ДА ЛИ ЈЕ ОВО НАЈАВА ВЕЛИКИХ СУКОБА И РАТА? Руси повукли неочекиван потез у Сирији

DA LI JE OVO NAJAVA VELIKIH SUKOBA I RATA? Rusi povukli neočekivan potez u Siriji

1 jula 2020

Rusija više ne učestvuje u radu mehanizma za obaveštavanje o humanitarnim objektima i kretanju na teritoriji Sirije – reč je o dobrovoljnom sporazumu Rusije i UN na čije je nedostatke Moskva više puta ukazivala, ali je to ignorisano, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Prema rečima Nebenzje taj mehanizam je bio dobrovoljni sporazum.

„Mehanizam nije dobio mandat Saveta bezbednosti niti ima bilo koju drugu zakonitu osnovu. Više puta smo ukazivali na nedostatke mehanizma. To je konstantno ignorisano“, istakao je Nebenzja.Zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Mark Loukok rekao je na zasedanju Saveta bezbednosti UN-a da je planirano da se o tome razgovara sa humanitarnim organizacijama u Siriji i sa Rusijom.

„Humanitarno obaveštavanje ima za cilj da doprinese bezbednoj isporuci humanitarne pomoći informisanjem strana o objektima i kretanjima, koje odgovaraju humanitarnoj funkciji“, rekao je Loukok.

On je dodao da su sukobljene strane obavezne da poštuju međunarodno humanitarno pravo, nezavisno od učešća u sistemu humanitarnog obaveštavanja.

Stalna predstavnica SAD pri UN Keli Kraft je na zasedanju Saveta bezbednosti UN izjavila da su „SAD potresene zbog odluke Rusije.

„Razumemo da je Rusija uništila svoj mehanizam za sprečavanje sukoba sa UN, čime je ugrozila milione života na severozapadu Sirije i stvorila prepreku za dostavu pomoći UN-a u tu zonu“, rekla je Kraftova.

Prema njenom mišljenju, odluka Rusije je neprihvatljiva i doneta u cilju da se postave nove barijere za isporuku humanitarne pomoći.

„Šokirani smo što je Rusija preduzela tako opasan korak“, zaključila je stalna predstavnica SAD.

Ranije je Rusija više puta kritikovala pomenuti mehanizam. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da mehanizam za sprečavanje sukoba u Siriji ne samo da ima nedostatke, nego se koristi za dezinformacije.

Prema njegovim rečima, objekte koji su označeni kao humanitarni, često su koristili teroristi. Nebenzja je takođe ukazivao da se koordinate, koje su označile Ujedinjene nacije, ne podudaraju sa objektima koji bi trebalo da se nalaze na tim mestima.

Kako podseća Nebenzja, u jesen 2019. godine u UN-u je formirana komisija za istragu napada na objekte civilne infrastrukture na severozapadu Sirije. Tada su zapadne zemlje optužile Rusiju i sirijske vlasti za napade.

Rusija je dostavila fotografije koje dokazuju da su optužbe lažne, ali dokazi su ignorisani. Rusko Ministarstvo odbrane je sprovelo istragu i utvrdilo da neki od objekata, koje je komisija navela, nisu napadnuti.

KOMENTARI2 komentara

  1. znojni Mirko says:

    Rusija treba konstantno da omalovazava i ponizava Zapad i ovo je u tom smislu odlicna vest.

  2. milorad2 says:

    tamo samo što nije eksplodiralo sve.Sirija MORA da povrati idlib i to pod hitno inače će biti rastegnuta na TRI fronta i to će teško moći da se brani,rusija će biti prisiljena da deluje mnogo većim snagama nego dosada a amerikanci čekaju da turci oleše njhiove kurdske "saveznike" u iraku i tako im obezbede zaledjinu od nekih mogućih iznenadjenja sa te strane i možda navuku turke da im poveruju i krenu u napad na siriju i rusiju.Turci non stop sede na DVE stolice i uskoro to više neće biti moguće.Videćemo šta će edrogan i armija da urade u turskoj i kako će se dalje ponašati ali dupla igra je pri kraju i treba biti spreman na neprijatna iznenadjenja jer turci će NEKOGA da ispale to je sigurno.Ako ispale amerikance rizikuju opasne ekonomske posledice ako ispale ruse rizikuju ozbiljan rat.Ako edrogan ima imalo mozga ispaliće ameriku jer to izbacuje politički i vojno izrael iz igre. Inače ako turci legnu uz ameriku izrael je automatski u ratu,što opet automatski uvodi u rat iran,egipat s.arabiju i jordan a možda i još neke sitnije šeike.Ovaj rat u siriji se sada klati izmedju mogućeg smirivanja i ozbiljnog sukoba VELIKIH razmera sa milionima u igri i milionskim žrtvama u toj igri.Da sam na mestu turaka ja bih izabrao MIR jer neko milionče mrtvih u tom pokeru ima da bude i njihovo.NATO im preti grčkom ali ako turci ne zajašu američku kobilu od toga nema ništa, medjutim ako se zajeb. i ipak i pobede uz NATO,grci će da budu ti koji će za račun amerike i NATO da vrše pacifikaciju turske na kraju rata:), pod uslovom da taj rat uopšte dobije NATO i USA jer ako ta strana izgubi rat onda će pacifikaciju turske da vrši IRAN i EGIPAT.Kako god okreneš turci su ključ razvoja predstojećih dogadjaja i ako se zavrnu u proceni to će biti KATASTROFA za ceo b.istok i naročito za TURSKU kako god da se završi. Ako krenu u veliki rat turci će nadrljati.Zato se nadam da oni to SHVATAJU i da SHVATAJU stratešku težinu momenta i da shvataju da je bolje "vrabac u ruci nego golub na grani" ali sa turcima nikad nisi načisto takva im sorta brate i mislim da će leći uz NATO i USA u iznenadnom obrtu politike i to će onda SKUPO platiti jer niti su im "saveznici" zaista saveznici niti su u stanju da vode rat protiv nekoliko velikih sila u tom momentu, čak i uz pomoć NATO i USA glavni teret borbi će onda da nosi turska i izrael a ko zna šta će kinezi da urade u celoj toj priči:)Dovoljno je da počnu liferaciju savremenog naorućanja protivnicima turak i to će biti vrlo opasno za turke NARAVNO o ruskom delovanju ne vredi ni misliti jer će sigurno biti brutalno za turke.Mislim a predstoji RASPAD turske u sledećem periodu zbog poglrešne politike i pogrešnih poteza koji slede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *