ДА ЛИ КЛИЗИМО У СВЕТСКИ РАТ? И Србија се спрема – једини непријатељ је НАТО!

DA LI KLIZIMO U SVETSKI RAT? I Srbija se sprema – jedini neprijatelj je NATO!

2 septembra 2018

(foto: mod.gov.rs)

Dok se ceo svet naoružava, gde se u toj situaciji nalazi Srbija?

Potpuno opkonjena državama NATO, Srbija nema protiv koga da ratuje osim protiv tog istog NATO.

Ono na šta Vojska Srbije polaže nade jeste nabavka desetak aviona MiG-29, kojima su resurski istrošeni i stariji su 30 godina, a koji se sada remontuju da bi mogli biti u upotrebi još desetak godina.Budžet Ministarstva odbrane Srbije je 830 miliona dolara, što nije velika suma, a ima nešto više od 40.000 pripadnika Vojske Srbije, sa 50.000 pripadnika rezervnog sastava.

Pre nešto više od 100 godina, velike sile su takođe trošile ogromne svote novca u svrhu odbrane. Kada se gledaju procenti novca od poreza koji su trošeni na odbranu, vide se frapantni podaci. Tako su za 1897. godinu troškovi država na odbranu u odnosu na ukupno prikupljene poreze sledeći.

Japanska imperija – 55%
Nemačko carstvo – 43%
Britanska imperija – 39%
Francuska republika – 27%
Ruska imperija – 21%
SAD – 17%

Najveći uvoznici

Za velikim silama ne zaostaju ni regionalne i neke druge manje sile u ekonomskom ili političkom smislu. Poslednji objavljeni podaci, za 2016, pokazuju da je uvoz oružja u toj godini bio 31 milijardu dolara. Najveći izvoznici su bili SAD sa 9,9 milijardi dolara, Rusija sa 6,4 milijarde, Nemačka sa 2,8 milijardi, Francuska sa 2,2 milijarde i Kina sa 2,1 milijardu dolara. Najveći uvoznici oružje na svetu su međutim interesantniji.

To su države koje nemaju ili za sada nemaju razvijenu vojnu industriju, a žele da projektuju svoju snagu ili planiraju sukobe. Najveći uvoznici oružja na svetu su Saudijska Arabija, Indija i Južna Koreja. Indija se zbog svojih regionalnih problema, odnosno sukoba s Pakistanom i straha od Kine, polako, ali sigurno oprema ruskim i američkim oružjem, a svoju flotu oprema sve većim brojem ratnih brodova.

Saudijska Arabija zbog regionalnog sukoba i borbe za zonu uticaja sa Iranom, uprkos tome što se decenijama naoružava, prošle godine je sa Trampovom administracijom potpisala višegodišnji ugovor o nabavci novog oružja, prvenstveno aviona i raketa, vredan više desetina milijardi dolara.

(vesti-online. com)

KOMENTARI4 komentara

 1. Hruscov says:

  Koje nade mi polazemo na nasu vladu gde se novac trosi na pedere mesto na odbranu zemlje. Kupujemo krseve gde ne moze da se vrati kilometraza i kazemo da su dobri, dobri za sta...borbu. Uz te avione treba staviti Sake, jer sigurno se nece vratiti iz opitnog leta. Bolje i kineske nove da smo uzeli ili ulozili u vojnu a ne namensku industriju i makar vratili svoje avione koji bi se modernizovali, pa opet znas da imas nesto i ne zavisis od drugih, dronovi se vec prave kod nas samo se izvoze. Vojske ima? Rezervni sastav je u gabuli, jer novih vojnika i nema i onda povuci potegni. Tajkuni pljackaju nemilosrdno a drzava nam se raspada, spominju neki rast bdp-a koji samo pojedinci koriste i posle se pitamo gde ce nasa deca, mesto da oteramo kopilad i lupimo sakom od sto.

 2. Dane Radakovic says:

  srbin ratuje protiv srba jugoslovena nema drugog Srbin protivnikaod izdajica u beogradu

 3. opet ja says:

  Ma to su naši prijatelji sa zapada, tako kaže naš predsednik AV. Srbija nema neprijatelje, šta vam je bre??!!

 4. Baba Rada says:

  Pa dobro, ako je NATO usamljen u kampanji protiv nas, onda nije tako strašno...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *