ДА ЛИ ЈЕ ПОЧЕО ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ? – Русија и Америка гомилају оружје! Али нису једине…

DA LI JE POČEO TREĆI SVETSKI RAT? – Rusija i Amerika gomilaju oružje! Ali nisu jedine…

17 aprila 2016

103501418134t35Stokholmski institut objavio je studiju po kojoj deset najvećih vojnih sila sveta znatno povećava troškove za naoružanje.

Sjedinjene Američke Države ulažu u vojsku i mornaricu, Rusija u pokretne nuklearne rampe. Čemu nova trka u naoružanju i da li smo već u Trećem svetskom ratu?

Trka se ne vodi udvoje kao nekada. Prema podacima instituta SPIRI, Saudijska Arabija je prestigla Rusiju u ulaganjima u modernizaciju oružja i vojnih snaga sa potrošenih 100 milijardi dolara u 2015. godini.

“Tačno je da je vreme velikih ratova gotovo, ali ratovi se pomeraju na male zemlje… Velikog rata neće biti jer iz takvog rata ne može biti pobednika”, navodi Miša Stojadinović sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je više puta u svojim porukama urbi et orbi osudio one koji profitiraju od „ratnog ludila“ i pozvao svet da ne bude ravnodušan prema opasnosti „trećeg svetskog rata“. Poslednji lider SSSR Mihail Gorbačov takođe je izjavio da je treći svetski rat već počeo.

Istoričar Čedomir Antić ističe da je na snazi veliki sukob koji ima više dimenzija, ali sada ne postoje dva bloka sila i nema sukoba na svim kontinentima.

 

”Ipak, ne može se osporiti da je ovo jedan ozbiljan globalni sukob”, dodao je Antić.

U isto vreme kandidati na preliminarnim izborima u Americi Donald Tramp i Berni Sanders poručuju da SAD više ne mogu da budu svetski policajac, kao i da ne treba žrtvovati američke živote ukoliko Kim Džong un napadne Japan ili Južnu Koreju.

Ipak, krugovi moći u Vašingtonu imaju druge planove.

”Mi istražujemo mogućnosti, ali i potrebe koje naše oružane snage imaju kako bismo bili u stanju da odgovorimo na sve pretnje. Posebno moramo ponovo da uverimo naše saveznike u okviru NATO i na istoku Azije da stojimo uz njih”, navodi predsednik SAD Barak Obama.

Tako dolazimo i do poslednje tačke sukoba. Nagorno- Karabah deo je istog niza koji čine Ukrajina i Sirija, tvrdi saradnik Karnegi instituta Beka Bajelidze.

Reč je o energentima.

“Nagorno je eksplodirao jer je u toku projekat kojim bi gas iz kaspijskog regiona trebalo da jednim gasovodom i još jednim projektom bude doveden u Evropu. Jermenija, kao ruski saveznik, prepreka je na tom putu”, navodi Bejelidze.

Za svetskim silama ne zaostaju ni Evropljani, koji takođe povećavaju rashode za opremanje snaga bezbednosti, ali i vojske.

(B92)

KOMENTARI4 komentara

 1. Aleksandar says:

  Nije još počeo, biće tek u sredu.

 2. Lajla says:

  @bAleksandar,u koju sredu?

 3. Neutralac Marko says:

  Treći svetski rat neće početi, ali će se završiti.

 4. Baja says:

  U tvoju sredu Lajla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *