Да ли је СРБИЈА ближа НАТО-у или ОДКБ-у?

Da li je SRBIJA bliža NATO-u ili ODKB-u?

21 oktobra 2018

Kao što je priznanje Kosova izazvalo talas separatizma u svetu, tako i igranje takozvanom vojskom Kosova izaziva ozbiljne bezbednosne probleme za čitav region, izjavio je za „Politiku“ ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da je za Srbiju formiranje takve formacije neprihvatljivo.

„Neosuđenim teroristima dajete teško naoružanje i očekujete da će vladati mir. Posebno je licemerno kada predstavnici velikih sila, koje podržavaju vojsku Kosova, kažu da je to prilika za Srbe da postanu deo multietničkog Kosova, a ne objasne zašto takva prilika nije iskorišćena povratkom Srba na svoju imovinu u Prištini, Đakovici ili bilo kojem drugom gradu na KiM. Za nas je formiranje paravojske na KiM neprihvatljivo“, istakao je Vulin.Upitan da li veruje da će Kfor, u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije na KiM, biti spreman da zaštiti srpsko stanovništvo, on je odgovorio da Kfor, sa 4.000 dobro obučenih i opremljenih vojnika, ima te kapacitete, što mu je i mandat.

S obzirom na to, prema njegovim rečima, ili je međunarodna zajednica nemoćna da obezbedi mir i vladavinu prava, ili je tzv. vojska Kosova nepotrebna avantura koja može da ugrozi mir na KiM, ali i u regionu. Nema trećeg odgovora, dodao je Vulin.

Upitan o razgraničenju kao mogućem rešenju kosovskog problema, on je rekao da je „život u kojem smo taoci politike različitih delova terorističke OVK nesaglediv rizik za sav naš narod“.

„Što pre budemo uspostavili jasno razgraničenje sa ’velikom Albanijom‘, pre ćemo moći da zaustavimo njeno širenje i ojačamo naše pozicije. Proces rešavanja nacionalnog pitanja Srba započeće kada se budemo razdvojili od Albanaca. Vreme je da Srbija misli samo o sebi i svom narodu“, dodao je Vulin.

Prema njegovim rečima, toj ideji se najviše protive „zemlje regiona koje su priznale Kosovo i optužile Srbiju da je izazvala sve ratove i sukobe“, a danas su uplašeni mogućnošću da „’velika Albanija‘ počne da se stvara na njihovim teritorijama“.

Zato, dodao je, političari iz Crne Gore i Makedonije traže da Srbija odustane od svojih interesa kako se ne bi dalo opravdanje za promenu granica na njihovim teritorijama.

Vulin je u intervjuu, takođe, najavio veliku vežbu pod nazivom „Vek pobednika“, povodom 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

„Na pet lokacija više od 6.000 pripadnika Vojske Srbije sa 469 borbenih sistema i 24 vazduhoplova istovremeno će izvoditi složene prikaze obučenosti. Forsiraće se reke i prebacivati borbena tehnika, avijacija će bombardovati ciljeve, protivvazdušna sredstva će demonstrirati kako bi branila naše nebo, artiljerija će prikazati domet i moć, oklopne jedinice će u velikom broju gađati u pokretu, naša pešadija će pokazati brzinu i obučenost, padobranskim desantom pokazaćemo kako bi se reagovalo na terorističku pretnju i koja sredstva imamo za borbu u otežanim uslovima“, rekao je ministar odbrane.

On je dodao da Srbija vodi izbalansiranu spoljnu politiku i, kao neutralna zemlja, „podjednako smo blizu NATO-u i ODKB-u i podjednako smo daleko od oba velika vojna saveza“.

„Ove godine prvi put imamo isti broj aktivnosti sa NATO-om i sa ODKB-om“, naglasio je Vulin.

(Sputnjik)

KOMENTARI16 komentara

 1. Kulak says:

  I ovaj ministar Vulin mi nekako lupeta kao da je on "jugosloven", a ne Srbin.

  • Velika Metla says:

   Kulak,ogroman broj Srba se neće NIKADA,upamti NIKADA,izlečiti od "brozomore"! Zastranilo je to i nema povratka!

  • Ima zadatak says:

   Da nas drži u uverenju kao da se nešto radi a i sam ne veruje u to što priča. Negativna selekcija na delu u Srbskoj vladi, vojsci, životu...

  • Deda Micko says:

   Svi koji su na vlasti u Srbiji su promaericki Jugosloveni, komunjare i olosi.

  • Portopranco says:

   Odvešće ovi "jugosloveni" nas Srbe sve se bojim u novi Jasenovac.Slušam pre neki dan onog budaletinu "jugoslovena" ljubišu ristića.Kaže da su nam hrvati braća,da mi Srbi nemamo nikog bližeg od njih.A ti isti hrvati odvedoše 500.000 Srba na klanje u Jasenovac,a ostatak poklanog naroda 90-tih pobiše,proteraše i pokatoličiše.Njihovi igrači iza utakmice pevaju u svlačionici da će klati Srbe i spaliti Srbiju,a ludi milojko pantić i "jugosloven" ljubiša poručuju da treba navijati za njih.Tek kad se izlečimo od brozomore i "jugoslovenstva" nama Srbima će biti dobro.

   • Velika Metla says:

    Port,eeeee,ali to "lečenje" od brozomore zahteva OGROMAN rez na srbskom biću!

   • ostrogorski says:

    Ako je po onoj narodnoj - brat bratu najdublje oči kopa, onda su nam Hrvati braća.

 2. Velika Metla says:

  Ovakvih,i sličnih,tekstova o članstvu u pljačkašku organizaciju naci-nato će posle "makedonskog slučaja" biti sve više i više,jer žabu treba i definitivno skuvati do kraja!

 3. ostrogorski says:

  Srbija je u NATO-OTAN još od 05.10.2000-te godine Gospodnje. Krčkanje Srba (iliti one zbunjene žabe) je pri kraju. Vuči je bolji kuvar od legendarnog Steva Karapandže. Neka oproste oni koji ne žele da vide...

 4. Popara Dorcol says:

  Ovaj, vulin, je glupi glumac, sta kaze, treba da uspostvimo granicu velike albanije, da se nebi sirila dalje. Bez daljeg komentara

 5. Barakuda says:

  Šta mu znači razgraničenje sa velikom albanijom !??? Uništili su sami pregovorima sve srpske državne interese i intitucije u nekom Briselu i koje garancije su dobili ? Dobili su to da danas albanci na KiM prave vlastitu vojsku, jaču nego što ima Srbija ! Poslije ovakvih neuspjeha u politici, gdje poraze prikazuju za pobjede u narednim stoljećima, trebaju kolektivno dati ostavku !!

 6. trikornjanin says:

  Sta ce biti pokazace vreme koje dolazi. Ako se vratimo u vreme Drugog velikog rata znamo da je npr. Nedic pristupio Hitlorovoj vojsci a da je bilo vise onih koji su mislili da se treba boriti protiv nacisticke vojske. Posle rata definisane su zasluge i jednih i drugih. Neka nam to bude pouka kako ce narod reagovati na buduca dogadjanja. Za mene NATO je zlocinacka organizacija koja je izvrsila agresiju na nasu zemlju ne postujuci ni zakone svoje organizacije a ni zakone UN. Za sada stoji samo sraman podatak da je Srbija (zahvaljujuci izdajnicima) ko prebijeno kuce podvila rep posle agresije ne postujuci pooginule vojnike, policajce i civile.

 7. Nina says:

  Vulin:„Što pre budemo uspostavili jasno razgraničenje sa ’velikom Albanijom‘, pre ćemo moći da zaustavimo njeno širenje i ojačamo naše pozicije. Proces rešavanja nacionalnog pitanja Srba započeće kada se budemo razdvojili od Albanaca. Vreme je da Srbija misli samo o sebi i svom narodu“. ... I u ratu i u miru ovo je BORBA ZA TERITORIJE, ZA OTIMANJE TERITORIJA OD DRŽAVE SRBIJE da bi na otetim teritorijama kontrolu prvenstveno imao NATO. Ne treba sumnjati da Vojska Kosova biće veoma lojalna NATO-u. Ne rešavamo samo nacionalno pitanje Srba, nego i sudbinu države. Tim razgraničenjima vlasti Srbije pristaju na zaokruženje velike Albanije, kako će predstavnici države Srbije kasnije otvoriti bilo na UN bilo na nekoj mirovnoj konferenciji pitanje velike Albanije kad je prethodno država Srbija preko vas takvih učestvovala u njenom stvaranju? Ko će ozbiljno da shavati i Vas i državu Srbiju od strane drugih država? ... Kako ste se sad setili da mislite o svom narodu, a gde su te misli bile ranije? Od 2008 godine SAD,V.B. Nemačka, Francuska i Italija i mnoge druge zemlje priznale su nezavisnost Kosova. Nikad dosad Vam nije padalo da će te države agresori na SRJ koje su od početka sponzori Kosova zaokružiti i Vojsku Kosova? Učinili ste prethodno sa srpske strane puno poteza da toj budućoj vojsci Kosova stvorite uslove za što lakši rad na Kosovu pristajući na sve poslušnički u Briselu. Ko sme u Vas da ima poverenja da umete da čuvate i stado ovaca, a kamoli narod i državu?

 8. Dr.Drkar says:

  upravo tom idiotskom titinom politikom neutalnosti vi komunjare Srbiju dovodite u opasnost jer nato ne strahuje od Rusije koja bi nam davala jaku poziciju da smo članovi ODKB-a.

 9. Nina says:

  Vuline, ne može pod znak jednokasti da se stavi NATO i ODKB. TO te[ko da može da prodje i u zemljama koje dosad nisu bile obuhvaćene novijim ratovima jer vidi se šta rade u Siriji, Libiji, Iraku, Avganistanu, itd. NATO je izvršio agresiju na S.R.Jugoslaviju pomažući separatiste sa Kosova, zatim vodeće NATO države priznale su nezavisnost Kosova što vodi kompletnijoj otimačini tog dela teritorije Srbije, SAD i NATO pružile su i prikrivenu i otvorenu podršku Hrvatskoj usrašiji što je dalo za rezultat i stradanje i progon srpskog stanovništva iz Hrvatske, jasno je na čijoj strani bio NATO i tokom rata u BIH. Najveće poniženje Srbije i njeno valjanje u blato rade domaći kreteni koji odobravaju i pristaju na zajedničke vojne vežbe Vojske Srbije sa NATO-om.

 10. Dane Radakovic says:

  NATO NIJE Izvrsijo AGRESIJU NA jugoslaviju Nego izvrsijo na Srbe u jugoslaviji uz pomoc jugoslovena i ustasa i bosnjaka i siftara u jugoslaviji sto im je tito sva prava dao na Srpskoj Zemlji i to NATO sprovodi vulin u srcu srbije sa NATOM UCI SVOJU VOJSKU DA VEZBAJU ZAJEDNO PROTIV bratske Rusije u beogradu samo jedna stranka vlada nema srbina nide da digne glas tako je i u Srbskoj Republici Srbin nema pravo glasa ni pravo na referendum zato sto jugosloveni syradyjy sa NATOM i guraju Srbe u NATO Sa Milom Dukanovicem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *