Да ли је Ватикан отписао Степинца

Da li je Vatikan otpisao Stepinca

3 oktobra 2016

VATICAN-RELIGION-POPE-ASSUMPTION

Katolici ne smeju da pokušavaju da preobrate pravoslavce. Pokušaj nasilnog vrbovanja vernika veliki je greh protiv ekumenizma.

Ove reči, koje je u subotu na misi tokom posete Gruziji izgovorio papa Franja, podjednako snažno su odjeknule u bivšim sovjetskim republikama, ali i u Srbiji. One su došle u finišu višegodišnjeg procesa proglašnjavanja za svetog kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca, ali i u predvečerje nove runde razgovora između Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve o njegovoj istorijskoj ulozi.

Osim što se neočekivano oštro usprotivio pokušajima preuzimanja vernika, papa je svojom izjavom neočekivano bacio i novo svetlo na delo hrvatskog zločinca i kardinala, koji je između ostalog sprovodio i pokrštavanje srpskog stanovništva u NDH.

Na ovu činjenicu ukazao je juče ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. On je ocenio da je papina izjava o preobraćanju pravoslavaca dosad najveća osuda i ograda Vatikana od Stepinčevih postupaka.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Stepinac tako učestvovao u “sprovođenju plana za rešavanje srpskog pitanja koji je izneo ustaški ministar Mile Budak – da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati, a trećinu pokatoličiti”.

– Reči pape Franje potvrđuju da je Srbija bila u pravu kada se usprotivila rehabilitaciji Stepinca. Njegova rehabilitacija odnosno oslobađanje od krivice za zločine i pokrštavanje Srba nije moguća, a kamoli kanonizacija. Ako se posle ovih reči da je u pitanju veliki greh to i desi, onda je jasno da je to antisrpski akt, jedino ukoliko neko ne misli da je protiv Srba sve dozvoljeno – naveo je Dačić.

Gotovo da nema sumnje da će papina izjava biti jedan od argumenata koje će upotrebiti delagacija SPC na drugom sastanku Mešovite komisije za razgovor o Stepincu, koji će 17. i 18. oktobra biti održan u Zagrebu.

Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve

U Srpskoj patrijaršiji kažu da naša delegacija raspolaže čvrstim dokazima da je Stepinac umešan u progon i pokrštavanje srpskog naroda u NDH, ali i da je imao saznanja o masovnim zločinima u logorima smrti.

– Papine reči jačaju našu poziciju u razgovorima sa katolicima. Nema sumnje da je Stepinac bio angažovan u prevođenju Srba u katoličku veru, a postoje pouzdani dokazi da uprkos saznanjima nije učinio ništa da to spreči – navode u SPC.

Poznavaoci vatikanskih prilika navode i da papine reči ne znače odustajanje Vatikana od Stepinčeve kanonizacije, za koju Vatikan tvrdi da je nemoguće zaustaviti. Ova izjava upućena je pre svega građanima bivših sovjetskih republika, gde je još uvek snažan duh prozelitizma.

PAPIN KORAK KA MOSKVI

HRIŠĆANSKA nada daje nam podstrek da verujemo da razlike mogu biti izglađene, a prepreke uklonjene. Ona nas podstiče da nikada ne propustimo prilike za susret i dijalog, da zaštitimo i zajedno poboljšamo ono što već postoji – poručio je papa u Tbilisiju.

Istup poglavara Rimokatoličke crkve u ruskoj javnosti ocenjuju se kao nastavak politike dijaloga i izgradnje odnosa sa pravolsavnim svetom. Njegova poseta Gruziji i Azerbejdžanu tumači se kao još jedna korak ka približavanju Moskvi i patrijarhu Kirilu. Papine reči tumače se i kao tiha pobeda Ruske crkve, koja se u Ukrajini bori sa velikim problemima. U ovoj zemlji veliki uticaj ima unijatska (grkokatolička) crkva, nastala kao rezultat vekovnog prozelitizma i borbe za vernike.

(Večernje novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Kosovac says:

  Najveće laži govori Ivica Dačić, praveći se glup........ SPC „ima dokaze“, nažalost i SPC deluje glupo pozivajući se na dokaze, valjda koje je prikupila kada je formirala zajedničku „komisiju“ koja će „proučiti“ delatnost Stepinca Zločinca. Šta ima SPC da dokazuje za kolegu druge vere, što se meša u tuđe dvorište? Meša se zato što želi da priđe tom dvorištu. Ili je već tajno (vidljivo) prisutna u tom dvorištu. Pastiri su ušli, sada da vidimo kako uterati stoku. Prvo ćemo ubeđivanjem, ako to ne uspe, onda silom. Komunizam je pokazao odlične rezultate, ali je vremenom omekšao.

 2. Blaženik Stepinac says:

  Sasvim je nebitno što tko misli. Proces kanonizacije Stepinca ne može biti prekinut, već samo odgođen. Samo je pitanje vremena kada će Stepinac postati svetac, a svejdeno je hoće li to biti za pontifikata ovog pape ili nekog drugog.

  • Kosovac says:

   Stepinac Zločinac, potpuno si u pravu.

 3. lile says:

  bLAZENIK ZOLOCINAC Ti njega okaci na zid i moli mu se bez obzira na papu zobzirom da je pola nazovi svetaca u vatikanu zlocinci

  • Blaženik Stepinac says:

   Stepinac je već blaženik tako da mu se vjernici već mole.

   • Wrangler says:

    Stepinac je bio peder i ljubavnik Kralja Aleksandra Karadjordjevica. Ujedno su bili i sotonisti. Zato su zajedno bili sve vreme Prvog Sv. Rata na Krfu.Kresali se i pravili sotonske orgije. Kasnije ga Aleksandar postavio za Kardinala. Svetci ne postoje. To Bog odredjuje, a ne ljudi. Mozes se moliti kome god oces, Hrist je rekao da se samo preko njega moze doci do Oca i preko nikoga drugog.

 4. Gaspar Von_Alapic says:

  Razlog sto Stepinac nije i vjerovatno nece biti proglasen za sveca je sto i papa Pie XII nije proglasen svecom,razlog nije se ogradio javno od od holkausta iako ga nije podrzavao.

 5. Hitler Velicanstveni says:

  Stepinac je svetac a vasi ''sveci'' su prljavi barbarski govnari ciganski! Hahaha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *