ДА ЛИ ПУТИН СПРЕМА Медведева за „одстрел“?

ДА ЛИ ПУТИН СПРЕМА Медведева за „одстрел“?

27 априла 2017

Звезда некадашње велике наде руске политичке сцене Дмитрија Медведева почела је да тамни.

Корупција ће му доћи главе…

Броји ли ситно некадашњи председник Русије и актуелни руски премијер?

Некадашњи љубимац нације последњих недеља нашао се у средишту великог политичко-корупцијског скандала који би га, упркос томе што је неупитни део Путиновог политичког естаблишмента, могао стајати позиције, пише „Јутарњи лист“.

Форум за борбу против корупције (ФБК), који води опозициони политичар Алексеј Наваљни, објавио је интригантни и компромитујући филм о имовинском стању руског премијера.

Филм у трајању од једног сата објављен је 2. марта на Јутјубу и има више од 20 милиона прегледа.
У њему се откривају све малверзације, корупције и сумњиве радње којима је Медведев, како кажу аутори филма, дошао до имовине вредне више од милијарду долара. Због тога су се у бројним руским градовима 26. марта одржали протести, највећи од 2012. године.

Наваљни је одлежао 15 дана у притвору, многи руски интелектуалци дигли су глас за демонстранте и против бруталности полиције, а у том је тону прошла и додела највеће руске филмске награде Ника, која је пандан Оскару.

Међутим, изненађење је било то што се елита Кремља није бацила у заштиту Медведева. Штавише, председница Већа Федерације Валентина Матвијенко, номинално трећа особа у Русији по важности, одмах иза Медведева, затражила је да се испитају наводи из филма.

Медведев, очито неугодно изненађен таквом реакцијом политичке елите, разболео се. Русијом хара грип, преноси „Јутарњи“. Није био на неколико важних састанака владе и Савета безбедности, а огласио се, очито притиснут, тек месец дана касније, и то кратко – да се ради о подметањима, глупостима и јефтином скупљању политичких бодова.

Резултати последњих истраживања најјаче руске агенције Левада центар показују да чак 45 посто Руса нема ништа против његове оставке на положај премијера, што неки већ тумаче као припрему терена за одстрел.

Ипак, руски политиколог Константин Калачев каже да га Путин неће скинути до краја мандата. Прво, зато што је то део договора: Медведев је био одани формални председник, који је чувао и попуњавао то место за Путина између два мандата, а Путин је човек од речи.

Друго, одрећи се свог најближег сарадника због напада опозиције било би својеврсно признање малверзација и процењено као пораз, али и сигнал да би опозиција могла кренути у слични обрачун и са самим Путином. Због тога ће Медведев, макар као „живи политички мртвац“, одрадити свој мандат до избора 2018. године. А после све ионако зависи од Путина.

KOMENTARI2 коментара

  1. micky says:

    Davno sam tvrdio da je Medwedev najveci spijun zapada u rusji. A to je postalo ocigledno kad je odobrio zapadu da bombama unisti Libiju. Kako je PUKOVNIK Gadafi zavesio zna se. Ta gnjida je davnio trebala da bude smenjena. Zavrsice ko Kasparov ili tajkuni koji su pobegli iz rusije. Ali Putin ceka da mu padne valjda plafon na glavu

  2. punca says:

    Medvedev došao do imovine vredne više od milijardu dolara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u