ДА ЛИ ЈЕ ОВО ПОЧЕТАК РАСПАДА НАТО ПАКТА? Американци оштро запрети Турској

DA LI JE OVO POČETAK RASPADA NATO PAKTA? Amerikanci oštro zapreti Turskoj

8 marta 2018

Senator demokrata Džek Rid zapretio je Turskoj da će, ukoliko nabavi ruske raketne komplekse S-400, njena saradnja sa SAD u oblasti odbrane trpeti posledice.

„Prodaja S-400 Turskoj potencijalno ugrožava čitav spektar odbrambene saradnje SAD i Turske“, izjavio je Rid na raspravi u Senatu SAD.

I glavni komandant NATO-a u Evropi, američki general Kertis Skaparoti, izjavio je da se SAD nadaju da će Turska odustati od kupovine ruskog S-400.

On je podsetio da će jedna od posledica ove kupovine biti neusklađenost tih kompleksa sa standardima NATO-a.

„Ne samo ja, nego i drugi članovi naše vlade, razgovarali su s njima da bi im razjasnili druge posledice ove kupovine“, rekao je Skaparoti, ne precizirajući o kakvim je posledicama reč.

Na raspravi u Komitetu za oružane snage Senata SAD, Skaparoti je rekao da NATO razmatra s Turskom mere protivvazdušne odbrane i sisteme koji mogu da se koriste.

„Ne mislim da je to već završen posao. Oni razgovaraju i s nama i s drugima da bi kupili adekvatan sistem. Mislim da imamo vremena i želim da nastavim posao u vezi s tim da bih ih ubedio da je ovaj sistem neuklopiv sa standardima NATO-a“, rekao je Skaparoti.

Ranije je zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Getemiler izjavila da S-400 neće biti integrisan sa sistemima protivraketne odbrane NATO-a i da o tome treba voditi računa prilikom odlučivanja o kupovini naoružanja od Rusije.

U decembru prošle godine u Ankari su predstavnici Rusije i Turske potpisali kreditni sporazum o isporučivanju raketnih kompleksa S-400.

Prema saopštenju Sekretarijata za odbrambenu industriju Turske, Ankara kupuje dve baterije ovog kompleksa, kojima će upravljati turski personal.

Strane su se dogovorile o tehnološkoj saradnji u ovoj oblasti radi razvijanja proizvodnje ovih kompleksa u Turskoj.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da je Turska protiv govora pretnji povodom kupovine S-400.

KOMENTARI10 komentara

 1. Zaharije qSerak says:

  Ne,nije nego će NATO biti još čvršće vezan.Turska neće kupiti sistem od Rusije,neće ga uzeti ni kao poklon.Vidjecemo ko je u pravu.

  • Strahinja says:

   Citaj malo Mirasa u komentarima ispod. Nemoj biti toliko june, kad vidis da se tvoj vatikanoidni svet raspada. Okani se tvog shizmatickog katolicizma i vrati se izvornom pravoslavlju, kome su pripadali svi tvoji preci. Mani se onog pajaca u crvenim papucama iz Rima...

 2. Ilija Krneta says:

  putin ako da S- 400 turcima gubi bitku i srbstvo turcin je naj veci nepretelj svetog SAVE

 3. Miraš says:

  Turska če završiti operaciju "Maslinova Grančica" u kantonu Afrin pokrajine Alepo, na severozapadu Sirije - do kraja meseca Aprila. Početkom ili sredinom maja nastaviće sličnu operaciju na preostalom i podugačkom severnom delu Sirije koji je naseljen Sirijskim Kurdima. Nisu rekli koliko meseci će trajati ta operacija, ali najverovatnije Turska će uspešno uraditi to što je zacrtala - okupacija oko 30 km najsevernijeg dela Sirije koji sad kontrolišu Amerikanci. ZA "NAGRADU" NAKON TOLIKO TRUDA AMERIKANCI JEDINO MOGU DA ISKLJUČE TURSKU IZ NATO ALIJANSE. Po kom pravu se SAD više pita od današnje Turske o državama na Bliskom Istoku. Jedino po pravu jačeg. Savremena Turska treba da gleda kako Amerikanci nešto novo prave na teritoriji svoje bivše carske tj. otomanske države i još da im u tome verno služi? Sirija, Irak, Jordan, današnji Izrael, itd. to su sve bile teritorije nekadašnje otomanske imperije koje su joj oduzete do 1923 godine. Tu nije kraj jer nije prošlo ni 100 godina, a NATO planira da otkine još jedan deo - istočni deo teritorije današnje savremene Turske da bi napravili Veliki Kurdistan. "Najbolje" da Turska sedi i baš mirno čeka još i tu operaciju-amputaciju.

 4. Miraš says:

  Današnja Turska ima već nekoliko godina više od 3 miliona sirijskih i drugih izbeglica na svojoj teritoriji. EU-ropa je prokukala kad joj je stigao malo više od jedan milion tih izbeglica. Zatim EU je nemoćna da skupi novac koji su se sporazumeli da će isplatiti Turskoj sa ciljem da i ti preostali milioni izbeglica ne krenu u EU-rupu. Tako je to kad Evropa pripada atlantističkom svetu te kad svemoćni NATO krene u osvajanje Azije i Afrike onda poslušna Evropa treba da posluži kao ostava za milione i za desetine miliona raznog suvišnog azijskog i afričkog stanovništva. Ne zna se šta Turska planira, ali Turska bi mogla većinu sirijskih izbeglica da vrati u Siriju tako da ih razmesti na severu Sirije te da na taj način obezbedi svoju južnu granicu. Na kraju može da uslovi Siriju - priznajemo teritoriju države Sirije ali samo sa ovakvim povratkom i rasporedom izbeglica...

  • doktrina soka says:

   A,ne,ne,Turska sa izbeglicama iz Sirije drzi EU za grkljan,a tim i iste clanice Natoa.To cedo koje su stvorili sada im duva za vrat.Erdogan ima keca u rukavu.Znaju to i oni,zato sa Erdoganom sada razgovaraju oprezno,nebili ga navukli na tanak led.Prosao je on stosta sa njima,cak mu je i glava zamalo bila na kolcu.

   • Miraš says:

    Turskoj ostaju za ucenu Evrope još izbeglice iz drugih azijskih zemalja kao Irak i još dalje iz Pakistana i Avganistana. Ali postoji i drugi pokret izbeglica iz Afrike preko Libije zatim najviše pristižu do Italije i Španije. Za zaustavljanje tih afričkih izbeglica EU je isplanirala da izdvoji još veću sumu novaca nego što joj treba za Tursku, ali najvažnije je da nema novce ni za to. Na kraju izbeglice iz tog velikog afričkog talasa pristižu preko mora do "srećne" EU-rupe prema kojoj i oni i mi (Srbija) podjednako težimo. Luda kuća.

 5. slobo says:

  Pa zar mislite da s 400 ili s500 mogu da ruse Ruske avione .Tehnologija je cudo I elektronsko ratovanje .nije tesko bilo Rusima da ubace kakav chip u S 400 da kad bude lansiran na Ruski avion da samo prodje pored njega I kaze how are you my friend I produzi dalje a o Zahariju I njegovim fantazijama suludo je raspravljat.

 6. Dondon says:

  Sultan u Ankari je zavrsio posao sa Rusima i na sva usta razglasio svojim zemljacima i celom.svetu da s-400 stize. Na sta bi licio da se povuce posle packe iz Vasingtona.

 7. Velika Metla says:

  Zapretili????!! Pazi molim te! A oni govore da je članstvo u tom zločinačkom savezu dobrovoljno???!!!(kad bi se zezali)! Pa zar izlazak,i trgovina s drugima,nisu dobrovoljni! Hahahahahahaha.......,naci-čemerikanci ne znaju gde udaraju! Puštaju na sve strane,kao semering "jugića"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *