ДА ЛИ ЈЕ РУСИЈА СПРЕМНА НА ОВАЈ КОРАК У ВЕНЕЦУЕЛИ? Ево о чему се ради!

DA LI JE RUSIJA SPREMNA NA OVAJ KORAK U VENECUELI? Evo o čemu se radi!

1 februara 2019

Kriza u Venecueli ponovo je dovela u pitanje zašto ruska država, kao i državne kompanije, ulažu novac i izdaju kredite nekim zemljama. Mnogi novinari i stručnjaci već su požurili da sa zadovoljstvom izračunaju navodne finansijske gubitke ruske strane, zaboravljajući da Karakas još nije pao, da proamerički uzurpator još nije pobedio, da Rusija nije SSSR i da se ne bavi humanitarnim radom.

Posebno je bitno uporediti dve vrste američke propagande: jednu koja je bila usmerena na rusku publiku preko američkih nevladinih organizacija i medijski namamljenih “vođa javnog mnjenja”, a druga – usmerena na venecuelansku publiku privučenu od strane venecuelanskih političara.Poruka “novac ruskog budžeta i Roznefta otišla je na beskorisnu podršku venecuelanskog režima i nikada neće biti vraćena” cilja na rusku publiku, a poruka “Rusija opljačkala Venecuelu uz pomoć zajmova i ugovora, preuzimajući kontrolu nad venecuelanskom naftom “cilja na venecuelansku publiku. Lako je uvideti da bi, prema zakonima logike, u jednom slučaju američka propaganda trebala da laže, jer je nemoguće biti glupi dobrotvor i nemilosrdan lovac u isto vreme.

Međutim, u stvarnosti, situacija je još zanimljivija: američka propaganda laže u oba slučaja: Rusija i ruske državne kompanije nisu “geopolitički Šajlok”, a nisu ni “geopolitička majka Tereza”. Moskva je zaista pomogla i nastaviće da pomaže Karakasu, uvek razumno kombinujući idealizam sa pragmatizmom.

Počnimo sa činjenicom da Rusija nije glavni kreditor venecuelanske ekonomije, pa čak ni drugi najvažniji. Ako uzmemo zapadnjačke (najneprijatnije za Rusiju) procene agencije Bloomberg za poslovnu informaciju, ispada da je lider u investicijama i kreditima Kina sa 70 milijardi dolara, ali časno drugo mesto pripada veoma uticajnim i uglednim bankama i investicionim fondovima, uglavnom iz SAD i Velike Britanije.

Prema najkonzervativnijim procenama koje su citirane u Rojtersovim materijalima, oni su pozajmili vladama Čaveza i Madura, kao i venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, novac u iznosu od oko 50 milijardi dolara.

Među Venecuelskim kreditorima nalaze se giganti finansijskog sveta kao američki investicioni konglomerat BlackRock (najveći investicioni fond na svetu, imovina pod upravljanjem – 6.789 biliona dolara) i najuticajnija američka banka Goldman Sachs, koja je poznata po svojim izvanrednim mogućnostima, političkog lobiranja u SAD i Evropskoj uniji.

Inače, venecuelanska opozicija je u više navrata rekla da neće platiti dugove “anti-narodnog režima” (posebno opozicija ne želi da plati Goldman Sachs banci, koja je bukvalno spasila Madura 2017). Tako, paradoksalno, nekoliko veoma velikih i uticajnih američkih finansijskih kompanija navijalo je za Madura, jer je malo verovatno da će želeti da se upuste u “otpis u ime demokratije” za najmanje 50 milijardi dolara.

Poređenja radi, najveća procena ukupnog iznosa kredita i investicija ruskih struktura u Venecueli iznosi 17 milijardi dolara, a ovaj iznos ne uzima u obzir neke važne aspekte. Prvo, Venecuela odavno isplaćuje ruske i kineske kreditore naftom i udelima u naftnim poljima Venecuele – a venecuelanski kreditori već godinama stvaraju ozbiljne prihode.

Drugo, ruski krediti (vredi napomenuti da sličnu šemu koriste SAD, Kina, Velika Britanija i zemlje EU širom sveta) često su vezani za snabdevanje ruskih roba i usluga – to jest, novac se već usmerio na plate, na primer, za domaće oružare. Dakle, govoriti o gubicima od 17 milijardi dolara je u najmanju ruku netačno i više nego prerano

Nažalost, u ruskom informativnom polju često se čuju izjave da venecuelanska vlada nije kriva za bilo šta, da su ekonomske teškoće mit ili da su ekonomske poteškoće (pre svega hiperinflacija) 100% rezultat američkih sankcija. To nije tako.

Nijedna američka sankcija ne može objasniti činjenicu da je venecuelanska zlatna rezerva bila u Londonu već dugi niz godina na raspolaganju Bank of England, koja, prema najnovijim informacijama, odbija da je vrati, a u trenutnoj kriznoj situaciji, ovo zlato može postati budžet proameričke hunte.

Nijedna sankcija ne može objasniti činjenicu da se ključna venecuelanska imovina, koja donosi glavne prihode zemlje u stranoj valuti (npr. Rafinerija nafte i mreža benzinskih stanica Citgo), nalaze u SAD i tokom svih godina sukoba sa Amerikom, zvanični Karakas se nije trudio da ih proda i kupi nešto slično u bilo kojoj drugoj – Venecueli prijateljskoj – zemlji.

Nikakve sankcije ne mogu objasniti apsolutno ludu politiku monetarne stimulacije ekonomije, koja je dovela do činjenice da je inflacija u Venecueli odavno merena u nekoliko desetina ili stotina hiljada posto godišnje, podrivajući ekonomiju i životni standard stanovništva. tako da čak i toaletni papir postane luksuzni proizvod. Vreme je da Karakas (kao i neki ruski ekonomisti) shvate da je nemoguće rešiti ekonomske i socijalne probleme „štampanjem i distribuiranjem novca“.

Prema Centralnoj banci Venecuele za oktobar 2018. godine, koja se odnosi na trgovačku ekonomiju, inflacija u Venecueli je bila veća od 1 300 000% – nivo kada se nacionalna valuta pretvara u omotač, koji se može koristiti samo za zagrevanje kuće tokom sledećeg nestanka struje.

Činjenica da stanovnici Venecuele masovno podržavaju Madura uprkos činjenici da cene rastu za najmanje nekoliko desetina procenata svakog dana već nekoliko godina – je pravo čudo. Ponovo, hiperinflacija se ne može pripisati sankcijama ili padu cena nafte. Dovoljno je pogledati zemlju u kojoj su američke sankcije, američka intervencija i građanski rat mnogo teže pogođeni – Sirija.

Prema CIA-i, na vrhuncu rata u 2016. godini, Asadova administracija uspela je da održi inflaciju na samo 43,9%, a 2017. je spala na 25,5% – to jest, inflacija opada, a ekonomija se postepeno vraća u normalu.

Sada smo svedoci prilično akutne političke krize, ali za Venecuelu takve krize su, nažalost, gotovo rutinske. Dovoljno je prisetiti se aktivne potpore američkih nemira iz 2014. i 2017. godine, tokom kojih je legitimna vlada u Karakasu ostala doslovno u ravnoteži.

Ako će Madurova administracija i ovaj put biti u stanju da održi situaciju, to može čak doneti pozitivne rezultate barem u smislu promene ekonomske politike venecuelanskog rukovodstva, koja je pre samo nekoliko meseci (iako je Venecuela bila u teškoj ekonomskoj krizi već dugi niz godina) tražila od ruskog rukovodstva da razvije plan za normalizaciju venecuelanske ekonomije.

Ako legitimna vlada zadrži vlast i ako ruski plan bude usvojen za implementaciju, Venecuela će imati dobre šanse da izađe iz krize i dramatično smanji svoje rizike u budućnosti. Ovo će biti dobro za samu Venecuelu i za sve njene ekonomske partnere.

Webtribune.rs

KOMENTARI11 komentara

 1. A akoM says:

  USA uvijek naplati svoja potraživanja!Na ovaj ili onaj način,prije ili kasnije!U tome je revnosniji i bolji samo Vatikan!On pamti i 1000 godina,i više ako treba!

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   misliš?

 2. Slobodanka says:

  Pričaju kao kiša oko Kragujevca, a ne govore šta je glavno. "U Venecueli na prvom mestu tj. lider u investicijama i kreditima je Kina sa 70 milijardi dolara, a drugo mesto pripada veoma uticajnim i uglednim bankama i investicionim fondovima, uglavnom iz SAD i Velike Britanije." - Ne znamo u koje poslove je Kina investirala, ali ako američki plan uspe da iznutra smenom vlasti preuzme zemlju onda je i sudbina kineskih investicija i kredita neizvesna. Smena vlasti dala bi brže rezultate u pogledu preuzimanja zemlje i njene ekonomije nego da povedu rat protiv Venecuele. Dakle i tu u Venecueli na severu Južne Amerike vodi se trgovinski i ekonomski rat protiv Kine. Vodi se i protiv Rusije jer Madurova administracija pre samo nekoliko meseci tražila je od ruskog rukovodstva da razvije plan za normalizaciju venecuelanske ekonomije, u decembru su sklopljeni važni ugovori o 5 milijardi investicija u naftnu privredu i 1 milijardu u rudarstvo. Možda im je baš to bio signal da je krajnje vreme da krenu u konačan napad na Venecuelu. Zato je akcenat na smeni vlasti u zemlji jer ona bi najbrže omogućila potpuno preuzimanje privrede Venecuele. ... Nema sumnje da SAD u Venecueli najviše interesuje nafta. Huana Gvajdo mogu da pretvore u legitimnog predsednika na sledećim izborima i baš to i traže da se predsednički izbori ponove. A onda nastojaće da preuzmu ponovo naftnu privredu, praktično poništiće nacionalizaciju naftne privrede Venecuele koju je 2007 godine odradio Ugo Čavez. Ako u svojim namerama uspeju SAD bi time dobila dugu sigurnost za stabilnost kursa petrodolara i američka štamparija novca mogla bi i dalje bezbrižno da radi. Mogu da pričaju štagod hoće, ali ako sad ne izvuku Venecuelu iz ovih teških nevolja nevolja, i Rusi i Kinezi izgubiće stratešku bitku! U poredjenju sa tim biće smejurija dosadašnje ozbiljne greške venecuelanskog rukovodstva u vodjenje ekonomije zemlje. Računaju da socijalni bunt izgladnelog stanovništva olakšaće smenu vlasti. Majka Tereza za Venecuelu treba da budete i to odmah, odnosi se i na Rusiji i na Kinu, da bi ublažili takva opasna psihološka poigravanja sa stanovništvom, koja su zapravo važna oeracija specijalnog rata koji se vodi protiv Venecuele! U suprotnom izgubićete Madura, a dobićete Huana Gvajdo sa svim posledicama i ceo svet će shvatiti da su Rusija i Kina slabići koji glume da su nekakve sile.

  • Slobodanka says:

   ...u vodjenjU ekonomije zemlje... ŠTA SAD ČEKAJU I RUSI I KINEZI I OSTALI? Da li da Amerikanci završe pssao koji su započeli? Rade na tome da preplaše stanovništvo i broj pristalica opozicije će stihijno da raste. Do određenog praga stanovništvo će da trpi, ali ako sada osete da nema ama baš nikakve pomoći niotkud KAPITLULIRAĆE. Niće to još jedan veoma ružan događaj. Neki slabić pretvoriće se u hulju i izdaće Madura. I zatim pisaćete naslove i tekstove o venecuelancima slične kao što je sad skoro napisao nama Srbima jedan domaći komentator "LAZANSKI PROTRESAO SRBIJU: Šta očekivati od naroda koji je prodao predsednika za 10 miliona dolara!". U našem slučaju večina naroda ninije bila za to, ali našao se neki dobar HULJ, koji je na tome zaradio i verovatno je sada biznismen-tajkun. A NAROD nije dobio ni dolar od tog prokletog novca. Ali je zato moćnim strancima rasprodana Srbija i još uvek stoji na STALNOJ RASPRODAJI. Mnogima je jasno da ovo čekanje da li će da izdrži Maduro prerasta u licemerno i cinično čekanje. Maduro može da doživi i srčani udar od ovolikih stresova, a Vi sedite pa čekajte. Nažalost privreda Venecuele je pretežno zavisna od izvoza nafte i sada taj izvoz treba preusmeravati u prijateljskije zemlje da ne bi doživeli u punom iznosu i onu štetu koja se predviđa da će do kraja godine biti 11 milijardi dolara. Takođe neku humanitarnu pomoć u lekovima, u hrani, itd. treba poslati stanovništvu Venecuele, čisto da znaju da nisu sami. To je slično kao držanje malog deteta za jedan prst da bi nastavilo da hoda. Sada se ne sme dozvoliti da narod Venecuele sedne od raznih šokova koje im priređuju i da kapitulira. Devedesetih godina kada smo mi imali visoku i veoma dugu hiperinflaciju i još i ratne sukobe moj utisak je bio da ste svi, ponavljam ne samo Zapad nego baš svi - dozvolili ste ekseriment sa čitavim narodom, ali ipak manjim narodom, da li će taj narod da izdrži ili će da kapitulira. Hladno i cinično ste svi čekali da vidite rezultat - da li će američki eksperiment da uspe i još posle pišete slične tekstove kao ovaj naš Lažanski. To Vam treba da se ogradite od bilo kakve krivice i odgovornosti. Sumnjam da zabole Vas i za Srbe i za Venecuelance, bojim se da opet samo gledate neki svoj interes. Ali neće Vas to usrećiti jer do kraja bićete i vi gubitnici.

 3. Milan says:

  Ako sada ništa ne preduzmu da pomognu Venecueli dobiće Gvajda za redovnog predsednika Venecuele, a svima je jasno da če on tamo sprovoditi američke interese. Ako na ponovljenim izborima za predsednika Venecuele prođe Gvajdo, posle toga Rusija i Kina moći će amo da kupe svoje krpice iz Venecuele i biće to sitne krpice. Evo on se već lukavo nudi i Rusiji i Kini, očekuje sada i njihovu podršku, a posle će da ih prevari. "Gvaido: Promena vlade bi išla na ruku Rusiji i Kini" 01.02.2019 Promena vlade u Karakasu išla bi na ruku Rusiji i Kini, koje su dva glavna strana kreditora Venecuele, izjavio je venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika. Predsednik skupštine Venecuele Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika izjavio je da će smena vlasti u toj zemlji ići naruku njenim najvećim trgovinskim partnerima – Moskvi i Pekingu. „Rusiji i Kini bi najviše od svih trebalo da odgovara stabilnost i smena aktuelnog režima“, rekao je, a prenosi Rojters. Gvaido je ocenio i da aktuelni predsednik Nikolas Maduro ne zastupa interese Venecuele, kao ni strane investicije u toj zemlji, te da zbog toga i nije adekvatan partner. On je rekao i da je u par navrata pokušao da uspostavi kontakte sa Moskvom i Pekingom.

 4. Milan says:

  Savetnik predsednika SAD Džon Bolton posavetovao je predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru da što pre podnese ostavku i ode što dalje iz zemlje. „Želim Nikolasu Maduru i njegovim savetnicima dugu i mirnu penziju, život na lepim plažama daleko od Venecuele. Oni treba da iskoriste amnestiju predsednika Gvaida i odu. Što pre, to bolje“, napisao je Bolton na Tviteru. - Ako se po ovom savetu Maduro povuče, sigurno neće doživeti tu dugu i mirnu penziju, a celu Venecuelu preuzeće krupan američki i zapadni kapital. Oni odavno planiraju da ponište sve što je nekad uradio Čavez i upravo rade na tome. Današnji vodeći i uticajni Rusi su izgleda suviše umislili kako su oni sada pametni i uspešni kapitalisti, neverovatno je koliko kasne sa razumevanjem kuda ova opasna igra vodi. Da li je moguće da su toliko glupi?! Da li je njihovo slepilo nastalo zbog priglupe sreće da su i oni sada bogati kapitalisti? Na kraju kad budu uništene i rasprodate sve manje zemlje da li računaju da će tada Amerikanci sesti sa njima da pregovaraju? Neče to Amerikanci hteti ni tada, nego će na kraju sa zadovoljstvom da čerupaju Rusiju. U ovoj varijanti koja je veoma opasna za male zemlje Američka štamparija novca bez pokrića i dalje će besprekorno da radi. Reč je o novcu koji nije zarađen i to gvlasnicima SAD obezbedjuje ekstra prednost u odnosu na sve druge zemlje-rivale. To je izvanredna prednost za SAD na osnovu koje na kraju mogu ekonomski da poraze i Rusiju. Rusija će tada da kapitulira slično kao što će to sutra-prekosutra da uradi Venecuela. Tada u tom pretpostavljenom ekonomskom i socijalnom kolapsu ono moćno nuklearno i nenuklearno oružje neće im ni trebati.

 5. Vojna i ojdesve says:

  Nije spremna. Zemjotres od smeha 15° po rihter... Tralalala

 6. Miraš says:

  Preduzeće Kina i Rusija i verovatno uključiće se još neke zemlje, biće preduzete različite mere iz bezbednosne i ekonomske oblasti, itd. sa ciljem da pomognu Venecueli, neće nasesti na igranje američke lutke Huana.

 7. Vesko says:

  Taj samoproglaseni Kralj Venecuele mora da odgovara za ugrozavanje zivota gradana, pripadnika policije, nacionalne bezbjednosti, pokusaj drzavnog udara i kolaboraciju sa neprijateljem sa kojim je Venecuela prekinula diplomatske odnose i koji je ugrozio nacionalnu bezbjednost i drzavu ekonomski i politicki ilegalnom konfiskacijom drzavne imovine i stavljanjem ilegalnih pritisaka ekonomski i organizovanjem pokusaja drzavnog udara! Kada bude procesuiran taj drzavni neprijatlj ce zaraditi krivicnu kaznu, a to ce ga diskvalifikovati iz politike, odnosno nece moci sa krivicnim dosijeom da se kandiduje. Mislim da je ovo sve 100% tacno, to svako moze da vidi da je tako, ono sto preostaje je da Venecuela primjeni svoje zakone na njega i sve koji su skovali tu zavjeru i kazni ih kako to zakoni propisiju. Venecuela mora da veze svoju valutu za Kineski Juan, i da ga povuce svoju valutu sa slobodnog trzista kako bi ubila inflaciju. Takoder vrlo je moguce da SAD falsifikuje valutu Venecuele i ubacuje je preko Kolumbije kako bi destabilizovali ekonomiju. Tako da je potrebno hermeticki zatvoriti granice i preuzeti mjere za otkrivanje toga...

  • Milica says:

   Videla sam jedno kratko proročanstvo koje kaže da samoproglašeni kralj Huan Guaido do kraja proći će veoma jadno. Napustiće Venecuelu i završiće na električnoj stolici. To je uglavnom sve što su rekli. ... Pa, u prevrtljivoj SAD svašta je moguće. Inače Venecuela je među zemljama koje su ukinule smrtnu kaznu, ali zato u SAD postoji smrtna kazna na eletričnoj stolici.

 8. Miraš says:

  Vojska SAD se neće usuditi da ona spolja direktno napadne Venecuelu, o tome pričaju samo da bi izvršili što veći pritisak na narod Venecuele, sa ciljem da uteruju strah u kosti i da se narod slomi i pokori vuku. Sada trenutno iznutra u Venecueli veoma je važno da vojska ostane jedinstvena i pod komandom Madura. Vojna lica ne treba da prelaze na stranu opozicije koja baš na tome sada radi pozivajući ih da pređu na njihovu stranu jer time bi izazvali građanski rat u zemlji! Mislim da su visoko pozicionirana ljudi u Vojsci Venecuele te opasnosti svesni, neće nasesti i ostaće lojalni Maduru. Neće prihvatiti da na veoma sumnjiv način uzmu učešća u promenama u zemlji, kao što im sada predlažu opozicioni lideri i visoko pozicionarini glasnici iz SAD. Vidi se iz aviona da lopovisti-imperijalisti-nacisti vrše podlu ucenu: veliki lopov je najpre godinama sankcionisao i srozavao privredu Venecuele, zatim je oduzeo, praktično oteo, veliki novac koji pripada Venecueli istovremeno tvrdeći kako narod Venecuele ugrožava "diktator" Maduro, pa onda lopov kaže izgladnelom narodu vratiću vam malo od ovoga, ako mog čoveka posadite na vlast u Vašoj zemlji. Nije sporno da Venecueli jesu potrebne neke promene u načinu vođenja ekonomije zemlje da se postigne veća ekonomska stabilnost i socijalna sigurnost, ali zna se ispravan put kako se to ostvaruje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *