВИДЕО)

DA LI JE OVO MOGUĆE?! POMETNJA NA JUGU SIRIJE! Ameri i Rusi prvi put kreću u zajedničku akciju! (VIDEO)

21 septembra 2018

Nikolaj Burtsev, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije, otkrio je da Rusija blisko sarađuje sa SAD kako bi evakuisali izbeglice iz logora Al-Rukban, južno od područja Al-Tanfa.

– Američka strana predlaže rešavanje problema Rukbana putem evakuacije izbeglica na teritorije pod kontrolom vlade Sirijske Arapske Republike. Do sada nisu razmatrani detalji o mogućoj operaciji. Nastavićemo da radimo sa Amerikancima radi rešavanja ovog problema – rekao je Nikolaj Burtsev za rusku novinsku agenciju TASS tokom sastanka rusko-sirijske Zajedničke komisije za repatrijaciju izbeglica.

Ruski diplomata je takođe rekao da će vlada iz Damaska dopustiti novom konvoju humanitarne pomoći UN da uđu u logor Rukban. Konvoj će pratiti ruske snage.

Prošle nedelje sirijski opozicioni izvori otkrili su da su sirijska vlada i “Brigada mučenika Al-Karjatain” podržana od SAD postigli sporazum o evakuaciji, prema kojem će borcima grupe i oko 5.000 civila biti dozvoljeno da se povuku iz logora Rukban ka severu Sirije prema Alepu.

Izvor iz Sirijske arapske vojske (SAA), koji je trenutno smešten u deeskalacionoj zoni na oko 55 kilometara oko al-Tanfa, rekao je da će prva grupa militanata i civila možda napusti logor Rukban u narednih 24 sata. Prema TASS-u, Jordan takođe sarađuje po tom pitanju i uskoro će ponovo otvoriti granicu sa Sirijom kako bi olakšao rusko-sirijske napore.

(Pravda)

KOMENTARI6 komentara

 1. Bogomir says:

  Eto leeeepo, goje iz dva plemena saradjuju posto je tako naredio vrhovni rabin, kako je to slaaatko :)

 2. Deda Micko says:

  Rusi se plase da krenu sami, opet ce biti za sve krivi Sirijci, a Natanjahu ce izrokati budale kako i zasluzuju. Pitanje za rusofile: kako je moguce da Lavrov nista ne govori o nedavnom napadu na ruski avion? Od Putka se to, naravno, ne moze ni ocekivati. Koja bagra.

  • Miraš says:

   Popij lekiće "deda". Samo bezosećajna botina može da lupa na tvoj način o onome što ne zna. Taj logor i užasno stanje ljudi u njemu je samo na odgovornost Amerikanaca. Rukban se nalazi na krajnjem jugu centralne Sirije prema Jordanu, a nije daleko ni Irak. Divlje podignuta i velika američka baza AL Tanf skroz pokriva taj izbeglički logor, na taj način onemogućen je iz Sirije pristup ka njima. Jedino iz Jordana je moguć pristup, iako je to teritorija Sirije. Amerikanci u toj bazi kao proksi snage koristili su i koriste FSA (Slobodnu sirijsku armiju), a neguju tamo i ISIS. Izbeglice u Rukbanu su u najgorem logoru na svetu, može se reći u najgorem zarobljeničkom logoru. Iz baze Al Tanf upadaju u logor i regrutuju ih za svoje potrebe. Po logoru vršlja i ISIS pa su u dva navrata ubili jordanske vojnike koji su bili pratnja humanitarnih organizacija. Ko neće da se pridruži proksi snagama ide na surovo prevaspitavanje, a ko je pokušao da beži iz tog logora pa nije uspeo ide na surovo kažnjavanje. Poneko je uspeo da pobegne, ali rizično je i teško jer ide se dosta kroz pustinju. Bila je jednom reporataža-intervju sa jednim dečakom iz tog logora otprilike u vreme najvećih terorističkih napada bombaša-samobica po raznim sirijskim gradovima. Ispričao je da je njegov stariji brat šehid-samoubica. Humanitarna pomoć tamo je uglavnom stizala od UN. Sumnjam da ko neće da sluša neće dobiti ni tu pomoć. Satelitski snimci pokazuju da groblje pored logora je strašno poraslo. U početku je tu bilo oko 90.000 izbeglica, a sada se pretpostavlja da ih ima tek oko 55.000. Biće veliko iznenadjenje da ih Amerikanci puste. Ako ih puste imaće šta da ispričaju.

 3. Deda Micko says:

  Predlazem Iraelu da ih sve poubijaju ko macice, a posle da kazu: "Izvinite deco, ne znam sta mi je." Nejevreji su toliko glupi da me je stid sto sam jedan od njih. Jevreji su zasluzili da gazduju, ne moze glupak i cvikadzija da vlada nad pametnijim i hrabrijim. Sve je kao sto mora da bude. Aliluja.

 4. Miraš says:

  Vest nije senzacionalna u pogledu saradnje R.F.- SAD, a jeste moguće da su Putin i Tramp razgovarali i o tom problemu na poslednjem samitu u julu. Već jako dugo vremana Sirija i Rusija insistiraju na rešavanju problema sirijskih izbeglica u Rukbanu, a dosad SAD ih je uvek odbijala. Sada Amerikanci nemaju više kud! Oslobođena je i jugozapadna Sirija te radi granični prelaz Jordan-Sirija preko kog je najizvodljivije da te izbeglice budu prebačene u Siriju, a odatle sa krajnjeg juga pa na sever prohodan je i slobodan veliki deo Sirije. Ti zapadni delovi Sirije su ujedno i najnaseljeniji delovi Sirije.

  • Deda Micko says:

   Ne zatrpavaj svaki tekst polupismenim esejcicima u kojima nema niceg konkretnog. Uglavnom vrtis stvari koje su poznate, a ne iznosis svoje misljenje. Miniras svaki dijalog. Ko je ovde bot, kad vec volis tu rec??? Kako da ne, bot sam jer sam ukazao da si nepismen u smislu sadrzaja onoga sto komentarises, ako se pomene rec Sirija, eto tvojih eseja (pokradenih sa Vikipedije) sta je Sirija, itd. Nemas misljenje, nemas nista, a hoces da budes uvek prisutan i da ometas razmenu misljenja. Video sam na stotine tvojih tekstova, ali u njima nista nije receno, sve su to suplje informacije bez tvog licnog stava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *