Да ли се Грчка окреће Русији?

Da li se Grčka okreće Rusiji?

1 aprila 2015

tsipras-putin-talk-economy-ukraine346465Novi kvalitet u odnosima Atine i Moskve, veći obim trgovine i rešenost Grčke da ne podrži sankcije protiv Rusije zbog krize u Ukrajini, platformama je za susret Aleksisa Ciprasa sa predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, dok je premijerov intervju ruskoj agenciji Tas glavna vest u ovdašnjim medijima.

„Grčka se ne slaže sa sankcijama Zapada protiv Rusije jer smatra da je to politika koja ne vodi nikuda. Ta besmislena politika bivših vlasti dovela je do embarga i na izvoz grčkih poljoprivrednih proizvoda, zbog čega je naša ekonomika pretrpela velike gubitke”, izjavio je Cipras i naglasio da je upravo obnavljanje izvoza ovih proizvoda od suštinske važnosti u odnosima dve zemlje. U intervjuu Tasu grčki premijer je podsetio da je odmah po preuzimanju vlasti upozorio Brisel da se bilo kakve odluke o sankcijama ne donose bez konsultacija sa Atinom koja im se, iako članica EU – protivi.

„Proteklih godina odnosi sa Rusijom bili su nalik na sibirsku zimu, ali sada je nastupilo proleće koje će se i te kako osetiti u našim odnosima”, izjavio je grčki premijer pred put u Moskvu 8. aprila, gde na poziv predsednika Putina stiže pre ranije utvrđenog datuma.

„Naš zadatak je da razvijemo saradnju u mnogim sferama, da razmotrimo kako jedni drugima možemo da pomognemo, kako Grčka može da bude most između Zapada i Rusije”, izjavio je Cipras i podvukao da „smatra da je nova bezbednosna arhitektura moguća samo uz uključivanje Rusije u procese dijaloga i međusobnog razumevanja, a ne sa Moskvom na suprotnoj strani”.

Zvanična Moskva susret Putina i Ciprasa vidi kao priliku da se ojačaju bilateralni odnosi, razvije saradnju u sferi energetike, trgovine, vojne tehnologije i kulture. Razmatra se mogućnost ukidanja embarga na uvoz hrane i voća iz Grčke i podvlači zahvalnost zbog napora Atine da ublaži tenziju u odnosima Rusije i EU. Takođe, kako je izjavio šef diplomatije Sergej Lavrov, ukoliko Grčka zatraži kredit, ruska strana će ovaj zahtev vrlo pažljivo razmotriti.

U isto vreme, u odnosima sa Briselom novo odlaganje odluke o obećanom kreditu Grčka doživljava kao dodatni pritisak na vladu koja je predstavila paket prioritetnih reformi, ali nije pristala na sve uslove međunarodnih poverilaca. Takozvana briselska grupa rastala se bez konačne odluke o valjanosti Ciprasovih reformi i tako ostavila neizvesnim datum sazivanja Evrogrupe.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *