Da li se strahote iz logora „Lora“ mogu naplatiti kunama?

Da li se strahote iz logora „Lora“ mogu naplatiti kunama?

11 jula 2013

3901205114b559376819f5484636682_4902021848914Srbin Rade Krivić dobiće od Republike Hrvatske 140.000 kuna odštete zbog mučenja i premlaćivanja u splitskom zatvoru „Lora“ tokom 1992. godine – navode hrvatski mediji.

Krivića su zajedno sa još nekoliko mještana Ubla odveli u „Loru“ na osnovu iznuđenog iskaza Petra Novakovića iz obližnjeg Broćanca. Novaković je svojevremeno optužio više od 40 osoba srpske nacionalnosti iz kaštelanskog zaleđa da spremaju oružanu pobunu s ciljem pripajanja SAO Kaštela SAO Krajini. Novaković je tada čak naveo brojna sredstva veze i arsenal oružja koji su navodno imali uhapšeni, a koji je uključivao i najnovije tipove puškomitraljeza.

Krivić i ostali odvedeni su u „Loru“, a tadašnji zamjenik vojnog tužioca u Splitu Mladen Bajić /današnji glavni državni tužilac/ to, navodno, nije znao. Bajić je, navodno, sve saznao tek kada je morao da ode u „Loru“ zbog premlaćivanja i teškog ranjavanja Nenada Kneževića i Gojka Bulovića. Oni nisu preživeli povrede, a „Lora“ je, upkos saznanju i sudija i tužilaca, i dalje primala ratne zarobljenike i civile. Krivić i ostali deo grupe oslobođeni su kaznenog progona tek odlukom Vrhovnog suda krajem 1993. godine.

Mladen Bajić je do kraja insistirao na optužbi iako tokom pretrage kuća nije nađeno ništa od onoga što je tako „precizno“ naveo Novaković, koji danas tvrdi da je potpisao prazan list papira podstaknut batinama koje je dobio tokom ispitivanja – navodi portal „Indeks hr“. Rade Krivić i ostali iz „Bajićeve gupe“ SAO Kaštela pojavili su se deset godina posle premlaćivanja i torture u „Lori“ u zgradi splitskog suda, ali ne više kao osumnjičeni za rušenje ustavnog poretka, nego kao žrtve i svedoci. Retko ko je tada bio spreman govoriti o zlostavljanjima u „Lori“.

Krivić je pred sudnicom punom kolega i prijatelja optuženih vojnih policajaca, predvođenih današnjim selektorom Fudbalske reprezentacije Hrvatske Igorom Štimcem, sa velikom nelagodom davao iskaz koji je uključivao i optužbu da su srpske zatvorenike u „Lori“ priključivali na struju. Kriviću, a ni većem broju oštećenih iz kaštelanske zagore splitski Županijski sud nikada nije poslao pravosnažnu presudu. Navodno nisu mogli pronaći adresu?! Ali, nakon što je Krivić konačno došao u posjed presude, advokatska kancelarija zatražila je mirno rješenje spora, što je Državno tužilaštvo prihvatilo, te se bez suđenja nagodilo sa Krivićem na 140 hiljada kuna.

Zbog maltretiranja koje je doživeo u „Lori“ Krivić ima trajno smanjenje životnih aktivnosti usljed posttraumatskog stresnog sindroma. Ljekar koji ga je pregledao nakon izlaska iz „Lore“ evidentirao je hematome po rukama i leđima u visini bubrega. Nakon Krivića državni budžet Hrvatske očekuje još nekoliko izdataka za žrtve „Lore“. Ukupan iznos odšteta lako bi mogao dostići pet miliona kuna. To se odnosi samo na „Loru 1“, pošto „Lora 2“, premda ima dozvolu Vrhovnog suda za suđenje u odsutnosti, neće skoro u sudsku raspravu.

(Jadovno)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *