ДА ЛИ СЕ МОЖЕМО ОПОРАВИТИ? Србија ће 2050. по броју становника бити враћена целих сто година уназад

DA LI SE MOŽEMO OPORAVITI? Srbija će 2050. po broju stanovnika biti vraćena celih sto godina unazad

21 oktobra 2017

TREND smanjenja stanovništva nastaviće se do 2050. godine kada će Srbija imati 6,3 miliona stanovnika što, kako navode demografi i statističari, znači da će se po broju stanovnika vratiti 100 godina unazad, izjavio je danas u Nišu sociolog Ljubiša Mitrović.

Mitrović, koji je koordinator naučnog skupa „Demografski problemi jugoistočne Srbije i mogućnosti izgradnje pronatalitetske nacionalne strategije i politike” organizovanog na Univerzitetu u Nišu, rekao je da Srbija ima oko 7,5 miliona stanovnika.

On je rekao da nastavljanje trenda gubitaka stanovništva traži radikalnu preorijentaciju javnih politika u pogledu ključnih pitanja kao što su promena strategije razvoja i stavljanje akcenta na ravnomerni regionalni razvoj, na razvoj poljoprivrede i sela i na masovno zapošljavanje.

„Da su podsticajna sredstva koja se daju stranim investitorima data za razvoj malih i srednjih domaćih preduzeća i za podsticaj rađanja sada bismo imali posve drugačiju demografsku sliku”, rekao je Mitrović.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je “alarm odavno zvonio”, da su stručnjaci odavno ukazivali da će Srbija doći u stanje demografske katastrofe.

         Ona je kazala da je po podacima statističara 2016. bila godina u kojoj su demografski podaci za Srbiju bili najlošiji u poslednjih 120 godina.

„Prošle godine je u našoj zemlji umro preko 100.000 ljudi, a rođeno je manje od 65.000 beba”, kazala je Đukić Dejanović.

Ona je ocenila je da su demografski podaci veoma loši za jugoistok Srbije, navodeći da se na tom području godišnje na 1.000 stanovnika rodi od četiri do pet beba, a umre preko 20 ljudi.

Dodala je da je zvanična statistika zabeležila da na području opštine Crna Trava 2013. godine nije rođena nijedna beba.

Navodeći da je prvi put ove godine sedam opština dobilo budžetska sredstva za projekata čiji je cilj povećanje nataliteta, Đukić Dejanović je kazala da u podsticaj rađanja moraju aktivno biti uključene lokalne samouprave, zdravstvene i obrazovne ustanove, regionalne privredne komore i razvojne agencije, kao i kancelarije za mlade.

Organizatori naučnog skupa u Nišu su ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu i Filozofski fakultet u Nišu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Aleksandar says:

    Neće biti vraćena 100 godina unazad, nego će možda nestati,osim kao geografski pojam.

  2. Ima Boga. says:

    Da, ali i kamo sreće da se u svemu vrati 100 god. unazad. Nego da li je neko pravio popis Srba u to vreme? Tada življaše plemenitiji, pravedniji, iskreniji Srbi, ljudi vere i pouzdanja u jednog jedinog i pravednog Boga Istinitog. Ali ne brinite se za nas Srbe jer dolaskom pravednog carstva Božijeg sve će biti obnovljeno i podići će se sve što je bilo pravedno pa i mi Srbi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *