ДА ЛИ ЈЕ ОВО ПУТИНОВ ПЛАН СА „ВАГНЕРОМ“?

DA LI JE OVO PUTINOV PLAN SA „VAGNEROM“?

26 jula 2023

Rusija preti da će upotrebiti svoju plaćeničku vojsku „Vagner“ za invaziju na „najslabiju kariku“ NATO-a, ključni strateški pojas zemlje koji se prostire na granici između Poljske i Litvanije, otkrio je ruski parlamentarac, Andrej Kartapolov.

Visoki Putinov parlamentarac, otkrio je na ruskoj državnoj televiziji, da su plaćeničke snage spremne da odu na traženu teritoriju „za nekoliko sati“, u potezu koji bi mogao da izazove Treći svetski rat.Suvalki koridor od 60 milja – ili jaz – koji se proteže od severozapadne Belorusije do jugoistočne granice ruske baltičke eksklave Kalinjingrad ima ogroman strateški značaj za NATO i EU – kao i za Moskvu.

Za Zapad, to je jedina kopnena veza sa tri bivše sovjetske baltičke republike – Litvanijom, Letonijom i Estonijom – koje se smatraju ranjivim za Putina ako se trenutna napetost između istoka i zapada pogorša.

Za Rusiju bi kontrola koridora dala kopnenu vezu Kalinjingradu, glavnoj bazi Putinove Baltičke flote, i čvrstim saveznikom Kremlja Belorusijom.

General-pukovnik rezervista, Andrej Kartapolov, sada poslanik koji je lojalista, predsednik odbora za odbranu ruskog parlamenta, rekao je državnoj televiziji: „Jasno je da je Vagner [plaćenička vojska] otišao u Belorusiju da obučava beloruske oružane snage…

„Ali ne samo, i ne toliko. Postoji takvo mesto kao što je koridor Suvalki. Ako se nešto desi, ovaj koridor Suvalki nam je veoma potreban…“

„Udarne snage „Vagnera“ spremne su da zauzmu ovaj koridor za nekoliko sati.“

Njegov plan zauzimanja zemlje „udarnom pesnicom“ pogodio bi retko naseljenu teritoriju koja je označena kao NATO-ova „Ahilova peta“ ili „meki stomak“.

Pošto bi to mogla biti prva dodirna tačka u Trećem svetskom ratu, koridor je označen kao „najopasnije mesto na zemlji“.

Ruski potez ovde sa Vagnerom koji podržava država, verovatno bi pokrenuo klauzulu 5 NATO-a, koja bi Alijansu postavila protiv Rusije.

Ipak, Poljska se ubrzano naoružava zbog pretnje iz Moskve, a Nemačka će trajno rasporediti 4.000 vojnika u Litvaniji, dok NATO jača svoje prisustvo u baltičkim državama.Hiljade Vagnerovih vojnika stiglo je poslednjih dana u Belorusiju.

Više ih je danas viđeno na putu u ruskoj oblasti Lipeck, ka državama koje nemaju izlaz na more. Postignut je dogovor da se trupe prebace u Belorusiju, nakon što je Vagner zaustavio njihovu oružanu pobunu 24. juna.

Poljska obaveštajna služba je međutim saopštila da prati pretnju Vagnerovih plaćenika, pošto je njen zamenik šefa specijalnih službi Stanislav Zarin rekao da ih „možda sada ima nekoliko stotina“.

„Poljske službe prate situaciju kako bi otkrile koliko će Vagnerovaca završiti u Belorusiji“, rekao je on, prenosi The Telegraph.

Najnoviji zapaljivi potez Rusije dolazi manje od 24 sata, nakon što je Putin izjavio da Rusija ima „dovoljno zaliha“ kasetne municije, koju je zapretio da će upotrebiti ako Ukrajina rasporedi kontroverzno oružje.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. Rista Bre says:

  Ceo svet se slaže sa činjenicom da niko ne zna šta su zaista Ruski planovi. Pa ni sa Vagnerom. Suvalki je poljski grad i daleko je od Suvalki koridora u Litvaniji više od 50 km. Koridor se nalazi u Litvaniji koja je prošle godine kao sankcionisala ruski saobraćaj preko koridora. Nekoliko dana ili nešto više dok nisu dobili naređenje od Amerike da ne seru i ne brljaju gde ih niko ne tera. Koridor je pruga i put paralelno jedan sa drugim. Po ugovoru posle raspada SSSRa, Litvanija se obavezala da neće niukom slučaju pokušati da blokira koridor, ali posle uvođenja sankcija Litvanci su poleteli da se uližu Zapadu i uveli blokadu i kontrolu koridora. Nekoliko dana su potpuno zaustavili putni saobraćaj ali vrlo brzo su shvatili da to nije igra za jednu Litvaniju i koridor i danas funkcioniše. Što se tiče Poljaka, Lukašenko je davno izjavio da ne dolazi u obzir ulazak Poljske u zapadnu Ukrajinu, jer bi tako i zapadne i južne granice Belorusije bile sa Poljskom koja ima pretenzije na belorusiju. Minsk jeste bio Poljski grad, ukoliko ja nisam nešto pobrkao. E, ali više nije i belorusi nisu baš ljubitelji Poljaka, osim zapadnih Belorusa koji su podobro naklonjeni Nemačkoj i deo njih je isto što i naci Banderovci u Ukrajini. Za sada su tihi u Belorusiji ali ako Lukašenko napravi neke promašaje, ili Rusija pokaže neke slabosti u Belorusiji, ti naci Belorusi će biti pomognuti prvo od Poljaka a onda i od celog Zapada. Jedna cela vojna jedinica Belorusije je jednostavno sapkovala svoje prnje i oružje, napustila vojsku Belorusije i priključila se Ukrajinskim banderovcima i ratuje protiv Rusa. Suvalki reon kao jedina kopnena veza sa tri baltičke države, normalno da ima ogroman značaj, ali samo u mirna vremena. On bi bio zablokiran sa bilo koje strane i niko ga ne bi mogao koristiti dok to Rusi ne dozvole. Može lako doći do takvog razvoja događaja, mada Rusi neće dozvoliti Zapadu da manipuliše koridorom. Sve tri Baltičke državice su na prostoru između Sankt Peterburga, Kalinjingrada i Belorusije. Ako je neko tamo opkoljen i izložen, onda su to te tri državice. A sa zapadne strane ruska flota neprekidno prolazi "internacionalnim" vodama. Bilo je reči da su Ameri pokušali da zabrane Rusima da plove tim putevima prema Kalinjingradu, ali mislim da su odustali od takvih gluposti. Ne znam kako se to završilo.

 2. persida says:

  Putin je javno izjavio da su Vagnerovci izdajnici. Sada sa njima ima neke planove, udruzuje se sa izdajnicima! Zar to nije dokaz da je Putko izdajnik??????????????????????????????????????????????????????

  • Velika Metla says:

   persida, ne, to govori da ima podosta budala koje nasedaju na njegovu svaku priču. Zašto bi Putin govorio zapadnjacima istinu ? Zapadne sataniste ubijati treba njihovim oružjem..., lažima, i povremeno "Iskanderima". To što ti veruješ Putinovim rečima SAMO onda kad tebi paše do je dokaz da si ne retko glup nego gusto glup.

 3. Doktor says:

  Prvo treba napraviti bazu Wagnera u Brčkom!

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti 🖕... says:

   Bravo doco!

 4. Pingback: DA LI JE OVO PUTINOV PLAN SA „VAGNEROM“? – Sedma Sila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *