ДА ЛИ СЕ СПРЕМА ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У ПАРИЗУ?

ДА ЛИ СЕ СПРЕМА ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У ПАРИЗУ?

15 јуна 2024

ДO почетка Олимпијаде-2024 остало је нешто мање од месец дана, али организациони проблеми светских спортских игара о којима се говори већ више од годину дана и даље су нерешени. То признају и функционери Међународног олимпијског комитета, и председник Француске и градоначелник Париза.

Основни проблем је безбедност учесника и гостију на овом светском спортском догађају. Париз је признао да није у стању да обезбеди неопходан ниво безбедности, што истичу и у Организационом комитету МОК-а.Организатори Олимпијаде траже 22.000 припадника приватних обезбеђења за објекте где ће се одржавати игре, а плус ће 35.000 полицајаца и 18.000 припадника француских оружаних снага чувати јавна места. Али, шефови приватних фирми за пружање физичко-техничке заштите тврде да је могуће да ће им недостајати стручног кадра.

«Питање је да ли ћемо бити у стању да обезбедимо довољан број обучених људи за обезбеђивање игара», рекао је Пјер Браже, председник Француске федерације приватних компанија за пружање услуга безбедности.

Посебно ће компликован бити рад са онима који имају карте за нижу обалу Сене, односно – за параду чамаца у оквиру церемоније отварања игара 26. јула. Јер, биће их око 600 хиљада.

Француски председник Емануел Макрон је изјавио да ће догађај – у случају очигледне и непосредне тероритичке претње – бити пребачен на трг Трокадеро преко пута Ајфеловог торња или на национални стадион Стад де Франс.

«Ни нисмо могли да се усагласимо са компанијама око обезбеђивања церемоније» – признао је прошле недеље Бруно ле Реј, шеф службе безбедности Париз-2024, у интервјуу листу Le Monde.

Приватне компаније за безбедност одбијале су да учествују у лицитацијама јер нису желеле да преузму одговорност по основу уговора.

Још пре почетка Олимпијских игара у овој области забележен је недостатак персонала од око 20.000 људи. Без обзира на уложен напор у обучавању и сертификовању нових кадрова, укључујући и то што су Агенција за запошљавање Француске и регионалне власти финансирале тронедељне курсеве. То је било недовољно.

Француски званичници су се трудили да смање осетљивост догађаја на терористичке нападе, убиства, гурања и таласања маса, крађе и друге безбедносне претње. Плаше се и да им се не понови оно што се догодило током Олимпијских игара у Лондону 2012. године, када је држава морала да ангажује оружане снаге да би проверавале торбе, јер приватне компаније нису извршиле своје уговорне обавезе.

Велику буру у јавности у децембру прошле године изазвало је убиство немачког туристе које су извели екстремни исламисти на кеју реке Сене, недалеко од Ајфеловог торња. Малолетник-убица је био на списку потенцијалних терориста али је, упркос томе, успео да изведе напад на случајног пролазника у центру града. После тога су многи постављали питање: шта ће бити ако се такви лудаци активирају током Олимпијаде-2024?

Додатну нервозу изазвао је и инцидент из прошле године када је у Бриселу извршен терористички напад у коме су убијани навијачи око фудбалског стадиона. Постоје ли гаранције да се нешто слично неће догодити и у француској престоници?

Подаци социолошког истраживања, које је обавила агенција Elabe, показују да 63 процента Француза сматра да њихова земља на плану безбедности није спремна за организовање Олимпијаде.

Француска већ дуги низ година покушава да у имигрантској средини искорени тзв. исламофашизам.

Муслимани су тренутно бар десетина укупног становништва у Француској, а процес њихове интеграције у друштво одвија се веома тешко. Понекад се и уз трагичне инцитенте, укључујући и терористичке.После трагичних догађаја 2015. године у Паризу који су се одиграли на стадиону Сад де Франс где је убијено више стотина људи, сваке године се у овој држави деси понеки догађај који изову исламски екстремисти.

Са тим појавама на крај не излазе ни обавештајне службе, полиција и армија. Ствари би лоше стајале чак и да не предстоји Олимпијада која ће бити мамац за најразличитије главосече.

Градоначелник Париза Ан Идалго више пута је изјављивала да саобраћајни систем града није спреман за Олимпијаду-2024. Без обзира на гигантске трошкове на његово усавршавање, ради решавање проблема загушености, прљавштине и учешћа асоцијалних грађана у саобраћају, ти проблеми ни до дан данас нису решени.

За потребе Игара купљено је 37 нових метро возова. За 860 милиона евра.

У париски саобраћај је укључено безмало 7.000 нових радника. Међутим, две нове линије метроа и даље су мртво слово на папиру – до Олимпијаде сигурно неће бити пуштене у рад. Зато многи сматрају да ће град, када у њега нагрне 10 милиона гостију, доживети саобраћајни колапс.

Потпуно изненађење за организациони комитет још од прошле јесени је скандал везан за «париске стенице».

У веома кратком временском периоду на друштвеним мрежама појавила се маса видео и фото матаријала који потврђују да су олимпијску престоницу напали крвожедни инсекти. Стиче се утисак да се налазе посвуда – од метроа и аеродрома, до Лувра, од јефтиних хотела па све до луксузних.

Ово су прогласили за инфо подметање за које су одмах оптужили „руске хакере“, иако су градске власти биле принуђене да признају да проблем постоји.

Сигурно га не треба преувеличавати, али је ипак тачно да је овај проблем нанео веома моћан ударац репутацији Олимпијских игара 2024. године.

«Имамо веома снажну геополитичку напетост. Међутим, позиви да се игре жртвују представља погрешан приступ – оценио је шеф МОК-а Томас Бах, одбацујући идеју да се Игре одложе за касније због догађаја на Блиском Истоку и у Украјини.

Наставио је: „У олимпијској историји било је много сукоба међу владама и државама, али без обзира на то – спортисти су учествовали у Играма. То је у складу са олимпијском мисијом. МОК неће издати основну идеју спорта. Ми нисмо у светском рату. Иако на основу података ОУН тренутно у свету постоји 28 ратних сукоба. И у тој ситуацији спортисти и спорт имају хуманитарну мисију».

Без обзира на то, постоји опасност да спортисти и гости Париза – 2024 буду жртве велике геополитичке игре.

Неке екстремистичке групе у вези операције Израела у сектору Газа већ су позвале да се понови Минхен-1972. Да се то не би догодило, члан француског парламента Едуар Бернар позвао је да се Израелу забрани учешће на Олимпијади.

Игре 2024. немају среће јер се одигравалу на размеђу епоха, у којима је спорт постао талац геополитике, које су у други план гурнуле вековне традиције олимпијског покрета.

Организациони проблеми и геополитика дефинитивно ће омести да Олимпијада у Паризу 2024. буде најбоља у историји олимпијског спорта.

Олимпијада у Паризу одржавати од 26. јула до 11. августа 2024. године.

KOMENTARI3 коментара

  1. Papa Srba says:

    Ma socijaliziraće se muslimani na tim olimp.igrama 😂

  2. Nemoj Posle says:

    Смените владу,откажите олимпијаду.Баците копље у траву,признајте да је Путин у праву.

  3. milorad5 says:

    s obzirom da imaju predsednika dokazanog teroristu, organizacija terorističkih napada na francuze i olimpijce za račun domaće politike i održavanja vlasti male klike,nije nikakav problem...naprotiv to je gotovo pod MORA SE...zato mslm a će leteti ljudi u vazduh po parizu a možda i šire...to će naročito pogodiit francuski turizam definitivno...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u