Da li je prisustvo Ratne mornarice Rusije u Mediteranu „zveckanje oružjem“ ili obezbeđivanje „stabilnosti u svetu“?

Da li je prisustvo Ratne mornarice Rusije u Mediteranu „zveckanje oružjem“ ili obezbeđivanje „stabilnosti u svetu“?

13 juna 2013

Admiral Pantelejev01Operativne združene jedinice Ratne mornarice (VMF) Rusije u Sredozemnom moru od 1. juna su pristupile realizaciji svojih zadataka. U ovom momentu njihov sastav čini 16 brodova i tri brodska helikoptera, a planirano je i izvođenje školskih gađanja, izjavio je Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF i prvi zamenik ministra odbrane.

On je saopštio da su operativne jedinice potčinjene komandantu Crnomorske flote.

Tokom telemosta koji je održan za vreme posete predsednika RF Vladimira Putina Centralnom komandnom punktu Oružanih snaga RF, sa raportom o gotovosti operativnog sastava Ratne mornarice RF u Sredozemnom moru istupio je njegov komandant, kapetan bojnog broda Jurij Zemski sa velikog protivpodmorničkog broda „Admiral Pantelejev“.

Po njegovim rečima, osnovni zadaci operativnih sastava su: praćenje dejstava snaga Ratne mornarice ostalih zemalja u akvatoriji Sredozemnog mora, obezbeđivanje prisustva mornarice i demonstracija zastave Rusije u ovom regionu i bezbednosti ruskog morskog brodarstva i pomorske ekonomske delatnosti.

„Osim toga, jedinice su spremne za rešavanje iznenadnih zadataka, s obzirom na konkretnu situaciju u regionu“, rekao je Zemski.

On je obratio pažnju na to da su snage združenih jedinica organizovano okupljene u četiri taktičke grupe i koncentrisane u zapadnom i istočnom delu Sredozemnog mora. Referisao je da je planirano izvođenje školskih raketnih i artiljerijskih gađanja, kao i ulazak brodova u luke Kipra, Malte, Sirije i drugih sredozemnih država. Takođe, dok su na stajanci, posade protivpodmorničkih brodova i pomoćna plovila izvodiće vežbu potrage za ljudima koji su pretrpeli katastrofu na moru, kao i njihovog spasavanja.

Ministar odbrane Sergej Šojgu prokomentarisao je početak službe ruske eskadre: „Stvaranje operativnog sastava Ratne mornarice Rusije u Sredozemnom moru doprinosiće održavanju strateške stabilnosti u svetu i ravnoteži snaga u posebnim njegovim regionima“.

Takođe je istakao da obnavljanje stalnog prisustva ruskih vojnih brodova u Sredozemnom moru omogućuje obezbeđivanje odbrane nacionalnih iteresa „u ovom danas nemirnom regionu“.

Sopstveni interesi u nemirnom regionu

Predsednik Rusije je tokom telemosta u Centralnom komandnom punktu Oružanih snaga RF podvukao da Rusija u Sredozemnom moru ima interese koji su povezani sa obezbeđivanjem njene nacionalne bezbednosti. Putin je posebno istakao da ponovno uspostavljanje stalnog prisustva ruske Ratne mornarice u Sredozemnom moru ne predstavlja „zveckanje oružjem“.

„Obnavljanje stalnog prisustva Ratne mornarice u Sredozemnom moru nije znak „zveckanja oružjem“. Mi smo mnogo uradili zajedno sa našim partnerima, uključujući i partnere iz zemalja NATO-a, u vezi sa pretnjom od strane kriminalnih organizacija; u tom smislu smo učinili mnogo i u borbi protiv piratstva“, rekao je Putin.

On je istakao da računa na opremanje grupacije Ratne mornarice Rusije savremenim brodovima i naoružanjem. On je takođe izrazio ubeđenje da će pripadnici ruske mornarice uspostaviti dobre i partnerske odnose sa svojim kolegama iz drugih zemalja Sredozemnog basena, kao i sa svim ostalim partnerima koji prisustvuju u zoni Sredozemnog mora.

(Ruskarec.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *