ДА ЛИ ЈЕ ОВО РАЗЛОГ због којег треба да се угасе „ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“?

ДА ЛИ ЈЕ ОВО РАЗЛОГ због којег треба да се угасе „ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“?

13 маја 2017

Пише: Ратко Дмитровић

Беше месец мај, баш у ово време, 2013. године, десети-једанаести дан у „Новостима“. Крај дана, негде пред поноћ. Седим на осмом спрату једног новобеоградског солитера и ломим у себи одлуку: остати или отићи из „Вечерњих новости“. Оно што сам за то кратко време открио у „Новостима“ (касније ћу откривати и горе ствари), било је крајње депримирајуће; више од десет милиона евра дуга, на рачуну ни динара, само хонорарним сарадницима, међу којима су најбројнији дописници, душа сваке дневне редакције, „Новости“ су дуговале 26 милиона динара, распродата сва имовина, око 150 људи вишка, кредити, камате, сви пословни трендови негативни, неиздрживо ниска продајна цена дневног листа…Написати оставку и поздравити се с најближим сарадницима, или остати? Да ли је грешка што сам изабрао ово друго? Ни данас не знам.

Четири последње године Компанија „Новости“ дише на сламку, као и годину, две пре тога, али су кредити и разни аванси замагљивали стварно стање. Све што смо унутар „Новости“, од средине 2013. године могли да урадимо, урадили смо. Нешто нисмо, али и да јесмо, то ни случајно не би утицало на ово што данас имамо. Сваки дан се провлачимо кроз густо пруће и ходамо по танком леду. Без ичије помоћи са стране, са упорним опструкцијама споља и изнутра, са ударима из прошлости, костурима у орманима.

Све ми је у овој причи одавно јасно, али ми ни сопствени мазохизам у односу са онима с којима сам морао да сарађујем није дао одговор на питање, посебно актуелно с краја 2015. године, да ли је неко донео одлуку да „Вечерње новости“ нестану, угасе се, заувек.

Пре две године добили смо, ми у „Новостима“, резултат једног истраживања (изузетно реномиране агенције) које је показало да од свих дневних листова у Србији најобразованију читалачку публику имају „Вечерње новости“. Први пут у историји српске дневне штампе. Нисмо хтели да објавимо тај податак, из обзира према колегама других редакција. Други нису хтели да објаве из обзира према себи.

Пре десетак дана презентовани су резултати истраживања Института за европске послове и агенције „Нинамедија“, а то истраживање каже да јавност у Србији од свих листова највише верује „Вечерњим новостима“. По штампаном и продатом тиражу, „Вечерње новости“ су и даље у врху.

Смета ли све ово некоме? Да ли су Срби осуђени на таблоиде и покретне слике простаклука, примитивизма, баханалија? На гледање уместо читања? Гледање напреже само очи. Мозак мирује. Ономе ко чита „Вечерње новости“ мозак није у фази мировања. Могуће да ту лежи одговор на горе отворено питање.

(Вечерње новости)

KOMENTARI7 коментара

 1. Miki says:

  Ми смо таблоидна држава, више врујемо гатарама него стручњацима, па је тако и са новинама што више скандала и глупости то им народ више верује. А када му кажеш истину он те назива лажовом и комуњаром.

  • Jovan says:

   Tacno. Svi koji ljube skute(a jos vise malo i nize) Zapadnim fasistima kada nemaju argumente(a nikad ih nemaju) kada neko brani svoju jedinu zemlju Srbiju od pljackaske horde nato bande, jedini im odgovor bude -"komunjare" ili srpski nacionalisti ili jos sizofrenije srpskim fasistima(a glupani nemaju pojma da Srbi jedini uz Rusa antifasisti !?

 2. Mare says:

  Kad niste nestali za vreme sankcija nećete ni sada.

 3. Kosovac says:

  У почетку, постојала је једна новина која се звала „Политика“. Неки хермафродит Рибникар и comp. су улетели у празан простор, направили историјску новину, прву и најбољу на Балкану. После је дошло комунистичко време, поред „Политике“ јавиле су се „Експрес политика“ и „Новости“. „Новости“ су и форматом, и садржајем престигли и „Политику“, и „Експрес Политику“ која није такође била за бацање, тако да је с правом постала најтиражнија новина Југославије. Све је ишло својим лепим роком, међутим десило се оно што се десило: Новости су се приватизовале у Српско – Немачком стилу, неки су постали антикомунисти, комуњаре су почеле да издају „Српску Реч“. „Политика“ је уздигнуте главе осудила злочине српских новинара према Хрватском становништву у Војводини, а „Новости“ су покушале да наставе свој српско патриотски курс. прешло се на Интернет, нема проблема читаност је битна. Онда сам ја „Косовац“ као читалац „Новости“ од почетка, почео да шаљем коментаре онакве какав сам, видим плусеви много и понеки минус, добро је, међутим, после неке моје антикомунистичке дискусије је одбијен мој приступ коментарисању. Када увредиш неког комунисту, ту трава не ниче. Стављен сам у спам, нека. „Новостина“ роба, „Новостин“ дућан. Нервирао сам се једно 10 минута, после тога сам и заборавио линк ове лепотице зване „Новости“. Сада овако љут, не знам како да реагујем на то што ће моја бивша велика љубав „Новости“ да се угаси. Вероватно ће све да настави да иде својим током. Ви новинари сте чудни људи, када вас неко посматра са стране, мисли да немате никакве осећаје. А када вас нешто погоди лично, сви се зачудимо томе да ви осећаје ипак имате.

  • Lune says:

   Hm,hmm...pojavio se prvo list Borba...p Redom,sada,je red da umesto, Novosti,IMT,neko,sazida hotel na vodi

 4. Вук и Даница - НАТОИСТИ says:

  Како то да све што ваља у последње време, дочепају се Монтенегрини, и не желе да изађу из посла док им не плате "њихово" које су отелчи од Државе Србије? Да то није случај и са Новостима, ко све ту има златни капитал, а не жели да плаћа нагомилане милионске трошкове, али музе? ЗАШТО НОвости не објаве, има везе и са овим марифетлуцима, вест да је изабрана нова управа Адвокатске Коморе београд, где је владао Шошкић нелегално годинама, срасла му гузица са фотељом? Сад се јављају земљаци, и СПО почетници монтенегрини....СПО Радуловић- срборзац, па адвокат Владимир Гајић СПО-Генекс, па јуловац Марко Ницовић....шта их повезује .... бизнис? Адвокат гајић је пре био са радоманом Божовићем у ГЕНЕКСУ и распродаше све и свја,... била је афера сапродајом земљишта на Новом Београду, цео синдикат Генекса је скочио, земља продата тајкунима, кажу и Ђорђију Ницовићу? Можда је отдатле та веза Гајић који је био на челу Генекса и Ницовића тајкуна, и СПО бандита..... ЗАШТО не објавите више да црногоријанска отпадничко НАТО банда све ради против Србије, они и саботирају решења у предузећа преко својих адвоката, судија....тако ће и са НОвостима,... упамтитете то!

 5. Cane says:

  Novosti, pitajte javnost retoričko pitanje: Eu ili Kosovo i Metohija , da ostane u Srbiji Prvo ili Drugo?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u