ДА ЛИ ЈЕ ОВО ШИПТАРСКА СТРАТЕГИЈА?

DA LI JE OVO ŠIPTARSKA STRATEGIJA?

6 juna 2020

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da neće učestvovati u dijalogu Beograda i Prištine koji bude vodio izaslanik EU Miroslav Lajčak, a kako saznajemo, njegova ideja je da minira dijalog uz posredovanje EU, kako bi glavnu reč u pregovorima vodile SAD preko izaslanika Donalda Trampa Ričarda Grenela.

Evropska unije je ovih dana još jednom ponovila da bez dogovora Beograda i Prištine nema ni evropske budućnosti. Ipak, i pored Tačijevog otvorenog stava da sa Miroslavom Lajčakom neće da razgovara, albanski i srpski analitičari smatraju da će novi premijer Kosova Avdulah Hoti svakako biti za pregovore.Time se opet vraćamo u sličnu situaciju iz poslednjih nekoliko godina, kada je Tači pregovarao, a Haradinaj bio protiv, posle čega je uveo takse i potpuno blokirao pregovore o trajnom rešenju. Haradinajeva vlada je zbog taksi pala, ali je njegov naslednik Aljbin Kurti izmislio reciprocitet, kako bi pregovore i dalje držao blokiranim. Nada se pojavila posle smene Kurtija i izbora Hotija za premijera, ali sada blokira Tači.

Već prvog dana nakon što je formirana nova vlada Kosova, čiji je premijer Avdulah Hoti rekao da moraju da budu ukinute sve prepreke za dijalog, pregovori su dobili „bočni udarac“ od aktuelnog predsednika. Tači je naglasio da neće sarađivati sa Lajčakom jer „on ne priznaje nezavisnost Kosova“.

Na taj način kosovski predsednik je okrenuo leđa Evropskoj uniji, u nadi da će mu američki predsednik Donald Tramp pomoći da reši problem statusa Kosova.

Njemu ide naruku i činjenica da Brisel i Vašington već duže vreme nisu sinhronizovani u pogledu na dijalog Beograda i Prištine. U javnosti se kao američki predlog za rešenje kosovskog problema spominje razgraničenje. S tom idejom često je povezivan i sam Tači, koji je još jednom pokazao da u tom procesu više veruje administraciji američkog predsednika.

– Nadam se koordinaciji sa Hotijem kao premijerom. Ispuniću svoju ustavnu i zakonsku ulogu, nije mi do sastanaka sa srpskim liderima. Dao sam do znanja da neću ići na razgovor u Brisel, zato što je Lajčak rekao da ne priznaje Kosovo – rekao je Tači.

Predsednik Kosova je dodao da je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini govorila da je „Kosovo nezavisna država“ i da se delegaciji nije obraćala sa „Priština“. Nezvanična reakcija iz Brisela ubrzo je stigla.

– Ne pritiskamo nikoga, niti zavrćemo ruke. Ako strane nisu spremne da se dogovore, onda neće biti dogovora. Ali, bez dogovora nema evropske budućnosti – poručio je visoki zvaničnik EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da iza Tačijevih izjava o Lajčaku stoji nedvosmislena podrška SAD i da će stav predsednika Kosova biti da pristaje na razgovore samo tamo gde su Amerikanci.

– Ne razumem kako bi to Priština da bude na EU putu, a ne želi, kako je Tači izjavio, da razgovara s evropskim predstavnicima. Za razliku od nas, kojima ništa nije dozvoljeno, njima je, međutim, sve dozvoljeno – rekao je Vučić.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi ističe za „Blic“ da je evidentno da pored Tačija i celokupni politički albanski establišment, izuzev Kurtija, sa skepticizmom gleda na ulogu Miroslava Lajčaka.

– S obzirom na to da ulazimo u finiš dijaloga, bilo bi veoma značajno i važno da posredovanje EU bude preko ličnosti koje treba da budu prihvatljive za širu masu na Kosovu. U tom smislu, predsednik Tači je najavio da nema ništa protiv Lajčaka, ali pošto dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo i svojevremeno je glasao protiv ulaska Kosova u neke važne međunarodne organizacije, onda Tači opravdano ima dozu skepticizma na objektivnost Lajčaka. Nije nikakva tajna da ne samo Tači, nego 99 odsto Albanaca na Kosovu žele da Amerikanci budu glavni pregovarači u dijalogu Kosovo – Srbija, ali takođe Kosovo želi da EU olakša proces dijaloga – apostrofira Šeholi.

Međutim, naš sagovornik smatra da Tačijeva izjava neće ugroziti dijalog Beograda i Prištine.

– Smatram da će premijer Hoti raditi u skladu s ustavom Kosova i da će u tom smislu zajedno sa Tačijem napraviti ekipu koja će po ustavu Kosova predstavljati Kosovo u dijalogu. Mislim da Tači neće biti za stolom gde je Lajčak, a premijer Hoti verovatno hoće – zaključuje Šeholi.

Programski direktor Fonda za političku izuzetnost Marko Savković iznenađen je otporom u Prištini prema izaslaniku EU.

– Lajčak nije samo diplomata Slovačke, koja ne priznaje Kosovo, već zvaničnik koji već godinama radi u regionu i ima prilično jak profil. Svoju objektivnost i neutralnost dokazao je delovanjem i u BiH i u Crnoj Gori 2006. tokom referenduma. U Prištini bi morali da znaju da Lajčak ne bi postao specijalni izaslanik EU da nije dobio saglasnost Nemačke. A Nemačka je država koja najviše podržava nezavisnost Kosova – podvlači Savković.

Kako kaže, zbog toga je Tači preuzeo veliki rizik kada je stavio sve karte na SAD kao posrednika u pregovorima.

– To je po meni vrlo riskantno jer očekujem da EU i SAD približe stavove u vezi sa rešenjem kosovskog problema. Stav Vašingtona je još nepoznanica. Mislim da Tači ne može nikako da obaveže Hotija u vezi sa briselskim dijalogom i Lajčakom. Više su te izjave njegova politička igra i taktiziranje – naglašava Savković.Hašim Tači nema podršku za razgraničenje?

Posle najnovijih izjava predsednika Kosova Hašima Tačija, postavlja se pitanje koliko je realna ideja razgraničenja kao rešenje sa kojom je i on sam povezivan?

– Mislim da ideja razgraničenja nema podršku na Kosovu. I da je u Prištini veća podela u vezi s pitanjem da li treba izdejstvovati sporazum do kraja ove godine ili sve odložiti – smatra Marko Savković.

Dačić: Kada Priština prestane s kampanjom, i mi ćemo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić demantovao je navode pojedinih medija da je Srbija obustavila kampanju povlačenja priznanja Kosova.

– Srbija nije prestala s kampanjom povlačenja priznanja, niti će prestati, ako svi drugi ne prestanu sa kampanjom za priznavanje Kosova – ističe Dačić.

(Blic)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad2 says:

    PŠiptari bi voleli da iza njih stoji uSA opet ali sad su oni sami a ovo samo glume da imaju ledja.Trba ih postiti da se koprcaju do sledećeg proleća , rivući tehniku i rasporediti trupe i zgaziti pacove,zbog korone sada je kasno da se to radi a ko će da ih juri po zimi i mrazu,nego lepo na proleće pre nego što ozeleni..samo rokaj, neka pregovaraju sa našim haubicama smradovi.

  2. Kulak says:

    A kakvi će se tek pregovori voditi o statusu Kosova i Metohije za deset,pedeset ili sto godina?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *