ДА ЛИ СЕ ЕВРОПА ОДРИЧЕ НАТО-а? Спрема се одбрамбена војска ЕУ

DA LI SE EVROPA ODRIČE NATO-a? Sprema se odbrambena vojska EU

8 novembra 2017

Više od polovine država-članica EU u bliskoj budućnosti bi moglo da obelodani svoju nameru o potpisivanju evropskog odbrambenog pakta — Sporazuma o stalnoj strukturiranoj saradnji u Evropi (PESKO).

Inicijativu su pokrenule Nemačka i Francuska. Pretpostavlja se da će projekat omogućiti efikasniju mobilizaciju oružanih snaga, piše ruski „Komersant“, pozivajući se na „Fajnenšel tajms“.

Navedeno je da stvaranje pakta ne predviđa prekida obaveza prema NATO-u.

Prema postojećim podacima, formalno objavljivanje planova država koje žele da uđu u PESKO održaće se 13. novembra na sastanku ministara inostranih poslova i odbrane država-članica EU. Svoju podršku inicijativi objavile su Nemačka i Francuska — države koje i stoje iza ovog projekta — kao i većina velikih država-članica EU, uključujući Španiju i Italiju.

Pristalice tog sporazuma tvrde da će projekat postati više dodatak NATO-u nego njegova alternativa, jer će upravo NATO nastaviti da snosi glavnu odgovornost za bezbednost Evrope. Lansiranje tog projekta je aktuelno zbog povećanja napetosti u Evropi, odnosa Vašingtona prema NATO-u i nedavnog izlaska iz EU Velike Britanije, jedne od vodećih vojnih sila.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Od čemerikinog kolonijalizma se nećete bez krvi do kolena osloboditi!I to pod uslovom da vam Rusija pomogne! Bez ruske pomoći ste "kaput"!

  2. Pitagora says:

    Kako da ne, novoformirana vojska EU biće jača od NATO. Česi, pa Holanđani, sila je to... Što bi rekao Lazanski, oni odlažu manevre ako pada kiša, a hoće s nekim da ratuju. Ako budu izašli na kraj sa migrantima u svojim sopstvenim zemljama, u šta sumnjam, biće dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *