DA LI IZA SVEGA STOJI NOVAC? – Anđelina Džoli favorizuje isključivo bošnjačke žrtve

DA LI IZA SVEGA STOJI NOVAC? – Anđelina Džoli favorizuje isključivo bošnjačke žrtve

29 marta 2014

bakir-izetbegovic Angelina JolieČlanice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske pozvale su filmsku divu Anđelinu Džoli da oda dužno poštovanje svim žrtvama rata u BiH i zatražile od nje da prestane da favorizuje samo jednu stranu, zatvarajući oči pred hiljadama stradalnika sa srpske strane! Ukoliko je neutralna i saoseća sa žrtvama zlostavljanja, kažu žrtve rata iz RS, posebno kada je reč o ženama koje su pretrpele stravična mučenja u bošnjačkim logorima, filmska diva koja neprestano plače nad grobovima žrtava morala bi da ima razumevanje za sve, a ne da ih diskriminiše i žali selektivno.

– Zašto na skup na koji je ona došla u BiH nije pozvan niko sa srpske strane? Zašto se ne pominju sve žrtve rata? Ako ne zna da ih je bilo, zašto nije nekoga pitala? Da je neko mene, ženu sa sela, pozvao da odam poštu žrtvama rata u nekoj zemlji, otišla bih, ali bih bila dovoljno čovek da pitam koliko je strana ratovalo u toj zemlji, jer znam da za svađu i rat moraju da postoje bar dve strane.

Onda bih se poklonila svim žrtvama, ne bih ih delila na one koje su vredne žaljenja, pa favorizovala jednu stranu. Zašto ne ode na stratišta i drugima? Zato i pitam tu „dobronamernu“ filmsku divu, koja je sve samo to nije, gde smo mi na tom sastanku – rekla je predsednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković Rajilić.

Ne hvale se mučiteljima

Ona kaže da je iz medija saznala za konferenciju „Prevencija seksualnog nasilja u sukobima – osnaživanje uloge bezbednosnih snaga u operacijama podrške miru“, na koju je Džolijeva stigla u pratnji britanskog ministra inostranih poslova Vilijema Hejga. Mišljenje Božice Živković Rajilić dele i druge žene iz ovog udruženja.

– Stalno ponavljam da u BiH postoje žrtve na svim stranama. Međutim, prikazuje se da žrtve postoje samo u FBiH, a u RS kao da ih nema uopšte. Mi se ne bavimo politikom. Mi smo samo žrtve koje su prošle zatvore i logore, a danas smo na marginama društva. Ne hvalimo se svojim mučiteljima i nosimo svoj teret kako znamo i umemo – kaže Radojka Pandurević, predsednica Skupštine Udruženja žena žrtava rata RS, ističući kako to što ne pričaju na sva usta o onome što su prošle ne znači da su manje propatile u odnosu na one koje su svoje patnje dobro unovčile i ispolitizovale.

Sa njima se slaže i Nada Golubović, predsednica Udruženih žena iz Banjaluke, koja kaže da se odnos Anđeline Džoli slobodno može nazvati diskriminatorskim, jer favorizuje žrtve jedne strane, a zatvara oči pred drugim žrtvama rata.

– Naravno da to nije u redu, jer su u ratu u BiH bile tri strane i stradale imaju svi, a ne samo jedni. Šalje se pogrešna poruka, jer nisu stradale samo žene u Srebrenici, nego u svim krajevima BiH. Ako se odaje pošta, to treba imati na pameti, da se ne bi vređale žrtve koje to ne zaslužuju – rekla je Golubovićeva.

Pustila i poneku suzu

Džolijeva je preksinoć stigla u Sarajevo privatnim letom u Hejgovom društvu, da bi juče bila na konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja, na kojoj je bila i Vesna Pusić, hrvatska ministarka inostranih poslova, ali i šefovi diplomatija Austrije Sebastijan Kurc i Mađarske Janoš Matonji. Konferenciju su organizovali Ministarstvo odbrane BiH i Ambasada Velike Britanje u BiH u Sarajevu, a na nju nisu pozvani predstavnici žrtava rata iz reda srpskog naroda. Džolijeva se sastala i sa članovima Predsedništva BiH, a nakon konferencije ona je sa Hejgom posetila Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice.

Džolijeva je rekla kako joj je drago što je ponovo u Sarajevu. Slušajući priče predstavnica „Majki Srebrenice“ i gledajući fotografije u spomen-sobi, Džolijeva je pustila i poneku suzu.

– Silovanje je jedan od najgorih zločina protiv civila. Vaša misija kao mirovnjaka treba da bude da to sprečite. Zaštita tih ljudi zavisiće od vas. Zahvaljujući vama, žrtve će moći da traže pravdu. Nadam se da će vam ovo biti inspiracija, kao što je bila i meni – rekla je Anđelina na konferenciji, po ko zna koji put ignorišući postojanje srpskih žrtava. Nakon Potočara, Anđelina je posetila i „Mediku“, sigurnu kuću za žrtve porodičnog nasilja u Zenici.

(Pressrs.ba)

KOMENTARI2 komentara

  1. vemi says:

    Da nisu njeni sunarodnici sa svojim prijateljima razbili Jugoslaviju, ne bi bilo rata, silovanja a ni potrebe za prevencijom istog. Sve su nam oni to i doneli - neka ide u svoju zemlju da se bori protiv najgore vrste kriminala i zla koje sire svuda po svetu. Nema vecih dvolicnjaka od svih njih!

  2. rašo says:

    novac je u pitanju ,krava ne može da saosjeća

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *