ДА ЛИ ЈЕ ОВО РУСКИ ПЛАН ЗА КОСОВО!?

DA LI JE OVO RUSKI PLAN ZA KOSOVO!?

11 oktobra 2019

Predsednik Rusije Vladimir Putin neće dozvoliti Amerima da prevlada njihov uticaj u rešavanju kosovskog pitanja!

Naime, Rusi su pripremili strategiju u najmanje šest konkretnih koraka, kao odgovor na pojačano američko angažovanje po pitanju Kosova i Metohije.

Podsetimo, SAD su za kratko vreme preko diplomatskih kanala plasirale skicu plana za rešavanje kosovskog čvora, o čemu je Srpski telegraf opširno pisao, zatim su imenovana čak dva izaslanika (prvo Metju Palmer, zatim Ričared Grenel, kao Trampov čovek od najvećeg poverenja).Ključne tačke ruskog plana

1. Direktno uključivanje u pregovore o Kosovu

2. Posete Srbiji i susreti na najvišem nivou (Medvedev, Putin)

3. Imenovanje Bocan-Harčenka za ambasadora, kao čoveka od najvećeg Putinovog poverenja i specijalca dokazanog u najtežim misijama

4. Dodatno jačanje vojne saradnje

5. Jačanje takozvane meke moći Rusije, preko informativne, kulturne, sportske saradnje, povećavanje broja ljudi u ruskim medijima u Srbiji i njihovo finansijsko jačanje

6. Produbljivanje saradnje Srbije sa Evroazijskom unijom, odobravanje novih povlastica za izvoz srpske robe.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI17 komentara

 1. persida says:

  Nista od ovoga nece doneti boljitak Srbiji, ovo je kao kisa oko Kragujevca. Ili se angazujte vojno, ili prestanite da nas obmanjujete, dragi Rusi. Dosta je sto ste ordenovali Vucka, primili smo poruku: podrzavate coveka koga podrzavaju Brisel i Amerika. Nemojte nas vise zamajavati.

  • Za Srbiju says:

   Vučić im ne da tv sa nacionalnom frekvencijom. Smanjio je razmenu robe za 1,5 milijardi dolara (otkad je na vlasti). Ne da bazu u Nišu, ni diplomatske pasoše trojici zaposlenih. Ne pravi nikakve ekonomske projekte sa Rusijom. Njemu Rusija služi za sluđivanje Srba i moram da kažem da njegovim veštim manipulisanjem, zloupotrebljava Putina i Rusiju. Bler i zapad su odavno shvatili da Srbe možeš da preveslaš uz pomoć "bratskih" odnosa sa Rusijom i zato ga veoma pametno savetuju, da bezbolno provedu svoje namere. Na kraju priče, Srbi će da optuže Rusiju. A to i jeste cilj.

  • Miraš says:

   Gde ti živiš kad si ovoliko neupućena i neinformisana? U nekom lokalu kelnerišeš i pereš čaše i ništa više od toga ne znaš. Kako možeš da ne znaš šta je sada najhitnije i najaktuelnije za Rusiju? Samo im fali još i Kosovo po tvojoj specijalnoj želji! - "Prema podacima ruske Glavne obaveštajne uprave (GRU) na severu Sirije se nalazi na hiljade terorista. Stoga je potrebno mobilisati sve specijalne službe zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) kako bi se umanjila pretnja od njihovog mogućeg dolaska", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. „To je realna pretnja. Pitanje je kako će se oni kretati, kroz Tursku ili Irak u neke druge zemlje? Moramo da uzmemo to u obzir i da mobilišemo sve snage specijalnih službi kako bi se stalo na put toj pretnji“, rekao je on. ... Ova pretnja za dugački jug Rusije i tamo susedne zemlje postala je ponovo veoma aktuelna od 9. oktobra kada je Turska pokrenula vojnu operaciju na severu Sirije. Kad kaže da treba da se mobilišu zemlje ZND verovatno misli na: Jermeniju, Azerbejdžan, Tadžikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Kirgiziju, a i na Turkmenistan koji nije članica ali je bar pridružena članica. Na ozbiljnost Gruzije ne može da računa jer nije u ZND, a kroz Gruziju i ranije su se kretali teroristi ISIS.

   • E.Lirsch says:

    A kako bi bilo da ich puste na ruske granice i potamaniti pacove??? Bilo bi to mnogo bolje ali treba to izvesti. Ovo kukumakanje od "cara" i njegova pasivnost je dovela rusiju do DUVARA.... A "car" slavi sve pobedu za pobedom. Kremaljska podmukla jajara ne zna vise sta da radi. Cekati na poteze NATO-fasista pa onda ice na "pregovaranja" ne donese nista dobro. Ali bice bez "zapadni' partnera" nema nista.

    • Miraš says:

     Ne kukaju Rusi, nego mi stalno kukamo, evo i vi upadljivo kukate kad optužujete Rusiju. ... Nije izvodljivo da ih Rusi čekaju na granici jer veoma je dugačka južna granica Rusije! Mi ne možemo naših 111 km granice prema Albaniji da dovedemo u red, a sada kritična kopnena južna granica Rusije je oko 8.828,6 km mada je ona duža jer iznosi preko 16.500 km. Na jugu Rusija se graniči sa Abhazijom 245 km, sa Južnom Osetijom 74 km, sa Gruzijom 561 km (bez Abhazije i Južne Osetije), sa Azerbejdžanom 350 km, sa Kazahstanom 7.598,6 km, zatim još istočnije sa Kinom 4.209,3 km i sa Mongolijom 3.485 km. ... Ali Rusiju interesuje i bezbednost država u sastavu ZND koje se nalaze južno od Rusije poput Jermenije, Azerbejdžana, Kazahstana, Uzbekistana, Kirgizije, Tadžikistana i ostalih.

     • E.Lirsch says:

      Ne kukakmo mi sto ne pomazu vec sto püodrzavaju kvislinge na vlssti i time direktno ODMAZU a sve vreme kmece (Lavrov) da rusi "nece da se mesaju" I te kako se mesaju jer pred sveke izbore DIREKTNO podrzavaju ovaj mulj i talog Beogradski. Ili Rusi misle ad ovamo samo budale i umno poremeceni zive pa ne vide nista. Ranije je to bila "Mudra Politika". Po meni nije nikada bila mudrost vec podmuklost prema srpskom narodu i srpskoj drzavi. A Lavrov ako nece da se mesa ne sme ni mindzoustog ad podrzava. Ako je i od rusa dosta je. E sad sto srbi uobrazavaju da ce "car" da pomogne to je nas Problem ali da bi se stekao dakav utisak mindzousti akrep je nedovoljan. Tu Putin ima mnogo vecu odgovornost To je podmuklost Kremaljske jajare. Uostalom nije li mu veliki demon Vatikanski pounijatio 20 i slovima dvadeset miloiona pravoslavnih rusa a on slavi velike pobede. Vece budalastine ne moze da bude.

      • Miraš says:

       Vučić sam sebe hvali ovako: "Naša zemlja, uprkos željama i pritiscima mnogih, jedina u Evropi nije uvela ekonomske sankcije Rusiji. A to je mogla zato što je slobodna, suverena i nezavisna." Medjutim činjenica je da antiruske sankcije povodom prisajedinjenja Krima Rusiji nisu uvele tri države: Srbija, BIH i Makedonija. Šta bi Rusija dobila razobličavanjem i krljanjem lažnog rusofila Vučića? Zapad bi postavio na vlast rezervnu sorošoidnu ekipu jasnog evroatlanskog opredeljenja bez Rusije, a Srbija bi se većinski još više zatvorila u svoj kompleks taoca. Srbija bi time još više bila oslabljena, a najskuplju cenu bi platili preostali Srbi na KIM. Zatim u toj novoj kombinaciji koliko bi položaj Republike Srpske postao lošiji? Rusija već i sada ne dozvoljava rešenje za Kosovo mimo Rezolucije 1244 i mimo Ustava Srbije. Zašto da se poigrava sa mogućim još dubljim tonjenjem Srbije i Srpske, a tobože birajući nešto izmedju dva podjednako loša rešenja?

      • Miraš says:

       "kompleks taoca" - mislim na stokholmski sindrom

 2. Slobodanka says:

  Tekst je skroz bezveze, ne otkriva ništa novo a hteli bi da pogode šta će se desiti. Evo prve velike slepoće koja je najverovatnije namerna: "RUSKI PLAN 1. Direktno uključivanje u pregovore o Kosovu." - Prevideli su šta je rekao ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan_Harčenko: da jeste došlo do značajnih promena u svetu ali još uvek nije najpovoljniji trenutak za postizanje sporazuma o Kosovu i da sa tim sporazumom ne treba ovoliko žuriti. Kako onda mogu da napišu da Rusija planira direktno uključivanje u pregovore o Kosovu? Da li to neki domaći mućak iz Srbije misli da može na brzaka Rusiju da navuče na tanak balkanski led? ... "Babi se snilo što joj milo."- A našoj mlohavoj političkoj babi se sniva kako da što pre ostvari zadatak koji joj je naložila Duboka.

 3. Nićifor says:

  Sve ovo što piše Vučićav list Srpski telegraf nema nikakve veze sa istinom. Ovaj list je poznat po tome što je plasirao ubedljivo najviše lažnih vesti u 2017 godini, a iza njega je drugi Vučićev list Informer. Samo bodala može poverovati bilo kojoj vesti koju plasiraju ova dva režimska lista.

 4. Slobodanka says:

  Bocan-Harčenko 15.09.2019. rekao je i to da je uveren da Zapad, kada je reč o Kosovu, „ne želi dugoročna, izbalansirana rešenja, zasnovana na međunarodnom pravu“. „Žele da Rusija ode sa Balkana i da sve zemlje, među kojima je i Srbija, uđu u NATO. Šta mislite, zašto su tako uporni da Srbija uđe u NATO? Zato što bi ulazak Srbije u NATO opravdao sva zverstva koja je NATO ovde počinio“, naglasio je ruski ambasador.

  • Slobodanka says:

   Dok god je pitanje Kosova nezavršeno, tačnije dok god nema priznanja Kosova od strane Srbije, Srbija ne može da postane NATO članica jer ne kontroliše jedan deo svoje današnje teritorije - Kosovo i Metohiju, granicu prema Albaniji, veliki deo granice prema Makedoniji i deo granice prema Crnoj Gori. Tako je baš po pravilima NATO alijanse. Zašto bi Rusija žurila sa uključivanjem u razgovore za postizanje sporazuma o Kosovu? Nakon postignutog sporazuma o Kosovu tkzv. krnja Srbija bez KIM i sa novim utvrdjenim granicama koje kontroliše, ispunila bi uslove NATO alijanse da može da postane članica te alijanse - ovo sigurno nije cilj Rusije.

 5. Nićifor says:

  Kad je to Vučić zatražio uključenje Rusije u pregovore o Kosovu? Nikad. Kakvu to vojnu saradnju u odnosu na saradnju sa NATO ima Srbija sa Rusijom. Sa Rusijom Srbija godišnje održi dve vežbe, a sa NATO 22. "Meka moć Rusije" je floskula koju plasiraju NVO koje plaća Soroš, a u Srbiji, osim Sputnjika, koji ima samo dve zaposlene žene, koji inače plasira vesti koje plasiraju svi režimski mediji, drugim ruskih medija nema. Da se Rusija zalaže za produbljivanje saradne Srbije sa Evropskom unijom u to ne bi poverovao ni Žika Obretković. Ruski zvaničnici su oduvek izjavljivali samo da se neće mešati u saradnju Srbije sa Evropskom unijom, ali ne i da se zalaže za produbljivanje te saradnje. Ko to kome odobrava nove povlastice za izvoz srpske robe? Rusija Srbiji, s kojom Srbija već ima najpovlašćeniji status, ali je izvoz robe u Rusiju sve manji, ili izvoz robe u Evropsku uniju? Nemojte ispirati mozak narodu, bar onom delu koji je malo više obavešten. Što ne objavite, kao što ste to nekad činili, šta o saradnji Srbije sa Rusijom u svim oblastima, govori Anja Filimonova. Ako u vesti Srpskog telegrafa veruju članovi SNS (mada ih je mnogo koji ne veruju ništa, a podržavaju Vučića iz svog ličnog interesa ili zbog posla koji godinama obavljaju privremeno, povremeno, ili po Ugovoru o delu) niko drugi ko je iole obavešten ne veruje ni u šta što ovaj list piše.

 6. BM Stalker says:

  Ilegalno prisustvo Američke vojske na Kosovu i Metohiji je osnovni razlog zbog kojeg će Rusi biti protiv bilo kakvog rešenja van ramova UN rezolucije 1244. Povrh ovog, ako Vučić pokuša bilo šta da ozvaniči bez učešća naroda, zloupotrebom marionetskre skupštine i valade, može da izazove takav ršum od kojeg će se i Rumunima dići kosa na glavi, da ne pričamo o njegovoj prijateljici Merkel.

 7. Nićifor says:

  Persida, ukucaj u Gugl pretragu ko je vasnik Srpskog telegrafa i sve će to biti jasno. Ovakve podvale neobaveštenima može plasirati samo list sa najvećim brojem objavljenih laži u jednoj godini. Sve što napišu suprotno je od onog što vlast radi. Samo malo je onih koji se kopčaju na leđa, kojima se laži mogu prodavati.

 8. marko says:

  lako je za mekom moci treba gvozdena moc u srbij ibi trebale biti tajne baze dronova ruskihmig skat i ovog novog ohotnika t 14 armata tenkovi i kurgance kao i najmnje u civilu 17 000 visokih profesionalaca iskljucivo spetnazt soluzbe sve ostalo je nesigurnost za srbe

 9. Gagi says:

  Situacija je sledeca: Nato, u prevodu rimska legija je odlucila da napravi svoju bazu na KiM. Po svim dostupnim informacijama, to je jedna od najvecih nato bolnica na istoku Europe. Verovatno im je vojna bolnica potrebna da lece sterilitet kod Srba uzrokovan uranijumom. Rusi vrlo dobro znaju sta je baza Bondstil i cemu ce sluziti u slucaju napada na njih i njihove prirodne resurse. Da nije te baze (koja je inace mogla biti napravljena u Albaniji, Grckoj. Makedoniji) mi Srbi bi bili postedjeni ovakvih muka sa divljim stanovnistvom na nasoj teritoriji. Sustina je da mi grdno patimo i imamo nesagledive egzistencijalne posledice jer smo protiv Nato baze, koja je na silu napravljena na nasoj teritoriji. OPET u istoriji mi stitimo i pomazemo Ruse ovako slabi i nemocni tek izasli ispod krvavog komunistickog sinjela. TA baza nije napravljena zbog Srba, vrlo se dobro zna zbog cega je napravljena, a mi sad imamo muke sto je napravljena u Srpskom dvoristu koje smo privremeno iznajmili siptarima. Siptari kao i uvek, duboko svesni da to nije njihova zemlja, velikodusno ustupaju taj prostor drugima. Ako Rusima ta baza pravi neki problem, neka je bombarduju i razore,necemo imati nista protiv. Sumnjam u takvu odluku jer su dozvolili da im zapad otme ratne zasluge dogovorene na Jalti bez ispaljenog metka. Nasli smo se na mukama ni krivi ni duzni. Rusi za sada nemaju neke velike posledice, Nato likuje, a mi trpimo nesagledive posledice. Zalosno je sto osim verbalne podrske i ordenja, nemamo ogromnu Rusku pomoc u najsavremenijem nuklearnom naoruzanju, zar nismo istorijski saveznici. E... tada bi se pricala neka druga prica. Ipak je sve ovo cudno i nedoreceno,nije normalno da gledas kako ti bratu vade srce i bubreg bez ikakve reakcije, mozda samo neka blaga verbalna osuda. HVALA Vam braco Rusi na pomoci izgradnje Hrama Svetog Save, obezbedili ste nam prilicno veliki prostor gde zaista mozemo uzivati i biti slobodni na ovom poluostrvu. Dok ovaj mucenicki narod ovako razapet i krvav budu probadali satanini sinovi, velika uteha ce nam biti Vasa molitva za spas zajednickog porekla i vere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *