Da li je vladika Grigorije sveštenik Srpske pravoslavne crkve ili uspešan biznismen iz Republike Srpske?

Da li je vladika Grigorije sveštenik Srpske pravoslavne crkve ili uspešan biznismen iz Republike Srpske?

17 juna 2013

Vladika-GrigorijePo kanonima Srpske pravoslavne crkve nijedan monah, pa samim tim ni vladika, ne može imati svoju privatnu imovinu, osnovati svoje preduzeće i registrovati vozilo na svoje ime.

Verovatno zbog togada vladika Grigorije koristi luksuzni džip “rendž rover” koji pripada firmi “Gemaks BH”, a slučajno ili ne sedište firme nalazi upravo u Vladičanskom dvoru, u Ulici Konak br 7 Mostar, na istoj adresi na kojoj se nalazi i sedište Eparhije zahumsko-hercegovačko i primorske. Ova Građevinska firma pored radova na Sabornom hramu u Mostaru uskoro bi trebala da počne radove na obnovi crkve u Prebilovcima, za čiju je gradnju sredstva delom izdvojila i kancelarija predsednika Srpske Milorada Dodika.

Prema podacima do kojih smo došlu u Sudskom registru Opštinskog suda u Mostaru firmu “Gemaks BH” osnovala je firma “Vajn and more”, u prevodu “Vino i više”, a radi se o Turističkoj agenciji i vinoteci – restoranu, koji se nalazi neposredno uz Stari most, na adresi Stari grad broj 3, u poslovnom prostoru koji je nakon rata vraćen u posed Eparhiji. I firma “Gemaks-BH” i njen osnivač “Vino i više” osnovani su kao d.o.o sa osnivačkim kapitalom od 2 000 maraka, a kao odgovorno lice u sudu se vodi Vanja Pešut. Restoran “Vino i više” ima i podružnicu, pogrebno preduzeće “Srpsko pogrebno društvo” gde se pored Vanje Pešuta kao rukovodilac vodi Drago Antelj. Vanja Pešut je mostarski biznismen i blizak prijatelj vladike Grigorija, u čijem je stanu prema našim saznanjima vladika boravio nakon prelaska u Mostar.

Nije li slučajno da je sedište firme “Gemaks-BH” u Vladičanskom dvoru, i da je firmu osnovalo preduzeće čije je sedište takođe u prostoru koji je u vlasništvu Eparhije?

Zanimljivo je da je pored džipa ispred sedišta Eparhije u Mostaru bila parkirana  i luksuzna limuzina “linkoln toun kar” registarskih oznaka “E-05-O-005”.  Na naše pitanje da li je vladika limuzinu dobio na poklon, da li je Eparhijska vinotreka osnovala firmu “Gemkas BH” i kakve su veze Eparhije sa firmama koje je osnovao Vanja Pešut, od vladikinog sekretara Vladimira Vukanovića stigao nam je pismeni odgovor u kome se kaže da Eparhija nema portparola i da se ne daju odgovori na dnevno-politička i pitanja iz svakodnevnog života, već da vladika samo u sveobuhvatnom intevjuu daje odgovore na krupna pitanja vezana za Crkvu i život u Crkvi.

Prema podacima do kojih smo došli u kantonalnoj policiji, i limuzina “linkoln” registrovana je na ime Vanje Pešuta.
Limuzina je mjesecima bila parkirana ispred Sabornog hrama koji se obnavlja u Mostaru, i mi smo je snimili u noći kada je Vanja Pešut pokušao da demantuje da je vladika kupio džipa. Nakon te večeri limuzina je misteriozno nestala i premještena na drugu lokaciju, i više se ne nalazi u kompleksu u kome je sjedište Zahumsko-hercegovačke eparhije.

(Bigportal.ba – Banja Luka)

KOMENTARIJedan komentar

  1. GORANA says:

    to su sve lopovi veliki sram ih bilo glume neke velike vladare a ima srba u Mostaru kao naprimjer ja majka troje malodobne djece koju nije nikad obisao skupljaju pompci i pomoci ali za koga samo sebi grabe nikad im nije dosta ali ima onaj odozgo vidi sve valjda ce im naplatiti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *