Да ли се Грчка окреће Русији?

Да ли се Грчка окреће Русији?

1 априла 2015

tsipras-putin-talk-economy-ukraine346465Нови квалитет у односима Атине и Москве, већи обим трговине и решеност Грчке да не подржи санкције против Русије због кризе у Украјини, платформама је за сусрет Алексиса Ципраса са председником Владимиром Путином у Москви, док је премијеров интервју руској агенцији Тас главна вест у овдашњим медијима.

„Грчка се не слаже са санкцијама Запада против Русије јер сматра да је то политика која не води никуда. Та бесмислена политика бивших власти довела је до ембарга и на извоз грчких пољопривредних производа, због чега је наша економика претрпела велике губитке”, изјавио је Ципрас и нагласио да је управо обнављање извоза ових производа од суштинске важности у односима две земље. У интервјуу Тасу грчки премијер је подсетио да је одмах по преузимању власти упозорио Брисел да се било какве одлуке о санкцијама не доносе без консултација са Атином која им се, иако чланица ЕУ – противи.

„Протеклих година односи са Русијом били су налик на сибирску зиму, али сада је наступило пролеће које ће се и те како осетити у нашим односима”, изјавио је грчки премијер пред пут у Москву 8. априла, где на позив председника Путина стиже пре раније утврђеног датума.

„Наш задатак је да развијемо сарадњу у многим сферама, да размотримо како једни другима можемо да помогнемо, како Грчка може да буде мост између Запада и Русије”, изјавио је Ципрас и подвукао да „сматра да је нова безбедносна архитектура могућа само уз укључивање Русије у процесе дијалога и међусобног разумевања, а не са Москвом на супротној страни”.

Званична Москва сусрет Путина и Ципраса види као прилику да се ојачају билатерални односи, развије сарадњу у сфери енергетике, трговине, војне технологије и културе. Разматра се могућност укидања ембарга на увоз хране и воћа из Грчке и подвлачи захвалност због напора Атине да ублажи тензију у односима Русије и ЕУ. Такође, како је изјавио шеф дипломатије Сергеј Лавров, уколико Грчка затражи кредит, руска страна ће овај захтев врло пажљиво размотрити.

У исто време, у односима са Бриселом ново одлагање одлуке о обећаном кредиту Грчка доживљава као додатни притисак на владу која је представила пакет приоритетних реформи, али није пристала на све услове међународних поверилаца. Такозвана бриселска група растала се без коначне одлуке о ваљаности Ципрасових реформи и тако оставила неизвесним датум сазивања Еврогрупе.

(Политика)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u