ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА ОБЈАВИЛА РАТ „ХУАВЕЈУ“?

DA LI JE SRBIJA OBJAVILA RAT „HUAVEJU“?

12 septembra 2020

Cela „Telekomova” mreža je na opremi ovog kineskog proizvođača, zbog čega se sumnja da će se ova tačka sporazuma sprovoditi

Kineski telekomunikacioni gigant „Huavej”, koji je pretekao „Epl” i „Samsung”, te izbio na prvo mesto po broju prodatih pametnih telefona, i koji je uzdrmao Zapad puštanjem u rad pete generacije mobilne mreže – u Srbiji je za samo tri godine prešao put od „ključnog” do „nepouzdanog” partnera.Stavljanjem potpisa na sporazum u Vašingtonu, u kome se navodi da se „obe strane obavezuju da u svojim mrežama mobilnih komunikacija zabrane 5G opremu koju isporučuje nepouzdani dobavljač, a gde već postoji, da se ukloni”, Srbija se faktički umešala u tehnološki rat između SAD i Kine. Iako se ime kompanije nigde ne navodi, jasno je da se cilja na „Huavej”, kome je Amerika uvela sankcije zbog bliskih veza sa kineskom vladom i optužbi za špijunažu.

Budući da Srbija još nema 5G mrežu i da je samo jedan naš mobilni operater koristio opremu kineskog proizvođača za testiranje nove mreže, ova tačka Vašingtonskog sporazuma možda i nije toliko sporna, ali postavlja se pitanje kako će i da li će to uticati na saradnju sa „Huavejom” u ostalim oblastima. Da li će memorandum kojim je Srbija postala deo „digitalnog puta svile” u okviru inicijative „Pojas i put” postati samo mrtvo slovo na papiru, ostaje takođe da se vidi.

Da su sa „Huavejom” u protekle tri godine pravljeni grandiozni planovi, svedoči i najava ove kineske kompanije, koja godišnje u razvoj ulaže 15 milijardi dolara, o otvaranju razvojnog centra za jugoistočnu Evropu upravo u Beogradu. Osim toga, ona sa MUP-om ima ugovor za postavljanje hiljadu kamera na 800 lokacija u Beogradu. U projekat video-nadzora od 2017. do danas, prema pisanju medija, uloženo je oko 45 miliona evra.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa „Huavejom” ima potpisane memorandume o strateškom partnerstvu za razvoj širokopojasnog interneta i razvoj projekta „pametnih gradova”, to jest digitalizaciju raznih servisa u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a Ministarstvo prosvete sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama.

U martu je otvoren „Data centar” u Kragujevcu, koji je napravljen u saradnji sa „Huavejom”. Kancelarija za IT i e-upravu je sa „Huavejom” potpisala memorandum o uspostavljanju nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije, koja je je deo kineske donacije vredne 13 miliona evra.

Sagovornik „Politike” upućen u dešavanja na tržištu telekomunikacija, koji iz opravdanih razloga nije želeo da mu ime bude spomenuto, smatra da je 5G mreža mnogo manji problem Vašingtonskog sporazuma, jer je jednostavno još niko nema. On veruje da se tom logikom i rukovodila srpska delegacija kada je pre sedam dana potpisivala sporazum i ne isključuje mogućnost da se pre odlaska u Vašington konsultovala sa kineskim partnerima budući da je ovaj sporazum pripreman nekoliko meseci.

– Ako se proceni da, na primer, „Huavej” nije dovoljno bezbedan za 5G mrežu, postavlja se pitanje da li su bezbedni za bilo šta drugo. To je ista kompanija, isti su zaposleni, obavezani su istim ugovorima, imaju iste korporativne procedure i sve dolazi iz iste kuhinje. Postavlja se pitanje zašto bi bili dobri za bilo šta drugo ako nisu dobri za 5G. Mi vidimo da je „Huavej” duboko zagazio u Srbiju. Cela „Telekomova” mreža je na „Huavejovoj” opremi, kompletna optika, pametne kamere, ugovara se platforma za veštačku inteligenciju. Zbog svega ovoga sumnjam da će se ova tačka sporazuma sprovoditi. Ovo pre deluje da je bilo usmereno na kampanju Donalda Trampa nego što će se to dalje razrađivati i sprovoditi. A ako on ne pobedi na izborima, pitanje je koliko će sledeća administracija to da gura – kaže on.

On smatra da je ta cela stvar politizovana jer ne postoji nezavistan organ koji će na objektivan način da proveri da li su sistemi i oprema za 5G mrežu bezbedni. Naš sagovornik podseća da je Velika Britanija „Huavej” stavila na crnu listu, ali tamo postoji komitet koji je formirala vlada i, pošto su imali primedbe na protokole kineskog proizvođača opreme, procenjen je kao nebezbedan i stavljena je zabrana na uvoz njihove opreme za 5G mrežu.

– Muka je što, kada bi kroz taj filter provere provukli i neke zapadne proizvođače opreme i softvera, proveli bi se veoma loše. Ovo spada u domen informacione bezbednosti i naša zemlja, ako hoće zaista to proverava, već bi morala da oformi neko telo koje bi se time bavilo – kaže on.

Goran Radosavljević, profesor FEFA fakulteta, kaže da će se, ukoliko dođe do razrade Vašingtonskog sporazuma, to sigurno odraziti i na druge ugovore koje imaju srpske kompanije i Vlada Srbije sa „Huavejom”.– Znamo da se ovo odnosi na „Huavej” i ZTE, kineske proizvođače opreme. Problematično je što u sporazumu postoji klauzula da će sve što je do sada ugrađeno faktički morati da bude uklonjeno. Ne znamo kakvi su ti ugovori sa „Huavejom”, ali verovatno postoji neka klauzula da ne mogu tako lako da se raskinu. Onda nas očekuje ozbiljna arbitraža sa tom kompanijom. Obično prekidanje jedne saradnje znači i prekidanje saradnje na drugim projektima. Najčešće su to vezani ugovori – objašnjava Radosavljević.

Radosavljević podseća da Kinezi imaju velikih problema sa razvojem svojih kompanija u Evropi. Na mnoga vrata su udarili, kaže, i zato ne veruje da će ovo uticati na druge kineske investicije u Srbiji.

– Do sada nismo čuli reakciju Kine na sporazum sa SAD. Oni su ipak malo obazriviji kada su takve stvari u pitanju. Kina ima geopolitičku strategiju i velike planove u ovom regionu i oni neće lako odustati. Mislim da ovo neće ugroziti političke odnose Srbije i Kine i ne treba očekivati da će se oni sada naljutiti na nas, jer je saradnja sa ovim regionom u političkom interesu Kine. Kina i Amerika se bore za ovaj deo sveta, za plasiranje robe i geopolitički značaj, i ovo je tek početak – kaže Radosavljević.

(Politika)

KOMENTARI7 komentara

 1. padre says:

  Pametni su Kinezi, znaju, da amerima ostaje još jedno par godina,pre nego se potpuno uruše, pa mudro ćekaju!

 2. Lazar says:

  Banana država. Nečasno i lažljivo rukovodstvo. Jadan i isprepadan narod. Ovo mora da se menja. Za početak, pamet u glavu, maske u kante i pokažimo da im ne verujemo i da ih se ne plašimo.

 3. Puj Pike ne Važi says:

  Da, uzeli pare od kineza a onda im rekli Ne!

 4. padre says:

  Kakav rat,Srbija je kapitulirala odavno!

 5. Zaliv says:

  To sa Huawei opremom ce se tek videti o cemu se tacno radi, ako postoje prethodni ugovori (a postoje) Srbija ne moze tek tako da se odrekne onoga sto je dogovoreno tj moze ali to bi kostalo papreno i uslo bi se direktno u konfrontaciju sa Kinom. Ovo sto SAD rade sa Kinom jednostavno ne moze da traje mnogo dugo jer najvece gubitke na kraju imaju ameri. Ono sto dozvoljava Amerikancima da se ovako ponasaju je DOLAR koji je glavna valuta u transakcijama i kad god amerima zatrebaju pare oni stampaju ali dokle mogu tako to ce se jos videti. Srbija nista dobro ne moze dobiti sa ovim, kupovace opremu koja je daleko skuplja a nije nista bolja a na kraju to mi placamo kroz uslugu....dakle bice nam sve skuplje

 6. da da says:

  Srbija je kolonija jugoslovensko-ustaška i prima pare za plate i penzije od amerike i nemačke,kako je došlo do toga? Zbog ostanka na vlasti su prodali teritoriju,narod u RSK i Kosovu i Metohiji,prodaće sve jer nisu Srbi,samo da budu na vlasti neko vreme.Glupi narod je doveden do litice i ti isti mu se smeju iz dana u dan.Sa druge strane hteli su malo i na drugoj strani uhvatiti para,pa su potpisivali sa Kinom i Rusijom ko zna šta,ali kad im je gazda rekao šta moraju,bez imalo stida su prodali Rusiju i Kinu.

 7. Pingback: Da li je Srbija objavila rat Huaveju? - Novi Standard

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *