ДА ЛИ ЈЕ ОВО ОБЈАВА РАТА? – ТРАМП САОПШТИО: Америка излази из нуклеарног споразума са Ираном!

DA LI JE OVO OBJAVA RATA? – TRAMP SAOPŠTIO: Amerika izlazi iz nuklearnog sporazuma sa Iranom!

9 maja 2018

Američki predsednik Donald Tramp optužio je Iran da obogaćuje uranijum i pravi nuklearno oružje zanemarujući postojeći nuklearni sporazum. S tim u vezi, Amerika izlazi iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

„Sporazum je omogućio Iranu da nastavi obogaćivanje uranijuma i na kraju da postigne nuklearni proboj“, rekao je Tramp govoreći u Beloj kući.„Sada imamo ubedljive potvrde da su obećanja Irana (da neće praviti nuklearno oružje) bila laž“, dodao je predsedik.

Tramp je izjavio da nuklearni sporazum sa Iranom o nuklearno „nikad neće doneti mir“ i zato: „Objavljujem da će Amerika izaći iz nuklearnog sporazuma“.

On je dodao da čak i ako Iran poštuje tačke iz nuklearnog programa, država može u kratkom roku da napravi nuklearno oružje.

Ako Iran nastavi da pravi nuklearno oružje, suočiće se sa problemima koje dosad nikad nije imao, obećao je američki predsednik.

Tramp je izjavio da će SAD uvesti „najveći nivo sankcija“ Iranu.

Sankcije će dotaći energetiku, naftni, hemijski i finansijski sektor.

Svaka država koja bude pomagala Iranu u njegovom nuklearnom programu, biće na udaru američkih sankcija.

Iran će morati da zaključi novi nuklearni sporazum, SAD su spremne da pregovaraju.

KOMENTARI9 komentara

 1. Miraš says:

  Ovo još uvek nije objava rata Iranu, ali stiče se utisak da SAD kupuje vreme za nešto uz povećan pritisak na Iran. Sumnjam, imam loš predosećaj, da će sada žestoko vojno napasti Siriju. Tramp je optužio Iran bez dokaza i bez osnova da krši taj sporazum, nego ispada da baš SAD krši Rezoluciju SB UN kojom je ranije regulisan taj nuklearni sporazum. Evropska unija će nastaviti da poštuje sporazum o iranskom nuklearnom programu, saopštila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.EU će u okviru sporazuma sa Iranom nastaviti da radi na tome da Teheran ne razvija nuklearno oružje, obećala je Mogerinijeva. Makron: Francuska, Nemačka i Velika Britanija žale zbog odluke SAD o izlasku iz nuklearnog sporazuma sa Iranomm ali nejasno je zašto je obećao da će „zajednički raditi nad širim okvirima nuklearne aktivnosti“. Da li to znači da Makron želi korekcije tj. proširenje tog sporazuma?

  • Miraš says:

   Trampova odluka ima za cilja da dovede do eskalacije sukoba na Bliskom Istoku. SAD koristi ranije sklopljeni nuklearni sporazum sa Iranom da vrši pritisak na Iran sa ciljem da izbaci celokupnu iransku pomoć Siriji, a pritom najvažnije je da izbaci iranske vojne snage iz Sirije. Plen Sirija je još uvek na prvom mestu. Ipak može se ovo oceniti kao početak izraelskog rata protiv Irana na teritoriji Sirije. Istovremeno Izrael odavno prikriveno preko terorizma ratuje protiv Sirije, a sada Izrael otvoreno ratuje protiv Sirije i bez objave rata... Vesti u društvenim mrežama mogu biti mrežni rat te su moguće namerne lažne alarmantne objave, a objavljivano je da iranski Hezbolah je objavio mobilizaciju i poslao je navodno ekstremiste u južni Liban zbog mogućih sukoba sa izraelskom armijom. Naravno bilo bi nenormalno da nema nikakve mobilizacije s obzirom na sve dosadašnje provokacije Izraela. Pojavile su se i vesti da Iran namerava da napadne Izrael. Na takve vesti Izraelska elita okupila je hitan sastanak Generalštaba i izraelsko vazduhoplovstvo intenziviralo je letove preko Libana i Golanske visoravni. Zatim kroz nekoliko sati Izraelska avijacija napala je 5 ciljeva u Siriji - uništili su vojni aerodrom i vojne magacine koji pripadaju iranskim snagama. Nakon izraelskog raketnog napada na izraelski komandni centar i objekte u al Kisva južno od Damaska ostale su samo ruševine! Sirijski mediji su objavili da je njihova PVO oborila 2 rakete, ali jasno je da postojeća sirijska PVO nije dovoljno jaka. Zatim objavili su da su poginula 2 civila i ukupno 9 pripadnika sirijske Republikanske garde i iranske milicije. Po drugim informacijama žrtava je puno više, navodno ubijeno je 32 dvoje a tela su smeštena u lokalnu bolnicu.

 2. Miraš says:

  Od juče Izrael gomila razne vrste naoružanja na ranije okupiranom sirijskom Golanu. Sinoć u 9 i 45 izvršen je raketni napad na Damask. Iz nekih vesti se vidi da gori fabrika južno od Damaska u oblasti Kisva, a u drugima stoji da je Sirija uspešno odbila raketni napad Izraela oborivši dve rakete. Pre toga nekoliko časova objavljeno je da Izraelska vojska je podignuta u stanje borbene gotovosti, kao i sistemi PVO, dok je naređeno da se skladišta na Golanskoj visoravni otvore. Zbog "neobične aktivnosti" iranskih snaga u Siriji odlučeno je da se ojača odbrana na Golanskoj visoravni i otvore skloništa. Odbrambena sredstva i naše snage se nalaze u stanju povećane borbene gotovosti“, naveli su u izraelskoj vojsci. U saopštenju se govori da je izraelska vojska spremna za različite scenarije razvoja događaja i oštro će reagovati na sve akcije usmerene protiv države. KAKVA CRNA I LOPOVSKA ŠALA. Izraelci izgleda da napadaju Siriju sa otetog sirijskog Golana i pričaju da brane državu Izrael. Živa je i rezolucija SB UN po kojoj Izrael treba da vrati Golan Siriji!...

  • Miraš says:

   Ovo je zapravo rat protiv Sirije bez objave rata! Izrael nije komentarisao napad, ali nove vesti iz Izraela su da pozivaju vojne rezerviste. Bojim se da će pokušati da izvrše okupaciju Al Qunejtre i Dare kao što su ranije okupirali Golan, a da preduhitre snage SAA koje su se spremale da za nekoliko dana stave pod kontrolu te pokrajine. U prilog Izraelu ide da su ti pobunjenici već izraelski jer u toj oblasti i oni su obučavali i podržavali teroriste i nabavljali im oružje... Da bude još ludje i krajnje drsko i podlo sutra na Paradi pobede u Moskvi biće prisutan i Benjamin Netanjahu. Oni silni heroji i branioci bivšeg SSSR i oslobodioci Evrope će se okretati u grobu.

   • Miraš says:

    Da bude jasnije Snage SAA su planirale da za nekoliko dana pokrenu operacije da bi stavili pod kontrolu tu oblast, ali nakon oslobodjenja Jarmuk Kampa za što treba još par dana.... Slično može i nama da se desi sa tkzv. Kosova, a mi nismo ni proglasili okupaciju KIM. Neke naivne domaće budale misle da ako priznamo tkzv. Kosovo bićemo mirni i srećni u EU, evo nam primera kako nećemo lako biti mirni.

   • goran says:

    Apsolutna komedija. Natanjhau na paradi, a istovremeno Rusiji zabija noz u ledja. A Putin to trpi, pa ima valjda i on neki interes u toj lakrdiji.

    • Miraš says:

     Izgleda da Izrael je bacio oči još i na preostali deo teritorije Al Quneitre (ranije oteti Golan pripada ovoj pokrajini) i na pokrajinu Daraa te po svaku cenu neće da doyvoli da one ponovo budu pod kontrolom SAA tojest Damaska. Naravno ne mogu Izraelci otvoreno da kažu šta im smeta, nego pod izgovorom da ne dozvoljavaju iransku opasnost u Siriji yapravo nastoje da ne dozvole ni početak operacija snaga SAA. Sirijski mediji su ranije pisali da će udarna snaga za oslobadjanje Dare i Quneitre biti samo poznata elitna Četvrta mehanizovana divizija Sirijske arapske vojske kojom rukovodi Maher Hafez al-Asad, Asadov najmladji brat. Nekako iz drugih vesti podrazumevalo se da elitne Tigrove snage koje predvodi general Suhail al Hasan imaće neki drugi isto veoma važan zadatak te neće učestvovati u vojnim operacijama na jugozapadu Sirije, a te obadve elitne jesu zajedno vodili borbe za oslobadjanje Istočne Gute. Sticao se utisak da Sirija ne planira preterano intenzivne vojne operacije na jugozapadu, ali Izrael im sada zadaje tempo... Smatra se da tokom 2003 godine Maher Hafez al-Asad, Asadov najmladji brat, u Jordanu održao je niz susreta sa predstavnicima Izraela na osnovu kojih je tada postalo moguće obnavljanje pregovora o miru izmedju Sirije i Izraela. Zvanični Izrael je ipak te pregovore ubrzo odbio. Sada je baš Maher al-Asad komandant te elitne Četvrte mehanizovane divizije, dakle treba dobro da zna s kakvim protivnikom se suočava.

 3. Miraš says:

  Dva ruska oficira pilota poginula su prilikom pada ruskog helikoptera K52: Roman Mirošinčenko (24 god.) i Artem Gušin (39 god). Neka im je večna slava. Sirijski mediji sada prenose da je helikopter oborio radikalni islamista sa MANDAPS-som, desilo se u jugoistočnoj Siriji u pustinji u široj okolini grada Al Majadina. Nakon toga snage SAA i druge snage hitno su pristupile rasčišćavanju i oslobadjanju tog velikog džepa. Uz velike borbe sa islamistima po nekim vestima oslobodili su već 1.500 km2 počev od te istočne strane džepa. Iz starijih vesti zna se da na stotine terorista, blizu 1.000 njih, preusmeravane su iz američke baze Tanf na jugu pokrajine Homs i na sredini južne granice Sirije u pravcu severoistok tj. u tu pustinju Badija. Pretpostavlja se da će sada rasčistiti ceo taj džep. Ali dok god je tamo prisutna američka baza Tanf može biti novih punjenja teroristima te pustinjske oblasti.

 4. Ivan Grozni says:

  Ova odluka nije samo samar Iranu vec; Makronu,Merkelovoj i Mej. Da im dokaze da, bez USA nema svetskih kretanja i da sve njihove odluke bez americkog blagoslova ne vaze. Kad si u savezu sa djavolom moras racunati da ce ti biti vruce. Islamisti koje zapad stacionira u Avganistanu moraju negde da se upotrebe a i neko da ih placa. Do sada je to bila Saudijska Arabija i Ben Ladin a sad to mora neko drugi preuzeti. Videcemo ko ce "kupiti novu ciglu"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *