Да ли је Путин пустио Асада низ воду?

Da li je Putin pustio Asada niz vodu?

4 juna 2015

jbgvregh98U nedelju je navedeno da je oko 100 viših ruskih diplomatskih i tehničkih zvaničnika sa bazom u Damasku odletelo nazad u Moskvu prošle nedelje sa svojim porodicama, označavajući dramatičan prekid podrške Rusije Asadovom režimu u Siriji.

Navodi se da je promena u ruskoj politici postala očigledna na nedavnom međunarodnom sastanku bezbednosnih zvaničnika održanom u jednom evropskom gradu. Neobjavljeni sastanak je održan kako bi se raspravljalo o pretnji terorističkih grupa po međunarodnu bezbednost.

Šef ruske delegacije je, kada je upitan kako Moskva posmatra situaciju u Siriji, rekao da je za Rusiju najbitnije da očuva svoje strateške interese i osigura bezbednost manjina u Siriji, kao i da se postara da država ostane ujedinjena.

Nakon što su čuli ovu izjavu, neki delegati su napustili prostoriju kako bi preneli ovo očigledno povlačenje svojim nadređenima. Rusija je do sada koristila svoje pravo na veto pred Bezbednosnim savetom Ujedinjenih nacija kako bi blokirala bilo kakvo delovanje protiv Asadovog režima.

Rijad Tabara, bivši libanski ambasador u SAD, rekao je za novine da su zvaničnici u Moskvi i Vašingtonu počeli da istražuju mogućnost političkog rešenja u Siriji koje ne uključuje Asada. „Moskva želi garanciju da će režim koji će zameniti Asada sačuvati ruske interese za tu državu“, rekao je Tabara.

Mnogi ruski zvaničnici, koji su odleteli kući iz obalskog grada Latakija, radili su u operativnom centru Asadovog režima u Damasku, podržavajući sirijsku vojsku i bezbednosne zvaničnike. Sa njima su radile njihove iranske kolege, kao i zvaničnici Hezbolaha. Rusija je do sada bila veliki podržavalac Asadovog režima, pružajući mu vojnu opremu i političku podršku.

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava sa sedištem u Londonu, Islamska država sada kontroliše 50% sirijske teritorije. Izraelski Channel Two je prekjuče rekao da Asad kontroliše samo 25% države.

Ambasador Tabar je rekao da su razlog za ovu rusku promenu u politici ubrzano smanjivanje vojne baze u Damasku nakon četiri godine građanskog rata, ali i napreci koje su ostvarile ekstremističke snage u Siriji u protekloj godini.

Prema ostalim izvorima, promena je delom posledica ekonomskih problema koji su se pojavili usled sankcija uvedenih Rusiji, a koje su rezultat njenog delovanja u Ukrajini. Zalivske države, kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar, dugogodišnji su protivnici Asadovog režima, a trenutno vode ekonomske pregovore sa Rusijom.

Novine Al-Hayat su navele da su Rusi po prvi put spremni da pregovaraju sa Amerikancima o predloženoj tranziciji u Siriji i vojnim i političkim zvaničnicima koji bi nadgledali ovu tranziciju.

Iako i SAD i Rusija dele isti cilj, odnosno stabilan režim u Siriji, oni bi morali da sarađuju sa Iranom, koji ima velikog uticaja na Asadov režim, ali i sa Turskom, koja takođe ima jake interese za svog sirijskog suseda. Oni će zajedno morati smisle kako da oslobode Siriju od Islamske države pre nego što uspostave režim koji će naslediti Asada.

Abraham Rabinovich (freebeacon.com)

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *