ДА ЛИ РУСИЈА ЖЕЛИ ПОБЕДУ ДОНАЛДА ТРАМПА?

ДА ЛИ РУСИЈА ЖЕЛИ ПОБЕДУ ДОНАЛДА ТРАМПА?

26 фебруара 2024

Оба председничка кандидата у САД имају очигледне „минусе“. У случају Џозефа Бајдена, разлог је јасан – све очигледнија сенилност и когнитивна слабост. Код Доналда Трампа разлози су „концептуалнији“ – бивши председник је, наводно, као претња демократији и националним интересима Америке.

Као што је био случај и пре осам година, аргумент који се стално понавља је да се Трамп диви диктаторима, сања о власти једног човека и презире америчке савезнике, због чега жели да ревидира целокупну спољнополитичку стратегију Вашингтона. Традиционална тема руског уплитања у Трампову корист се још није појавила, али вероватно хоће. У сваком случају, уобичајен је аргумент да би његов повратак у Белу кућу био победа Кремља.Москва, пише Фјодор Лукјанов, уредник „Глобал аферса“ и истраживачки директор дебатног клуба Валдај, не дели нужно тај став, али постоји очекивање да ће могуће друго Трампово председавање побољшати позицију Русије.

Слична претпоставка изнета је и 2016–2017, уочи и непосредно после његовог првог појављивања у Белој кући. Ипак, може се рећи да су се односи заправо нагло погоршали. Ни сам Трамп се није уморио да понављања да нико није тврђи према Москви од њега.

У погледу броја санкција и ограничења, овај период је чак поставио рекорд. Дакле, шта Русија може да очекује од Трампа ако буде успешан у новембру?

Шта Москва може да очекује од Трампа уколико поново уђе у Белу кућу

Што се тиче практичних приступа и животног искуства, реалност је да је Трамп бизнисмен и предузетник који целог живота води породични посао, доноси све одлуке и очекује да му се запослени безусловно повинују. У центру његовог универзума био је само он. Али сада је направио места и за Америку, коју мора да учини великом да би ушао у историју као највећи од свих председника. Друге државе, укључујући Русију, мало занимају Трампа. У његовом уму, они су само алати који помажу у постизању његовог главног циља.

Пословни менталитет бившег председника је драгоцен квалитет. Колико год професионални бизнисмен био тежак, његов посао није да уништава већ да се умножава, иначе посао губи смисао.

Трамп је био први амерички председник после дуго времена (вероватно од Џимија Картера) који није покренуо ниједну нову војну кампању. Његову оштру спољнополитичку реторику, са жестоким нападима на противнике, увек прати пажљиво враћање назад. Опрезан је и нерадо интервенише у ситуацијама препуним несхватљивих компликација.

Ефикасност такве тактике на међународној арени је генерално упитна. Али тамо где Трамп види примарни интерес, то функционише, што се показало у односима са Кином и европским чланицама НАТО-а. У оба случаја, питање је био новац – услови приступа америчком тржишту и износи плаћени за одбрану. Трамп је успео да се помери на оба фронта.

Комплексна питања са стратешком компонентом и геополитичким прорачунима не могу се решити само на финансијском нивоу, што је Трамп јасно показао и својим приступом Северној Кореји и донекле Русији. Али, супротно свом имиџу, он је опрезан у оба случаја, вођен принципом „не нашкоди“.

Изолационизам за који је Трамп оптужен види се у његовој равнодушности према ономе што се дешава у другим земљама, како год да су организоване. То доводи у питање читав политичко-идеолошки конструкт модерне Америке, који се заснива на експанзији вредности како би се остале државе ускладиле са поретком предвођеним САД.

Овај приступ има своје корене далеко у историји „Беседе на гори“. Али никада раније није био неупитан императив, подржан пуном моћи Сједињених Држава, као што је то било у глобалном добу. Трампови покушаји да оспори овај аксиом главни су разлог жестоких напада на његове спољнополитичке инстинкте, наводи Лукјанов.

Они који верују да Москва фаворизује Трампа нису у потпуности у криву, али разлог није зато што је он проруски. Није.

Ако потенцијални републикански кандидат на крају победи, постоје два могућа сценарија. Први је очајничка борба у Вашингтону, где ће много енергије бити потрошено на међупартијске и унутарпартијске борбе. Ово иде у корист Русије, јер ће пажња непријатеља бити скренута.

Други је да Трампово поновно појављивање, упркос свим крајње неповољним околностима, значи почетак стварне промене америчког међународног позиционирања – ка ужем дневном реду и прагматичнијем избору приоритета, отварајући нове могућности за остатак света.

(РТ Балкан)

KOMENTARI5 коментара

 1. Veliko hrvacki velikan says:

  Bajden je top za Rusiju, matori će potopiti prvo EU a onda i USA rajh. Trump bi se odma predao a Rusi oće da ratuju malo i po EU.

  • ,,Viktor List says:

   Tramp je los za ostatak svijeta. Sustinu i osnovu ne pogadja njegova politika i izvjesno je da ce biti vise gladnih na svijetu.Samo ce NSP biti u njegovim rukama,misli on.A pored njega drugi kolo vode,Kao i prosli put.

 2. milorad5 says:

  sasvim je svejedno ko pobedi na izborima u americi,stvari koje dolaze tamo ali i u celom NATO savezu i koje će se SIGURNO desiti, ne zavise ni od trampa ni od bajdena...oni su svi zajeno gotovi,ovo im je kraj celoj toj arhitekturi i savezu.....neki će da potonu u haos i nasilje neki će manje-više da se izvuku delimično ali oni više zajedno neće biti, a amerika više neće postojati kao jedinstvena federacija i država,pukli su do kraja...

 3. padre says:

  Ne znam, koliko puta moraju da vam objasne, da je to svejedno, jer je zadnji predsefnik, koji je koliko toliko vodio Ameriku bio onaj prvi iz drugog svetskog rata!

 4. Косовац says:

  Доналд Трамп је један веома важан показатељ за моју анализу и састављање профила антисрбина. И пракса је показала, не који критикују Трампа, него они који су његови противници, они су антисрби. По мојој пракса на Интернету, још у ниједном случају није се показало да противник Доналда Трампа осећа неке симпатије према Србима. ………………..Сада су се појавили неки премудри језуитски сорошоиди, који своје трагове сакривају иза пропаганде „сви су исти“. И Слободан Милошевић и Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић и Доналд Трамп и Џо Бајден и Владимир Путин…...и Џокер и Бетмен….. Све стрпају у једну врећу и почињу да врте, врте. И налазе соломонско решење проблема „Све њих треба побити“. И смешкају се мангупски из прикрајка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u