ДА ЛИ СЕ СТВАРИ ОКРЕЋУ? Трампов човек АДУТ СРБИЈЕ у преговорима о KОСОВУ

DA LI SE STVARI OKREĆU? Trampov čovek ADUT SRBIJE u pregovorima o KOSOVU

6 januara 2019

Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, treći po redu od kada je Tramp izabran za šefa Bele kuće, upamćen je, između ostalog, zbog protivljenja priznavanju nezavisnosti Kosova.

Mnogi smatraju da on može biti srpski adut kad su u pitanju pregovori u Briselu između Beograda i Prištine, jer je njegov uticaj na Trampa popriličan. Stavovi Boltona o Kosovu oduvek su se razlikovali od uobičajenih u američkoj administraciji.– Najbolje je nastaviti pregovore o statusu Kosova, jer je to jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu – govorio je Bolton u intervjuu datom 2008. godine, nakon proglašene nezavisnosti Kosova. Za razliku od zvanične administracije u Vašingtonu, Bolton je tada rekao da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo, „jer je u pitanju zaštita suštinskog koncepta da ljudi različitog etničkog porekla žive zajedno u okviru granica heterogenih zemalja“.

– Kosovski presedan bi mogao da bude problem za zemlje bivše Jugoslavije i Evrope, koje su multietničke – govorio je ranije Bolton.

Prema njegovom mišljenju, za Kosovo je najbolje da se nastave statusni pregovori, što SAD nije prihvatio, niti većina evropskih zemalja.

– I dalje mislim da je jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu – da se nastave pregovori, a tome nije doprinela prerana odluka priznanju nezavisnosti Kosova – kazao je svojevremeno Bolton u intervjuu i dodao:

– Skoro sasvim je sigurno da će doći do podele Kosova pošto će oblasti uglavnom naseljene Srbima biti orijentisane ka Srbiji i nastojaće da se na neki način otcepe. Međutim, to ne rešava druga pitanja, kao što su građanska prava Srba i drugih etničkih grupa koje ostaju na Kosovu.

Bolton je u intervjuu iz 2008. godine ukazao da je naklonost Zapada da prizna nezavisnost Kosova „daleko više otežala pravično rešenje mnogih važnih pitanja, jer su kosovski Albanci konstantno imali na umu da će ishod biti njima naklonjen i da će ostvariti cilj, što se i dogodilo“.

– Mislim da se mora postići pravično rešenje mnogih pitanja u odnosima Srba i kosovskih Albanaca, koja su zapostavljena ili odbačena kao rezultat prevremenog priznavanja nezavisnosti Kosova – dodao je Bolton.

Bivši američki ambasador pri UN-a tada je napominjao da – to što Rusija, Kina, Indija i neke druge velike države nisu priznale nezavisnost Kosova – doprinosi pogoršanju odnosa Moskve i Vašingtona, ali i novim konfrontacijama na Balkanu.

– Kako se pitanje statusa Kosova rešilo na način koji je bio suprotan volji Beograda, pa i drugih sila, poput Rusije i Kine, nema sumnje da bi tokom vremena taj lokalni problem mogao da dovede do veće napetosti u odnosima Vašingtona i Moskve, a potencijalno i drugim zemljama, što nije ni u čijem interesu – upozorio je Bolton.

KOMENTARI3 komentara

  1. Slobodanka says:

    Pronadjite ovaj video: SRBI I RASPAD EVROPSKE UNIJE - SUKOB TAJNIH DRUŠTAVA I VELIKIH SILA - Reč je o široj slici aktuelnih krupnih promena u svetu i kako da se mi u tome što bolje orijentišemo. Iz svega toga naslućuje se zašto se sada Vašington žuri sa konačnim rešenjem za Kosovo i zašto je Tramp rekao da je to istorijska šansa koju treba sada tj. na vreme iskoristiti. Treba shvatiti da se te reči prvenstveno odnose na državu SAD, a ne ni slučajno na nas - na Srbiju. Ako sada ne naprave konačno rešenje za kvazidržavu Kosovo, kasnije će im to biti baš teško ostvarivo. Time se ujedno narušava opravdanost postojanja i zadržavanja njihove prilično velike vojne baze Bondstil. Slično je kao u Siriji, jer i u Siriji i u Srbiji oni su vojno prisutni na teritoriji druge države, obadve države su žigosali i vojno napali, a razlika od Sirije je da za prisutnost na KIM imaju odluka SB UN. Međutim bez obzira na tu bitnu razliku, ako ovde ne uspeju da naprave potpuno nezavisnu i suverenu državu Kosovostan sa članstvom u UN (kao što su tamo hteli Rožavu tj. sirijski kurdistan), onda je to za njih veliki neuspeh i postaje jasno da i ovde na KIM tavore godinama uzalud.

  2. Slobodanka says:

    U jednom momentu autor je rekao da ako SAD ne uspe sa svojim projektima za Balkan, da će onda taj prostor prepustiti V.Britaniji što je za nas najgore rešenje. Taj deo bih da prokomentarišem. Ako Amerikanci odlaze nećemo mi tupo sedeti i čekati najezdu pirgavih. V. Britanija napušta EU, praktično udaljuje se od Evrope nameštajući sebi važniju i dominantniju ulogu u odnosu na Evropu, pa što njoj na krajnjem zapadu Evrope dati da se učvrsti i dominira na ovom jugoistočnom delu Evrope - na Balkanu. Takvo rešenje ne odgovara ne samo nama, nego i većini drugih evropskih sila, naravno pod uslovom da su slobodne da zdravo razmišljaju.

  3. Miraš says:

    Kad se Amerikanci već direktno mešaju u pregovore, onda neko od pregovarača iz Srbije treba da ih pita kada povlače njihovu vojnu bazu Bondstil sa teritorije Kosova i Metohije. S jedne strane jasno je da procesi daljih evrointegracija za evropljane su potpuno neprivlačni i nalaze se u procesu umiranja, a s druge strane pre te smrti Amerikanci i Šiptari žure se da konačno bude završen projekat nezavisno Kosovo. Ne verujem da će biti postignut sporazum Srbija - Kosovo jer nama se ni ne nudi dogovor nego samo da se prepustimo predaji, izdaji i potpunoj kapitulaciji. Baš to nam traže sa razgraničenjem - čitaj pravljenjem novih državnih granica i sa konačnim priznanjem države Kosovo od strane Srbije. Vlast ova ili neka druga u toku ove godine jednog dana moraće javno da prizna građanima da za KIM ni nemaju rešenje sem jedno - zamrznuti konflikt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *