ДА ЛИ НАТО ПРИСИЉАВА Србију да постане чланица алијансе!?

DA LI NATO PRISILJAVA Srbiju da postane članica alijanse!?

20 septembra 2018

U 2017. Vojska Srbije učestvovala je u 20 vojnih vežbi sa NATO ili zemljama članicama Alijanse, a do kraja ove godine biće domaćin dve multinacionalne vežbe pod okriljem NATO.Saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama NATO bila je tema konferencije koju je organizovao Atlantski savet Srbije.

Predstavnici Vojske Srbije na skupu su istakli da su otvoreni i opredeljeni za saradnju i sa zemljama Istoka i Zapada, ali da je Srbija, rezolucijom Skupštine, vojno neutralna.

Milan Ranković iz Uprave za međunaordnu saradnju izjavio je da je to “prava mera odnosa i saradnje sa svim zainteresovanim stranama”.

“Shodno tome, Ministarstvo odbrane nastaviće da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama u skladu sa definisanim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima”, izjavio je Ranković.

Šef kancelarije NATO u Beogradu Ćezare Marineli izjavio je da ne prisiljavaju Srbiju da postane članica NATO.

“To nam nije neophodno. Na Srbiji je da odluči da li će to postati članica ili neće, to je vaša odluka. Koliko će sarađivati sa NATO, to je takođe odluka Srbije. Mi možemo da ponudimo mnogo mogućnosti, obuka. Mi nudimo znanje 29 zemalja i možete odabrati šta god hoćete. Takođe, ukoliko Srbija želi da sarađuje sa drugim državama – Rusijom, Belorusijom – to za nas asplotuno nije problem”, tvrdi Marineli.

(N1)

KOMENTARI5 komentara

 1. padre says:

  Ma, ko je vama rekao, da oni bilo koga u išta prisiljavaju, ili da bilo koga napadajU?budalaštine!

 2. trikornjanin says:

  Saradnja Srbije sa NATO organizacijom jednaka je kao da je Jugoslavija po zavrsetku Drugog velikog rata prihvatila Hitlera i njegove generale i obezbedila im imunitet bez obzira na zlocine koji su nam ucinjeni. Srbija MORA da NATO agresiju istera na zakonit nacin do kraja zbog svog naroda, da se jednom razbije prica koju su nam izdajnici pricali i pravdali tu akciju. Privilegije koje imaju NATO snage danas u Srbiji vece je zlo i od samog bombardovanja jer se onda nasa vojska borila a sada svakim danom gubi poverenje u narodu i pravdanje agresije 1999 godine time zadrzava kontinuitet.

 3. Hruscov says:

  Njet.

 4. Miraš says:

  Srbija u ovakvom stanju kakva je danas nema kontrolu dela svoje južne granice i jugozapadne granice zbog tkzv Kosova. Zato i to po propisima NATO alijanse ona i ne može da bude članica alijanse sve i da to hoće da ostvari jer nema kontrolu svih svojih granica. Sa ova tri sporazuma IPAP,SOFA i NSPO i još sa NATO kancelarijama usred generalštaba, i još članica mini NATO-a tj. borbene grupe Helbrok, TO JE MAKSIMUM KOJI JE SRBIJA MOGLA DA OSTVARI. Nijedna država nečlanica NATO-a nema toliko sporazuma sa tom alijansom koliko ima danas Srbija. Ali ako priznamo tkzv. Kosovo, na čemu se baš insisitira, onda bi Srbija utvrdila i svoje nove granice i ujedno ostvarila uslov da kao krnja Srbija postane članica NATO-a. To je njihov glavni cilj, a članica EU bićemo NIKADA.

 5. Dane Radakovic says:

  Srbija i Srbi su usli u nato pakt jer su prodali kosovo natu paktu i batikanu papi siftari nemaju blage veze sa kosovom vatikan je uzeo crnu goru i kosovo i makedoniju i bosnu jos samo je na redu vijvodina aa beograd nece uzeti beograd su i dedinje druga tite grad i tekovina to ostaje crvenim ustasama u beogradu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *