ДА ЛИ ЈЕ ОВО РАЗЛОГ због којег треба да се угасе „ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ“?

DA LI JE OVO RAZLOG zbog kojeg treba da se ugase „VEČERNJE NOVOSTI“?

13 maja 2017

Piše: Ratko Dmitrović

Beše mesec maj, baš u ovo vreme, 2013. godine, deseti-jedanaesti dan u „Novostima“. Kraj dana, negde pred ponoć. Sedim na osmom spratu jednog novobeogradskog solitera i lomim u sebi odluku: ostati ili otići iz „Večernjih novosti“. Ono što sam za to kratko vreme otkrio u „Novostima“ (kasnije ću otkrivati i gore stvari), bilo je krajnje deprimirajuće; više od deset miliona evra duga, na računu ni dinara, samo honorarnim saradnicima, među kojima su najbrojniji dopisnici, duša svake dnevne redakcije, „Novosti“ su dugovale 26 miliona dinara, rasprodata sva imovina, oko 150 ljudi viška, krediti, kamate, svi poslovni trendovi negativni, neizdrživo niska prodajna cena dnevnog lista…Napisati ostavku i pozdraviti se s najbližim saradnicima, ili ostati? Da li je greška što sam izabrao ovo drugo? Ni danas ne znam.

Četiri poslednje godine Kompanija „Novosti“ diše na slamku, kao i godinu, dve pre toga, ali su krediti i razni avansi zamagljivali stvarno stanje. Sve što smo unutar „Novosti“, od sredine 2013. godine mogli da uradimo, uradili smo. Nešto nismo, ali i da jesmo, to ni slučajno ne bi uticalo na ovo što danas imamo. Svaki dan se provlačimo kroz gusto pruće i hodamo po tankom ledu. Bez ičije pomoći sa strane, sa upornim opstrukcijama spolja i iznutra, sa udarima iz prošlosti, kosturima u ormanima.

Sve mi je u ovoj priči odavno jasno, ali mi ni sopstveni mazohizam u odnosu sa onima s kojima sam morao da sarađujem nije dao odgovor na pitanje, posebno aktuelno s kraja 2015. godine, da li je neko doneo odluku da „Večernje novosti“ nestanu, ugase se, zauvek.

Pre dve godine dobili smo, mi u „Novostima“, rezultat jednog istraživanja (izuzetno renomirane agencije) koje je pokazalo da od svih dnevnih listova u Srbiji najobrazovaniju čitalačku publiku imaju „Večernje novosti“. Prvi put u istoriji srpske dnevne štampe. Nismo hteli da objavimo taj podatak, iz obzira prema kolegama drugih redakcija. Drugi nisu hteli da objave iz obzira prema sebi.

Pre desetak dana prezentovani su rezultati istraživanja Instituta za evropske poslove i agencije „Ninamedija“, a to istraživanje kaže da javnost u Srbiji od svih listova najviše veruje „Večernjim novostima“. Po štampanom i prodatom tiražu, „Večernje novosti“ su i dalje u vrhu.

Smeta li sve ovo nekome? Da li su Srbi osuđeni na tabloide i pokretne slike prostakluka, primitivizma, bahanalija? Na gledanje umesto čitanja? Gledanje napreže samo oči. Mozak miruje. Onome ko čita „Večernje novosti“ mozak nije u fazi mirovanja. Moguće da tu leži odgovor na gore otvoreno pitanje.

(Večernje novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Miki says:

  Mi smo tabloidna država, više vrujemo gatarama nego stručnjacima, pa je tako i sa novinama što više skandala i gluposti to im narod više veruje. A kada mu kažeš istinu on te naziva lažovom i komunjarom.

  • Jovan says:

   Tacno. Svi koji ljube skute(a jos vise malo i nize) Zapadnim fasistima kada nemaju argumente(a nikad ih nemaju) kada neko brani svoju jedinu zemlju Srbiju od pljackaske horde nato bande, jedini im odgovor bude -"komunjare" ili srpski nacionalisti ili jos sizofrenije srpskim fasistima(a glupani nemaju pojma da Srbi jedini uz Rusa antifasisti !?

 2. Mare says:

  Kad niste nestali za vreme sankcija nećete ni sada.

 3. Kosovac says:

  U početku, postojala je jedna novina koja se zvala „Politika“. Neki hermafrodit Ribnikar i comp. su uleteli u prazan prostor, napravili istorijsku novinu, prvu i najbolju na Balkanu. Posle je došlo komunističko vreme, pored „Politike“ javile su se „Ekspres politika“ i „Novosti“. „Novosti“ su i formatom, i sadržajem prestigli i „Politiku“, i „Ekspres Politiku“ koja nije takođe bila za bacanje, tako da je s pravom postala najtiražnija novina Jugoslavije. Sve je išlo svojim lepim rokom, međutim desilo se ono što se desilo: Novosti su se privatizovale u Srpsko – Nemačkom stilu, neki su postali antikomunisti, komunjare su počele da izdaju „Srpsku Reč“. „Politika“ je uzdignute glave osudila zločine srpskih novinara prema Hrvatskom stanovništvu u Vojvodini, a „Novosti“ su pokušale da nastave svoj srpsko patriotski kurs. prešlo se na Internet, nema problema čitanost je bitna. Onda sam ja „Kosovac“ kao čitalac „Novosti“ od početka, počeo da šaljem komentare onakve kakav sam, vidim plusevi mnogo i poneki minus, dobro je, međutim, posle neke moje antikomunističke diskusije je odbijen moj pristup komentarisanju. Kada uvrediš nekog komunistu, tu trava ne niče. Stavljen sam u spam, neka. „Novostina“ roba, „Novostin“ dućan. Nervirao sam se jedno 10 minuta, posle toga sam i zaboravio link ove lepotice zvane „Novosti“. Sada ovako ljut, ne znam kako da reagujem na to što će moja bivša velika ljubav „Novosti“ da se ugasi. Verovatno će sve da nastavi da ide svojim tokom. Vi novinari ste čudni ljudi, kada vas neko posmatra sa strane, misli da nemate nikakve osećaje. A kada vas nešto pogodi lično, svi se začudimo tome da vi osećaje ipak imate.

  • Lune says:

   Hm,hmm...pojavio se prvo list Borba...p Redom,sada,je red da umesto, Novosti,IMT,neko,sazida hotel na vodi

 4. Vuk i Danica - NATOISTI says:

  Kako to da sve što valja u poslednje vreme, dočepaju se Montenegrini, i ne žele da izađu iz posla dok im ne plate "njihovo" koje su otelči od Države Srbije? Da to nije slučaj i sa Novostima, ko sve tu ima zlatni kapital, a ne želi da plaća nagomilane milionske troškove, ali muze? ZAŠTO NOvosti ne objave, ima veze i sa ovim marifetlucima, vest da je izabrana nova uprava Advokatske Komore beograd, gde je vladao Šoškić nelegalno godinama, srasla mu guzica sa foteljom? Sad se javljaju zemljaci, i SPO početnici montenegrini....SPO Radulović- srborzac, pa advokat Vladimir Gajić SPO-Geneks, pa julovac Marko Nicović....šta ih povezuje .... biznis? Advokat gajić je pre bio sa radomanom Božovićem u GENEKSU i rasprodaše sve i svja,... bila je afera saprodajom zemljišta na Novom Beogradu, ceo sindikat Geneksa je skočio, zemlja prodata tajkunima, kažu i Đorđiju Nicoviću? Možda je otdatle ta veza Gajić koji je bio na čelu Geneksa i Nicovića tajkuna, i SPO bandita..... ZAŠTO ne objavite više da crnogorijanska otpadničko NATO banda sve radi protiv Srbije, oni i sabotiraju rešenja u preduzeća preko svojih advokata, sudija....tako će i sa NOvostima,... upamtitete to!

 5. Cane says:

  Novosti, pitajte javnost retoričko pitanje: Eu ili Kosovo i Metohija , da ostane u Srbiji Prvo ili Drugo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *