ДА ЛИ СЕ ИТАЛИЈА спрема за излазак из ЕВРОЗОНЕ!

DA LI SE ITALIJA sprema za izlazak iz EVROZONE!

10 februara 2019

VODEĆI sindikati Italije organizovali su proteste širom zemlje sa stotinama hiljada učesnika.

Glavna manifestacija bila je u Rimu  gde su demonstranti tražili „reforme koje bi obezbedile ekonomski rast“. Ni manje ni više!

Sekretar Generalne italijanske konfederacije rada – Mauricio Landini – zatražio je sa protesta od vlade Đuzepea Kontea da „poveća investicije usmerene na otvaranje radnih mesta“ i da istupi sa „planom industrijske politike“.Učesnici protesta nosili su plakate na kojima je pisalo „Budućnost je u radu“, „Mi nismo vaš bankomat“ i „Dalje ruke od naših penzija“.

U Rim su stigli sa deset vozova, oko 1300 autobusa i dva broda.

Italija ima manji pad nacionalnog BDP u drugoj polovini prošle godine

Eksperti procenjuju da između Rima i Evropske unije sazreva dvostruka kriza. Italija, s jedne strane, podriva jedinstvo EU (blokirala je, primera radi, izjavu Brisela kojom je trebalo da pučisti u Venecueli budu priznati za zakonitu vlast i sprečava širenje sankcija protiv Rusije). Povrh svega, podržava francuske Žute prsluke.

Neki ekonomisti procenjuju da italijanska ekonomska kriza može destabilizovati ceo bankarski sistem Evrope.

Nije isključeno da iza ovih protesta stoje Brisel i Pariz, a i da će se EU vrlo brzo suočiti sa izborom: spasavati Rim od nove ekonomske krize ili ga kažnjavati za nezavisnu spoljnu politiku u koju je ugrađena i nemala doza evroskepticizma.

Konteova vlada, iza koje stoje Pokret Pet zvezdica i Liga Severa, takođe će se vrlo brzo naći na raskrsnici: ili sagnuti glavu radi dobijanja pomoći od Brisela ili krenuti u ponovno uspostavljanje potpune nezavisnosti od EU.

Britanski The Telegraph  je već objavio:

„Kriza će Italiju dovesti do defolta ili do istupanja iz evrozone. Ili do oboje istovremeno“.

Italija je početkom 2018-te imala 185 milijardi evra „loših bankarskih dugova“. A Brisel je smatra „najbolesnijom tačkom EU“.

Konteova vlada se može odlučiti i za „oštri konflikt sa Briselom“.

Situacija, u suštini, postaje eksplozivna jer Evropska komisija može Rim dovesti do ivice bankrotstva i isprovocirati pad Konteove vlade.

Stvari će se dodatno iskomplikovati ako Italija objavi i defolt u domenu spoljnih dugova i istupanje iz evrozone. U tom slučaju bi glavni gubitnici bili – francuske banke koje drže stotine milijardi evra italijanskih dugova.

To bi, opet, moglo isprovocirati bekstvo stranog kapitala iz cele evrozone.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. E.Lirsch says:

    Od "velikih" drzava u Jevropi prvi ca da prosperira onaj koji se bude okrenuo Kini i Rusiji, Indiji.Aziji generalno. Uhvatice voz za rast ekonomije.

  2. Vesko says:

    Realno govoreci Nemacka je nametnula omcu oko vrata svim evropskim drzavama tako sto je vezala svoju DM marku za evro u nerealno slabom odnosu, i tako postala kompetativna protiv Italije pa cak i Grcke, sto nije bio slucaj prije evra. Kao rezultat toga mi imamo danas jednu Italiju u tolikim dugovima, a to je drzava sa bezbroj brandova i jake industrije od automobila, mode do prehrambenih proizvoda i vina....Evro je OMCA OKO VRATA. EU Rajh se nikada nece reformisati iznutra, jednostavno ce prestati da postoji kada clanice drzave shvate u kakvu zamku Nemacke su upale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *