Da li je Srbiji potrebna vojska?

Da li je Srbiji potrebna vojska?

26 decembra 2013

jpegIako je opšte poznato da su prostori naše države (ali i susednih) kroz dalju i bližu istoriju učestalo bili zahvaćeni ratovima i različitim krizama koje su iziskivale vojno intervenisanje, u poslednjih 13 godina je u našoj javnosti često postavljano jedno apsurdno pitanje, koje je na kraju postavio i čovek koji je najpre bio ministar odbrane, a potom i predsednik ove zemlje, Boris Tadić. To pitanje glasi: ”Šta će nama vojska?”

Slučajno ili ne, to pitanje se u našem narodu našlo baš u periodu konstantnog pogoršavanja bezbednosne situacije republike Srbije. Isti oni koji su postavljali to pitanje iznosili su i proročke prognoze kako ”Srbija više nikada neće ratovati”, pa joj u skladu sa takvim ”proročanstvom” vojska više i ne treba. Navedeno pitanje i navedeno proročanstvo koristila su se kao glavni argumenti za samouništenje vojnog potencijala Srbije u periodu nakon petooktobarskih promena.

Međutim, koliko god možda paradoksalno to zvučalo u prvi mah, upravo onim državama koje ne žele da ratuju i kojima je stalo do toga da njihovo stanovništvo ne bude izloženo strahotama rata, potrebna je vojska. I to ne bilo kakva, već jaka i sposobna vojska. Stara latinska poslovica kaže: ”Si vis pacem, para bellum” (ako želiš mir spremi se za rat). A evo i zašto.

Bezbednost i mir države zavise od čvrstine njene odbrane i sposobnosti odlučnog vojnog uzvraćanja agresiji. Garant mira za narod jedne države jeste upravo u tome da može da se osloni na vojsku sposobnu da svim potencijalnim neprijateljima nanese nepodnošljive gubitke. Snaženje odbrane i uvećanje moći vojnog uzvraćanja na neprijateljske izazove srazmerno slabe i obeshrabruju osvajačke i druge neprijateljske ambicije ili ih čak, u slučaju izuzetne vojne moći u odnosu na potencijalne neprijatelje, potpuno eliminišu.

Slobodarska tradicija našeg naroda nalaže nam opredeljenost za mir i pravdu, ali geopolitička svojstva naše države, kao i istorijsko iskustvo, ukazuju da nam je trajno potreban visok stepen borbene spremnosti. Stoga politiku ”Srbija više neće ratovati” valja zameniti politikom ”Srbija neće započinjati ratove”, kao što uostalom, nikada kroz svoju istoriju i nije. Naš narod može da živi kao da će vladati večni mir, ali njegova vojska mora biti spremna kao da će se sutra zaratiti.

(Srbin.info)

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    Prioritet svih prioriteta što pre vratiti vojsku u punu borbenu gotovost sa popunjenim jedinicama i samo tako možemo biti sigurni. Vojska na prvom mestu služi za odvraćanje ideje da nas neko napadne. Narod koji nema svoju vojsku nema ni slobodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *