ДА ЛИ ЈЕ ОВО ПРАВИ РАЗЛОГ РАТА У УКРАЈИНИ?

DA LI JE OVO PRAVI RAZLOG RATA U UKRAJINI?

6 januara 2024

Član Bundestaga iz CDU Roderih Kizeveter govorio je o litijumu i značaju ovog resursa, a kao primer naveo Rusiju i rat u Ukrajini, navodeći da će zemlja koja ga poseduje u budućnosti dobiti status supersile.

Roderih Kizevetr kaže da je neophodno zauzeti regione Donjeck i Lugansk kao najveća nalazišta litijuma.– Ukoliko Evropa želi da postigne energetsku tranziciju, onda su joj potrebna sopstvena nalazišta litijuma. Najveća nalazišta litijuma nalaze se u regionima Donjecka i Luganska – rekao je Kizeveter.

Kako je naveo, jedan od glavnih ciljeva NATO-a bio je da iznutra razbije Rusiju na manje države i da preko zapadnih korporacija zauzme njihove prirodne resurse. Na isti način kao u Libiji, Siriji, Iraku i drugim zemljama.

– Zapad je ušao u rat na sve ili ništa protiv Rusije i izgubio. Evropa je pre rata imala dve opcije, da nastavi da sarađuje sa Rusijom i koristi jeftine resurse koje su dobijali, ili da joj objavi rat, da je slomi i prigrabi te resurse po još jeftinijoj ceni. Izabrali su drugi put i sada se dešava njihova propast. Dok su SAD ispunile svoje planirane planove, odsekle su Nemačku i Evropu od gasa i saradnje sa Rusijom i sada im prodaju četiri puta skuplji tečni gas. S druge strane, SAD su uspešno počele da istiskuju Evropu iz borbe za najmoćnije svetske ekonomije, u koju se uključila i Kina – navodi Kizeveter.

Rusija kao litijumska elektrana

Ugledni kanadski medij Global News izveštava da bi pobeda u ratu pretvorila Rusiju u litijumsku elektranu.

– Rusija ne samo da osvaja teritorije u ratu već postaje litijumska elektrana. Usred sveg meteža između Ukrajine i Rusije, šokantno je da se Zapad spremao da izbegava sve što je rusko, ali možda su propustili mali detalj. Pripremite se, entuzijasti zelene energije – naodi Global njuz.

GlobalData, preko svoje matične kompanije Energy Monitor, nedavno je predstavio izveštaj koji otkriva najveće evropske rezerve litijuma koje se nalaze u ruskom regionu Donbasa. Konkretno, nekadašnje ukrajinsko Ševčenkovsko polje u Donjecku i blok Kruta Balka u Zaporožju sada su pod ruskom kontrolom.

Ovaj dodatak već značajnim nalazištima litijuma u ​​Rusiji koja sada ukupno iznose 1,5 miliona tona, čvrsto osigurava njenu poziciju među prvih deset na svetu, piše kanadski medij.Posledice za EU, posebno za Nemačku su ključne jer se u velikoj meri oslanjaju na ovaj retki mineral za proizvodnju zelenih energetskih tehnologija kao što su vetroturbine, električna vozila i različiti elektronski uređaji. Većinu rezervi litijuma drže SAD, Australija i nekoliko zemalja Južne Amerike. Međutim, pristup ovim zalihama za EU ​​će biti skup. Nažalost, sada se Evropa našla sa usamljenim utočištem, a taj put neminovno vodi prema Rusiji – navodi Global News.

Medij podseća na gorenavedenu izjavu poslanika nemačke CDU koji je otvoreno priznaje postojanje interesa za rezerve litijuma od 500.000 tona u regionu Donbasa.

Kizevetr je kao motiv za podršku EU Ukrajini označio upravo ova nalazišta. On je posebno istakao posledice opstanka Donbasa pod ruskom kontrolom. Pored toga, predložio je da Nemačka obezbedi Kijevu veoma precizne krstareće rakete Taurus sa dometom od 500 kilometara. Ovakav stav sugeriše snažnu nameru Nemačke i EU da pristupe bogatim resursima Ukrajine.

Neuspela ukrajinska ofanziva ostavlja ograničene mogućnosti, nagoveštavajući možda drugačiji pristup u borbi za sticanje resursa.

Litijumski rat

Nedavni potez EU da sankcioniše ruski izvoz luksuznih dijamanata može izgledati daleko od svakodnevnog života prosečnih građana, ali direktno utiče na višu srednju klasu i bogate unutar bloka. Ova odluka, zajedno sa drugim geopolitičkim tenzijama kao što su potencijalni prekidi gasovoda i nestašice žitarica, opterećuje ionako krhku uniju država članica. Uzimajući u obzir oslanjanje EU na industrije poput proizvodnje automobila i izvoza rafinisane nafte, posledice budućeg prelaska na električna vozila mogu biti nezamislive. Litijum postaje ključni resurs u takvim promenama.Zavisnost od udaljenih izvora za ovaj strateški mineral, mogla bi eskalirati u veliki litijumski rat.

Jasno je da bi ruska pobeda u sukobu ne samo da obezbedila teritoriju već je neočekivano uzdiže u jednog od najvećih posednika rezervi litijuma. Dok je Evropa stajala protiv Rusije, sada se suočava sa surovom stvarnošću da zavisi od rezervi litijuma koje drži Rusija.

Litijum u Srbiji

U ovom trenutku, litijum spada u najtraženije sirovine na svetu. Neki ga zovu i „belim zlatom 21. veka“ pre svega zbog reputacije rasta u elektroindustriji.

Kod Loznice se nalazi jedno od najvećih svetskih nalazišta jadarita iz kojeg se izdvaja litijum, a rezerve rude u Jadarskom basenu, u Zapadnoj Srbiji, procenjuju se na 136 miliona tona. Zaliha sirovine je otkrivena 2004. godine, a na istom mestu se, pored litijuma, nalaze i velike količine bora.

Smatra se da se nalazište rude jadarit nalazi na još 20 lokacija širom Srbije koje se prostiru sve do Zaječara, i da su na tim mestima rezultati početnih istraživanja još impresivniji.

Kako pokazuju dostupni podaci, Srbija raspolaže sa 10 odsto svetskih količina litijuma i to je ogromno bogatstvo i veliki potencijal koji još nije iskorišćen.

KOMENTARI14 komentara

 1. da da says:

  Lupetanja na kvadrat.Litijuma ima skoro svaka zemlja,posebno Nemačka,ali neće da uništi prirodu,zemljište,vodu itd..Bolje štampati eure i kupovati od drugih država.npr.ukrajine i Srbije gde caruju lopovi koje nije briga za narod i državu,samo daj pare i račune u zapadnim bankama,sve može.

  • Željko says:

   @da da Odličan Vam je komentar! Pronađene su ogromne količine litija na planini Majevici u BiH i pošto je planina prilično još uvijek minirana jer su ogromni sukobi bili u "našem bosanskom ratu" na toj planini "sasvim slučajno" su Nijemci organizirali sastanak u sarajevu sa načelnicima svih šest općina, iz oba entiteta, da se Majevica ove godine potpuno očisti od mina! "Sasvim slučajno! Što se nije moglo od 1995. do sada završiti završiti će se za godinu dana jer treba početi uništenje planine Majevice i vađenje litija, bora, i kojekakvih ruda i minerala a Majevica je zbog soli, rudnik soli Tuzla, puna i nafte! rezime, uništiti će se cijeli sjeveroistok BiH!

 2. milos says:

  Jel ovo placeni oglas za RioTinto?

 3. Pingback: DA LI JE OVO PRAVI RAZLOG RATA U UKRAJINI? – Sedma Sila

 4. Pravda says:

  Ovaj tekst je notorna glupost.

 5. pravda says:

  Ako ima i jedan SRBIN,a da voli Srbiju,svoj rod i porod neće dozvoliti da se LITIJUM IKAD KOPA U SRBIJI . STOP RIO TINTO STOP RIO SAVA

 6. Kosovac says:

  Zdravo me interesuje, kada je srpska nenasilna opozicija bila kod svojih u Nemačkoj, da li su im se žalili gazdi da Aleksandar Vučić forsira Rio Tinto i iskop litijuma?

 7. Pedro del Torro says:

  Čitam komentare...slušam o temi litija i one koji govore o ekološkom aspektu kopanja...sva 3 elementa "jednačine" uzimajući u obzir moram reći da imam svoje mišljenje,a to je da EU (nemacka i njeni vojno-političko-ekonomski nebitni sateliti,EU lajavi pekinezeri) oduvek cilja ruske resurse, i tačno je da je USA samo inicirale rat u Ukr.a EU ce ga završiti, tj.videćete da će USA uspeti da pokrene rusko-EUropski rat a da će EUropa itekako rado krenuti jer njene "elite" će gurnuti EUropsku "stoku" na pokušaj krađe ruskih teritorija, što je Ukr. Naravno, EU nema šanse za išta osim da izgubi rat i deo teritorija (I.Evropa uključivo srpske zemlje). Tekst ne aludira da treba da prepustimo Rio T.svoje resurse nego osvešćuje da imamo resure bliske budućnosti i da se moramo pozicionirati ISTOČNO da bi ih zadržali od onih koji ciljaju te resurse u ruskoj Ukr.,pre svega u Donbasu, jer ciljaju i nas zbog istoga, i imenuju se ti naši neprijatelji skloni lopovluku i genocidu zbog krađe-NEMCI.

  • RASPUCHIN says:

   U pravu ste , ima nas koji i nismo baš toliko stari ali malo duže pamtimo pa tako i pamtimo da se za rudu jadarit znalo mnogo prije , tamo negdje u drugoj polovini osamdesetih. U tekstu se navodi 2004.g. , kao godina otkrića rude , a sve u cilju da se "Vlasi" ne dosjete. Godinama pišem da je sve ovo što se nama dešava od kraja osamdesetih Njemačko maslo a da se oni , kao sve kurve , skrivaju iza sile koju posjeduje Amerika.

   • Pedro del Torro says:

 8. Gagi says:

  RAPUCHIN... Nemci se ne skrivaju iza sile koja poseduje moc. Ta sila je njihova, ocigledno je da je ta drzava dostigla nivo predvodnika tog njihovog katolickog jata. Bez obzira sto su izmislili svakakve verske slobode i multieticnost, vrlo se dobro zna ko vlada tom drzavom i donosi odluke. Kolumbo je Rim preselio na taj kontinent, Evropa im je postala nebitna provincija koju zloupotrebljavaju za svoje interese, pretezno i uvek u borbi protiv Rusa. Svetski ratovi su inicirani i vodjeni u velikoj meri na tlu Evrope, gle cuda, po zavrsetku tih ratova uvek je kao pobednik izlazila Amerika. Naravno, bili su lazni "pobednici" jer su uvek pobedjivali Rusi. U II ratu, "saveznici" su videli da im je propao projekat Hitler a danas Zelenski, hitno su jurnuli na stari kontinent da spasavaju sta se spasiti moze. Bili su svesni, ako se ne ukljuce u odbranu njihove provincije zvana Evropa, zauzece je Rusi.

  • RASPUCHIN says:

   Ma naravno da švabe-katolici drže Ameriku i iz nje kidišu na pravoslavne zemlje. Sada imaju na čelu ovog Jozefa Bajdena i naravno da su se iskrcavali u Normandiji kako bi spasili šta se spasiti može.

 9. Milutin says:

  Ove špekulacije nemaju blage veze sa mozgom. Da im je stalo samo do litijuma nebi ubijali Ruse u Dombasu već ih zaposlili da rade za njih. Istina je da im je stalo do svih ruskih resursa. A na Rusiju gledali kao na zemlju kakva je bila u doba Jeljcina. Slaba ekonomski i vojno. Razjedinjena. I Putin im je bio svih ovih godina smešan. Jeste lepo je pričao ali tome nisu pridavali nikakav značaj. Zapad je i dalje živeo u 90-tim godinama. Pokolje koje su sprovodili u istočnoj Ukrajini je bilo samo izazivanje Rusije da ona krene prva. Samo sa svojim konvencionalnim naoružanjem jer je Zapad bio ubeđen u superiornost svoga oružja. Da je Zapad napao prvi Rusiju odgovor Rusije bi bio masovni nuklearni udar.

 10. Paja says:

  Proizvodnjom litijuma se uništava svo zemljišta, bilo čije, tako da to ko ponudi, taj misli zlo svom narodu ! Litijum nikada ! Evo izmišljene sodijum ion baterije, jeftine, efikasnije i ne zagađuju, pa izvolite !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *