ДА ЛИ ЈЕ ПУТИН наговорио Асада на ову генијалну игру?

DA LI JE PUTIN nagovorio Asada na ovu genijalnu igru?

24 aprila 2017

„Putinovi i Trampovi manevri pretvorili su Izrael u drugorazrednog igrača na Bliskom istoku“, piše najstariji izraelski dnevnik „Harec“.

„Sirijci su drugi. Iranci prvi. A Rusi su bogovi.“

„Uprkos nedavnim tenzijama između Moskve i Vašingtona oko (ne)korišćenja hemijskog oružja od strane režima sirijskog predsednika Bašara al Asada i američkih napada na sirijske vazdušne snage, verovatno je da će ove dve velike sile ipak imati slične stavove u odnosu na Izrael.

Bliski istok trenutno prolazi kroz značajne promene. Iako je politika Trampove administracije u regionu sve samo ne jasna i dosledna, SAD su sada vojno mnogo aktivnije širom Azije (napad u Siriji, upotreba „majke svih bombi“ u Avganistanu, pretnja slanjem nosača aviona ka Korejskom poluostrvu).

S druge strane, Rusija ne pokazuje ni najmanje znake da će ustuknuti pred povećanim američkim angažmanom. Do prekretnice je došlo u septembru 2015. Rusi su vojno intervenisali u Siriji i praktično osigurali kontinuirani opstanak Asada na vlasti. Sve do osvajanja Alepa prošlog decembra, Rusija je uz pomoć vazdušnih snaga pomagala Asadu da povrati kontrolu nad velikim delom zemlje.

„Sirijci su drugi sada. Iranci su prvi. A Rusi su bogovi“, rekao je britanskom „Gardijanu“ jedan  sirijski biznismen prošle nedelje u Damasku.

Visoki zvaničnici izraelske vojske smatraju da ispaljivanje protivvazdušnih raketa na izraelske avione tokom napada na Siriju krajem marta odražava povećano Asadovo samopouzdanje u konačni vojni uspeh.

Ali, da nisu možda Rusi podstakli sirijskog predsednika da „pokaže zube“ Izraelcima? Koliko je Moskva znala o navodnom hemijskom napadu sirijskih snaga?

Predsednik Putin insistira na ruskom statusu supersile, uprkos značajnim ekonomskim problemima u ovoj zemlji, a u Trampovoj eri ponovo izgleda da je Bliski istok „igralište“ ove dve moćne države. Izrael tu ponovo ima sekundarnu ulogu, onoga od koga se traži da se ne meša.

Američki predsednik ostaje nepredvidiv i kapriciozan, a njegovi prioriteti su i dalje nejasni. Imajući u vidu sve te okolnosti, čini se da je Izrael samo dve do tri greške udaljen od mogućeg rata.

Zato će od velikog značaja biti poseta izraelskog ministra odbrane Avigdora Libermana Moskvi ove nedelje, gde će biti ključno šta će mu reći ruski kolega Sergej Šojgu, a naročito šef ruske diplomatije Sergej Lavrov“, zaključuje „Harec“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Israhell Ruls.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *