ДА ЛИ СЕ ЗАПАД ПРЕДАО? ЕУ спремна да увезе рекордну количину гаса из Русије

DA LI SE ZAPAD PREDAO? EU spremna da uveze rekordnu količinu gasa iz Rusije

31 avgusta 2023

Zemlje EU su spremne da kupuju rekordne količine tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije ove godine, čak i kada se blok obavezuje da će prestati da troši rusko gorivo do 2027. godine, pokazuju najnoviji nalazi koje je objavio „Global Witness“.

Članice bloka nastavile su da uvoze značajnu količinu LNG iz Rusije u prvih sedam meseci ove godine, pokazali su podaci.EU je zabranila uvoz ruske morske nafte od početka sukoba u Ukrajini, i drastično smanjila isporuke gasa iz Moskve. LNG je međutim, do sada bio nesankcionisan uprkos ponovljenim pozivima brojnih zvaničnika EU.

Belgija i Španija su bile drugi i treći najveći kupci, kupivši 7,5 miliona kubnih metara i 7,1 miliona kubnih metara, dok je Francuska bila peta na listi sa 4,5 miliona kubnih metara. Kina je prednjačila sa 8,7 miliona kubnih metara u uvozu LNG-a iz Rusije, dok je Japan bio četvrti sa 7 miliona.

„Šokantno je da su zemlje u EU toliko naporno radile da se odviknu od isporučenog ruskog fosilnog gasa samo da bi ga zamenile isporučenim ekvivalentom“, izjavio je Džonatan Norona-Gant, stručnjak „Global Witness-a“.

Članice EU su ukupno kupile 21,6 miliona kubnih metara ruskog LNG-a u prvih sedam meseci ove godine, u poređenju sa 21,3 miliona kubnih metara u istom periodu 2022-ge. Međutim, ta cifra predstavlja porast od 40 odsto u odnosu na prvih sedam meseci 2021. godine.

Procenjuje se da je EU činila 52% ukupnog ruskog izvoza LNG između januara i jula, što je tržišni udeo koji premašuje 49% za 2022-gu i 39% za 2021-vu.

Cena LNG-a koji su uvezle članice bloka u prvih sedam meseci ove godine po spot tržišnim cenama iznosila je 5,29 milijardi evra (5,77 milijardi dolara), navodi se u izveštaju.

Analitičari kažu, da je porast kupovine LNG-a još značajniji s obzirom na činjenicu da EU nije uvozila značajne količine goriva iz Rusije pre sukoba u Ukrajini, već se oslanjala na snabdevanje gasom.

Većina isporuka ruskog LNG dolazi iz postrojenja „Jamal“, zajedničkog poduhvata najvećeg proizvođača LNG u Rusiji „Novateka“, francuske kompanije „TotalEnergies“, ​​kineskog „CNPC-a“ i kineskog državnog fonda, navodi se u izveštaju.

Nedavni podaci „Eurostata“ otkrivaju sličnu sliku, pokazujući da je Rusija bila drugi po veličini snabdevač EU LNG-om u prvom kvartalu 2023. godine, iza SAD, ali ispred Katara, Alžira, Norveške i Nigerije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    kako će da ga uvezu...preko satelita:)..dodatna cifra n a ionako poskupeo gas a imali su gasovode...koji kozojeb.. u briselu a,i šire.... ali nema veze sve će to da plati proleterska stoka iz EU...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *