ДА ЛИ ЈЕ ОВО СЛУЧАЈНОСТ? – 16 путника отказало лет дан пре катастрофе руског путничког авиона!

DA LI JE OVO SLUČAJNOST? – 16 putnika otkazalo let dan pre katastrofe ruskog putničkog aviona!

3 novembra 2015

151102_russian_plane_crash_660Najmanje 16 putnika se nije ukrcalo na let Metrojet 9268 na dan kada je taj avion oboren i kada su stradali svi putnici i posada. Oni su nameravali da putuju tim avionom, ali su u poslednjem momentu odustali od puta.

Portparolka avio-kompanije je rekla na konferenciji za novinare da je više od desetak ljudi otkazalo svoje karte od Šarm el-Šeika za Sankt Peterburg manje od 24 sata pre poletanja.

„Dan pre katastrofe, let je otkazalo 16 ljudi“, rekla je ona. „Njih dvoje sasvim slučajno nisu stigli na let“.

Među njima je bila Ekaterina Đuninen, koja je bila na odmoru sa prijateljem u odmaralištu na Crvenom moru u Egiptu, a koja je promenila plan u poslednjem trenutku.

Nakon što se vratila u svoj dom u Petrozavodsk, ona je rekla za Russia Today da je razlog bio čisto finansijski, te da je zamenila karte za 170 evra jeftiniji let.

„Mogli smo da budemo u tom avionu i da poginemo“, rekla je Đuninen.

Vesti o katastrofi su se pojavile pre nego što je ona krenula iz Šarm el-Šeika te je odmah pozvala svoju majku da joj kaže da je sve u redu.

Let kojim je ona putovala za rusku prestonicu je bio odložen 10 sati pošto su se raširile vesti o katastrofi.

„Kada smo putovali nazad, u avionu se nije čula ni muva“, rekla je ona. „Svi su se trzali na bilo kakvu buku“.

Let 9268 je nestao sa radara iznad poluostrva Sinaj 23 minuta nakon poletanja iz Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg u subotu ujutru.

Egipatski zvaničnici su rekli da je pilot obavestio avio-kontrolu o tehničkim poteškoćama i tome da će sleteti vanredno na najbliži aerodrom, ali tada je izgubljen kontakt.

Analitičari spekulišu da je došlo do sličnog incidenta kao 1985. godine, kada je u avionskoj nesreći stradalo više od 500 ljudi, ali iz Metrojet-a navode da je avion bio potpuno ispravan.

„Isključujemo bilo kakvu mogućnost tehničkog problema ili greške pilota“, rekao je Aleksandar Smirnov, zamenik generalnog direktora avio kompanije. „Jedino moguće objašnjenje je da je neki spoljašnji faktor delovao na avion“.

Vilajet Sinaj, egipatska džihadistička grupa povezana sa ISIS-om, navela je da je odgovorna za obaranje aviona i da je to učinila kao „odgovor na ruske vazdušne napade u kojima je pobijeno na stotine muslimana na površini Sirije“.

Istražitelji kažu da prva istraživanja ne ukazuju na napad projektilom ili eksploziju i da je prerano da se donose zaključci, mada Kremlj nije isključio terorizam.

Tela 224 žrtve, uključujući dvadesetpetoro dece, poslata su u Rusiju i Ukrajinu, gde im je odana pošta.

Zvaničnici su rekli da su crne kutije pronađene i da su u odličnom stanju, te da će moći da se iskoriste za dobijanje informacija o poslednjim trenucima pre pada aviona.

(Njebtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *