ДА ЛИ СЕ ИТАЛИЈА спрема за излазак из ЕВРОЗОНЕ!

ДА ЛИ СЕ ИТАЛИЈА спрема за излазак из ЕВРОЗОНЕ!

10 фебруара 2019

ВОДЕЋИ синдикати Италије организовали су протесте широм земље са стотинама хиљада учесника.

Главна манифестација била је у Риму  где су демонстранти тражили „реформе које би обезбедиле економски раст“. Ни мање ни више!

Секретар Генералне италијанске конфедерације рада – Маурицио Ландини – затражио је са протеста од владе Ђузепеа Контеа да „повећа инвестиције усмерене на отварање радних места“ и да иступи са „планом индустријске политике“.Учесници протеста носили су плакате на којима је писало „Будућност је у раду“, „Ми нисмо ваш банкомат“ и „Даље руке од наших пензија“.

У Рим су стигли са десет возова, око 1300 аутобуса и два брода.

Италија има мањи пад националног БДП у другој половини прошле године

Експерти процењују да између Рима и Европске уније сазрева двострука криза. Италија, с једне стране, подрива јединство ЕУ (блокирала је, примера ради, изјаву Брисела којом је требало да пучисти у Венецуели буду признати за закониту власт и спречава ширење санкција против Русије). Поврх свега, подржава француске Жуте прслуке.

Неки економисти процењују да италијанска економска криза може дестабилизовати цео банкарски систем Европе.

Није искључено да иза ових протеста стоје Брисел и Париз, а и да ће се ЕУ врло брзо суочити са избором: спасавати Рим од нове економске кризе или га кажњавати за независну спољну политику у коју је уграђена и немала доза евроскептицизма.

Контеова влада, иза које стоје Покрет Пет звездица и Лига Севера, такође ће се врло брзо наћи на раскрсници: или сагнути главу ради добијања помоћи од Брисела или кренути у поновно успостављање потпуне независности од ЕУ.

Британски The Telegraph  је већ објавио:

„Криза ће Италију довести до дефолта или до иступања из еврозоне. Или до обоје истовремено“.

Италија је почетком 2018-те имала 185 милијарди евра „лоших банкарских дугова“. А Брисел је сматра „најболеснијом тачком ЕУ“.

Контеова влада се може одлучити и за „оштри конфликт са Бриселом“.

Ситуација, у суштини, постаје експлозивна јер Европска комисија може Рим довести до ивице банкротства и испровоцирати пад Контеове владе.

Ствари ће се додатно искомпликовати ако Италија објави и дефолт у домену спољних дугова и иступање из еврозоне. У том случају би главни губитници били – француске банке које држе стотине милијарди евра италијанских дугова.

То би, опет, могло испровоцирати бекство страног капитала из целе еврозоне.

(Факти)

KOMENTARI2 коментара

  1. E.Lirsch says:

    Od "velikih" drzava u Jevropi prvi ca da prosperira onaj koji se bude okrenuo Kini i Rusiji, Indiji.Aziji generalno. Uhvatice voz za rast ekonomije.

  2. Vesko says:

    Realno govoreci Nemacka je nametnula omcu oko vrata svim evropskim drzavama tako sto je vezala svoju DM marku za evro u nerealno slabom odnosu, i tako postala kompetativna protiv Italije pa cak i Grcke, sto nije bio slucaj prije evra. Kao rezultat toga mi imamo danas jednu Italiju u tolikim dugovima, a to je drzava sa bezbroj brandova i jake industrije od automobila, mode do prehrambenih proizvoda i vina....Evro je OMCA OKO VRATA. EU Rajh se nikada nece reformisati iznutra, jednostavno ce prestati da postoji kada clanice drzave shvate u kakvu zamku Nemacke su upale.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u