ДА ЛИ СЕ СПРЕМА НОВА РУСКА ОФАНЗИВА? Москва извела већи део ратних бродова и подморница из Севастопоља

DA LI SE SPREMA NOVA RUSKA OFANZIVA? Moskva izvela veći deo ratnih brodova i podmornica iz Sevastopolja

9 oktobra 2023

ZAPAD se opet uzbudio zbog ruskih poteza povodom Ukrajine. A i režim u Kijevu.

Samo što je predsednik Abhazije, Aslan Bžanija, izjavio da će se u njenom zalivu Očamčira, pojaviti stalna baza za brodove ruske mornarice, krenule su tvrdnje i polutvrdnje da Rusija izvodi svoje ratne brodove iz Sevastopolja i da ih raspoređuje tako da ne budu u dometu zapadnih raketa isporučenih ukrajinskoj armiji.Kremlj nije komentarisao izveštaje o prebacivanju Crnomorske flote iz Sevastopolja, kao ni o stvaranju pomorske baze u Abhaziji. U međuvremenu, u igru su ušli i drugi igrači…

Američki liost The Wall Street Journal objavio je da je komanda ruske Crnomorske ratne flote tri napadne podmornice i dve fregate već premestila u druge luke – u Rusiji i na Krimu. Tačnije, da je glavni deo te flote prebačen u Novorosijsk, a neki brodovi u krimsku Feodosiju.

Isti list navodi da svi oremešteni ruski brodovi i dalje mogu da svojim krstarećim raketama gađaju ciljeve na teritoriji Ukrajine.

Sami Ukrajinci su za udare po Krimu koristili britanske krstareće rakete Storm Shadow (dve su 22. septembra pogodile štab Crnomorske flote u Sevastopolju), i američke rakete HIMARS i antiradarske rakete HARM.

Bivši komandant Crnomorske flote admiral Vladimir Komojedov naglasio je da su ratni brodovi iz Sevastopolja „raspršeni“ tako da budu odmaknuti od ukrajinskih raketa, ali da bude „sačuvana njihova mogućnost izvođenja napada u bilo kom pravcu“.

On je posebno naglasio da brodovi u ratnim uslovima ne smeju biti grupisani ni u jedno, ni dva „jata“:

„Kada je flota raspršena, teže ju je otkriti i pogoditi“.

Rusija ima ozbiljnu vojnu luku u (bazu) u Novorosijsku. Izgrađena znatno pre Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ruski vojni eksperti i analitičari smatraju i da je „izlazak flote iz Sevastopolja“ jedan od znakova da vojni vrh Rusije sprema značajne ofanzivne operacije u Ukrajini.

Neki čak tvrde da je „napuštanje Sevastopolja“ sastavni deo priprema ruskih operacija prema Nikolajevu i Odesi.

Uvereni su da će brodovi, podmornice, avioni i raketni sistemi Crnomorske flote najdirektnije učestvovati u „operaciji Odesa“. Sa značajnom ulogom, čak i ako glavni udari na ukrajinske snage raspoređene u Odesi i oko nje budu dolazili sa kopna.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    ...u sinergiji s eventualnom eskalacijom sukoba na Blistoku,Ruska ofenziva bi bila još izvedivija i uspješnija!Što možda i nije slučajno?!?

    • civilizovani Konan varvarin says:

      To i ja mislim isto. Mislim da se lede jajca i ukrajinskim i siptarskim nacistima. A i hrvackim...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *