ДА ЛИ СМО 1999. БИЛИ НА ПОГРЕШНОЈ СТРАНИ ИСТОРИЈЕ? Хрватски историчар о НАТО агресији – објаснио како су Срби спасили свет

ДА ЛИ СМО 1999. БИЛИ НА ПОГРЕШНОЈ СТРАНИ ИСТОРИЈЕ? Хрватски историчар о НАТО агресији – објаснио како су Срби спасили свет

25 марта 2021

ХРВАТСКИ теолог и историчар Горан Шарић се у најновијем тексту, који је објавио на свом фејсбук налогу, пита да ли су Срби 1999. године били на погрешној страни историје.

– 09.11. 1989. године мој сусед Владо затекао се у Берлину приликом рушења берлинског зида. Већ неколико дана пре његовог доласка, 04.11. 30.000 источних Немаца у 48 сати преко Чехословачке је побегло на запад. Само у Дрездену 5.000 људи се покушало укрцати на воз који је возио за западни Берлин. Пар година касније, кад ми је показивао циглу из тог зида, рекох му у шали: „Владо, ти си рушио моје идеале.“ Ни сам нисам био свестан колико је та моја изјава била тачна – написао је Шарић.Он је нагласио да је пад „Берлинског зида“ означио крај биполарног међународног поретка, са две велике силе – Америком и Совјетским Савезом. СССР се у наредне две године расформирао, Кина је била још миљама далеко од своје данашње снаге и свет је можда први пута у историји постао униполаран, са Америком као јединим светским полицајцем, једином глобалном империјом. Никад ни једно царство на кугли земаљској није било моћно као тада Америка, истакао је историчар.

– Деведесете нису биле само период у којем је америчка војна, економска и политичка снага била на врхунцу, већ је и и њихова мека моћ, односно привлачност америчке културе и начина живота била највећа у историји. Никад ни једно царство није било толико привлачно за све остале нације. Рим је своју културу морао ширити мачем, док су људи у Америку хрлили сами. Никаква противтежа Америци није постојала, лик симпатичног пијаног Руса из тадашњих холивудских филмова јако добро отелотворава утицај који су на светска дешавања имали Русија и Јељцин. О Кини нико озбиљно није ни размишљао. Ипак, у таквим околностима један народ, једна земља имали су храбрости да Америци кажу „не“. 10 година Америка ће потрошити на тај народ. 10 година је Америка водила рат против те земље – економски, пропагандни, психолошки, хибридни, неокортикални, психотронички, а 1999. и оружани.

Шарић је потом цитирао експерта за глобализам Робина де Ријтера, који је агресију Америке и НАТО пакта на Србију описао следећим речима: „Напад на Србију, односно СР Југославију био је прво ратно деловање у којем је НАТО прешао из одбрамбене војске у интервентне снаге.“

Jesu li Srbi 1999. bili na pogrešnoj strani povijesti?

09.11. 1989. godine moj susjed Vlado zatekao se u Berlinu…

Posted by Goran Šarić on Среда, 24. март 2021.

– 2014. председник Руске Федерације, Владимир Путин је у свом говору пред руском Думом приликом присаједињења Крима матици Русији открио да је током агресије НАТО пакта на Србију схватио каква је судбина намењена Русима. Тих десет година у којима су се амерички естаблишмент и западни центри моћи опсесивно бавили Србима, дали су могућност Русији да се консолидује и поново уздигне, Кини да се изроди у светску силу. Било је то десет година које су изродиле нови мултиполарни поредак. Десет година које су спасиле свет – написао је историчар.

Он је истакао да су Срби једини бели народ који је након 1945. пуцао на Американце, и на које су Американци пуцали. Срби су ушли у оружани сукоб са САД-ом и НАТО-пактом, онда када се Руси ни Кинези нису усуђивали са њима ући ни у дипломатски сукоб. Никад у историји човечанства већа сила није напала мању. Никад није била већа несразмера у војној снази, економској моћи и броју становника него у том рату 1999.

– Немци који су 1989. рушили „Берлински зид“ као симбол гвоздене завесе и неслободе, нису могли ни слутити да ће запад само 30 година касније личити на конц-логор. Да ће све грађанске слободе, чак и право на слободно дисање бити погажене. Да ће нестати синдикати, радничка права, да ће стандард драстично падати, а да ће расти само репресија, забране и рестрикције. Совјетски Савез је имао гулаг за неистомишљенике, а запад је постао гулаг. Сви режими су затварали оне који су се бунили, а само је запад затворио своје грађане који се нису бунили – написао је историчар.

Шарић наводи да су се против тог и таквог запада Срби борили деведесетих.

– Србија је на погрешној страни историје била само онда кад су историју писали погрешни. И 1914. се чинило да је Србија на погрешној страни и 1941. и 1999. Историја се непрестано понавља, лудачка потреба западњачке цивилизације за поседовањем и освајањем одвлачи милионе у смрт. Највећа светска царства, Римско, Византијско, Франачко, Османско, Хабсбуршко, Немачко… јуришала су на Србију на врхунцу своје моћи. Тих царстава одавно нема, а Срби су још увек овде. Косово чак и данас стоји као надгробни споменик и доказ да западњачке елите нису спремне извучи поуке из крикова умирућих у бурној прошлости Балкана. Срби ће им то опростити. Историја неће – написао је Шарић.

KOMENTARI40 коментара

 1. jovan says:

  Srbija je bila na strani SLOBODE,a protiv novog robovlasnicko-kolonijalnog najezde neofasizma! Prrotiv "povjesnog" hiljagugodisnjeg Drang nach Osten. Srbija je bila na istom mestu kao i 1914. Ali sta me brine 20godina posle Nato zlocina 1999. Ovih dana sam bio na mnogim portalima i sajtovima gde su naslovi bili vezani za fasisticko-zlocinacko ljudozderstvo nad Srbima 78 dana 1999. Razocaran sam. Utisak je da je Nato je vlasnik 99% svih njih. Skoro svi komentari su bili pronatvski, vecina je optuzivala Milosevica, ili pljuvala Vucica, ... Niko, ili skoro niko nije optuzio Nato fasizam, Zapadne pljackaske horde, skoro niko se nije pobunuo sto smo od 2000. okupirana kolonija, pod nato kontrolom. Pitam se, "ima li Srba u Srbiji!?" Ili imamo mlade i stare kojima su literatura, udzbenici, za ove 30godina ISKLJUCIVO NATO "ISTINA"! Nato lazi i propaganda je jedina u njihovim glavama, i to gcevito ponavljaju u veruju u nju. Samo ponavljaju izlizane fraze o "srpskoj krivici, milose ic kriv", sve samo papagajsko bezmozgovno ponavljanje lazi Zapada. Obrazovani 30 godinasu na "srebrenickoj i haskoj laznoj istoriji". Danas je manje Srba Srbau Srbiji nego 1999. Katastrofa. Ili su neprijatelji Srba "jaci" samo na netu!??

  • Covid GEJts 2039 says:

   Nece im Srbi oprostiti, nikada vise zlu necemo oprostiti nego treba da udjemo u ODKB savez i zajedno sa Rusima sa ih satiremo dok ih ne unistimo.

 2. gagi says:

  Momčino, svaka ti čast! Pogledam skoro svaki klip Gorana Šarića. Svaka čast ovom momku, katoličkom teologu, koji revno proučava istoriju našeg naroda, koji razmišlja svojom glavom i ne plaši se reći istinu. Nisu mi jasni naši pojedinci koji po portalima "Pravde" i "WEBTRIBUNE" pišu negativno o ovom momku, a dokazao je da je veći patriota i Srbin od 50 % onih koji sebe nazivaju Srbima

 3. ANA says:

  Svaka ti čast momčino! Pogledam skoeo svaki njegov klip i uvijek me oduševi. Momak ozbiljno proučava istoriju našeg naroda, razmišlja svojom glavom i ne plaši se reći istinu. Nije mi jasno zašto mnogi naši u "Pravdi" i "WEBTRIBUNE" negativno komentarišu Šarića, što ga nazivaju pogrdnim imenima, kada je dokazao da je veći patriota i Srbin, nego 50 % onih koji sebe nazivaju Srbima. Na kraju krajeva, kako on sam reče, i njegovo porijeklo je srpsko. Njegovi su u Istru došli iz Berana.

  • jovan says:

   Dobro si primeto. Ja sam primeto da je antisrpaska kampanja na svim portalima najgora u ovom veku! Mora da su dobro placeni od Zapada i Nato!

 4. šiško says:

  Vreme opraštanja je prošlo. Preterali su, brate, kao niko ni prema kome u istoriji. Tolika drskost, toliki zločini, tolika bezobzirnost i bezdušnost zaslužuju samo najstrožu kaznu, odmazdu i večni prezir. Neka pocrkaju, nek se raspadaju u mukama, neka skapavaju od gladi, žedji i bolesti svi koji su nad Srbima činili i čine zločine.

 5. Ljubljana je zakon says:

  Da Šariču, problem je samo, da su Srbi ( Beograd ), prvo napali Sloveniju, pa Hrvatsku, Pa Bosnu, itd ali to Šariču nije relevantno. Nisu svi u tom filmu, istina je malo drugačija.... , jer se sve plača, prije ili kasnije. Da je posla Vukovara, JNA, bilo onemogučeno napadati u srbsko ime, danas bi 100 hiljada ljudi bilo živih.

  • jovan says:

   Ubijanje vojnika u kasarnama u Sloveniji je poceo rat. Tudjman je rekao da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije htela. Alija je odbio mirovne sporazume i po nagovoru Cimermana krenuo da sa dzihadom iz muslimanskih zemalja vrsi zverstva. Hiljade umorenih Srba u Sarajevu( preko 7000), zene, deca, statci u okolini Srebrenici, silovanja i vadjenje organa od strane shiptara, sva zverstva nad Srbima! Ali vi kojima su svete knjige cnn, vasington post, algemajnecajtuzi, dojce vele,.. lupate jer nemate mozak ni u nano tragovima.

   • Ljubljana je zakon says:

    Jovane malo činjenica. Rat je počeo kada su tenkovi 26.06.91 krenuli na granice i na slovenački paralament, da izvrše državni udar i uhapse demokratski birane predstavnike vlasti, koje smo mi izabrali. Malo se informiši, prije nego pišeš laži. Bogu hvala, da smo se otarasili takvih, kao šta si ti. Žena i ja zajedno zarađujemo oko 3500 evra, a kolika je tvija plata srbine? A ostale sramotne izjave o Srebrenivi, Sarajevu, neču ni komentaristau, dobili ste šta ste zaslužili. Tačka

    • jovan says:

     Zaradjujte i dalje, nemam protiv, samo vi niste Srbi i ne znam sta trazite na srpski portal.Lako je zaboraviti sankcije, bombardovanja 3x plutonijumom, kasetnim bombama, bojni otrovi- gozgen i digozgen, bombardovanje laznom propagandom- "drz te silovatelja Srbina", a ovamo vadite organe u Vukovar, na Kosovo, dzihad ratnici sekli glave,.... i posle pricati o plati. Budalastina.

     • Ljubljana je zakon says:

      Znaš zašto o plati srbine? Da ti objasnim, da normalni narodi žive normalne živote i bogu hvala, bez nacionalizma i mržnje prema celom svetu. Niko toliko ne priča o mržnji, kao srbi, pitaj se zašto je to tako. Možda jer nemate ništa drugo........

      • jovan says:

       Vec sam rekao da je PROSTITUTKAMA najvaznija LOVA, i kod njih nema nikakve mrznje i nacionalizma, samo ljubav ima. A drugo, nijednom narodu u XX veku, a samo 91-99. naneseno toliko patnje, cepanje na 8 delova i bombardovanje laznom propagandom i 10 "hirosima" bombama, bilosko-hemijsko, propagandni rat. proterivanje sa vekovnih ognjista, i opljackani od ex yu (slovenija) i nato. Steta od sankcija i bombardovanja je hiljade milijarde dolara. Eto, da znas.

       • Ljubljana je zakon says:

        Jovane pitaj se zašto, niko od Slovenaca do Makedonaca, pa čak Crnogoraca, nije želio živeti sa vama Srbima. Šta je to u srbima, možda da ste podmukli, lažljivi, lenji i ste živeli od deviza, koje su dolazile iz Slovenije? Dosta je bilo, da drugi rade za vas, lenčine. I znam, da ti i ne znaš, kako živi normalan svet, gde su plate normalne i gde je sve sređeni i funkcioniše. Radim u Srbiji, za slovenačku kompaniju i znam kako živiš sirotinjo....., ti samo optužuj za vaše zločine ceo svet ali i danas i sutra češ se probuditi u sranju zvanom SRBIJA.

        • Srba says:

         Janez, dođi da se vakcinišeš u Srbiju, ovde ima vakcina koliko hoćeš. Vaše žene već godinama dolaze u Beograd po "vakcinu"

         • Ljubljana je zakon says:

          Stvarno čifurčina, čudno u smrdljivom Beogradu, tvoja žena, kada čuje slovenačji jezik odma širi noge....Dosta ji je tebe, koji ni za sebe ne možeš, da brineš seljo moj...

     • Ljubljana je zakon says:

      Dobili ste ono natrag, šta ste radili svim narodima, koje ste ubijali oružjem, koje su kupovali Slovenci, Hrvati, Bosanci......Sve se vrača, sve se plača srbine...

      • jovan says:

       Alijo iz Ljubljane sve je suprotno. Milosevic je sve vreme molio tvog Aliju Izetbegovica da bude predsednik samo da rata ne bude, ali je on po nagovoru USA rekao da muslimani hoce rat. Isto sa Shiptarima, Hrvatima Slovencima. Svi su hteli rat.Znaci jedina greska Milosevica je sto je pregovarao sa antisrpskom bulumentom. Trebalo je bombardovati Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo, kako to rade NATOFASISTI, bez milosti! Drugu bi pesmu ti pevao. I zato se slazem jedino kad kazete da su Srbi glupi, glupi su jer misle da su ex yu braca, i sve vas stede. E da, i morali bi da vratite "devize" koje ste opljackali Srbima uz pomoc Markovica. I podrsku "ustasa" iz Beograda.

       • Ljubljana je zakon says:

        Alija??? Pa Alija je puno bliže tebi, jer je srbin, zar ne? Ja sam Slovenac južnjače primitivni...Istina je da ste prema golorukim bosancima, pokazali kakve ste junačine ali pre kraj rata su vas i oni pobjeđivali. Srbi ste uvek jaki samo onda, dok je omjer 10 prema jedan ili ti tenk a protivnik puška, a dok je omjer 1 na jedan prave ste gubitničke pičke.

  • Kostakos says:

   Jna je branila zemlju protiv separatista. Kako hrvati zovu protivnike u RSK?

  • Ljubljana je prodana švabima... says:

   Jna nikoga bije napadala, Slovenci su dobili 300 miliona maraka za rušenje Yuge, to je javna tajna, največe yugoslovenske proizvodnje i fabrike su prodane upravo uz pomoč stečaja baš Nemcima. Nešto mi se čini da je opet ista istorija kao 41' godine. Slovenci su izdali Jugu i sada su shvatili posle 30 godina da su zaduženiji za 5 Yugoslavija. Naravno lakše je kontrolisati 2 miliona nego 25, Švabe su planski podržale razpadanje Yuge uz njihov blagoslov jer su jim potrebni tudji resursi, jeftina radna snaga i pozavadjan narod a oni će dalje da pozavadjavaju i dele plen. Slovencima ništa ostalo nije ssm njihovih železnica i Telekoma, ostalo je propast. Zaduženi u milijardama slede njihove komšije Hrvate koji su prodali Jadransko more, hotele, turističke destinacije itd... Možemo se zavaravati da u Sloveniji sve cveta ali po mojem ličnom uverenju Ljubljana bi bez naroda Balkana propala za mesec dana. Narodi Balkana su za Slovence jeftina radna sila, ono što slovenci na poslu odbijaju balkanski narodi prihvaćaju, službeni jezik je Slovenački a cela Ljubljana sa okolinom priča Srbski. Starija generacija čezni za nostalgijom dok mladja generacija beži u inostranstvo. Nema od Slovenije ništa, slovenija nije država ona je nemačka pokrajna, Slovenci su bacili pušku u kukuruz već 92' godine i krenuli u zagrljaj svojim okupatorima iz 41' godine. Pozdrav iz švabama prodane Ljubljane

   • Ljubljana je zakon says:

    Ja bi dao 300 milijona, da se otarasim balkanaca, kao šta si ti...., da mi dete živi i sređenoj, čistoj i lepoj državi, gde radimo i živimo kao ljudi....Pozdrav luzeru srbski, znam nije ti lako, gledati slovenački raskoš, zbog svoje sirotinje....

  • Zig says:

   Problem vas i vama slicnih je sto mislitte da ste bili drzava pa da vas je srbija napala a u stvari bio je klasican gradjanski rat koji je naj vise unistio srbe a oni jedini nisu hteli da se drzava raspadne

   • Ljubljana je zakon says:

    Ja bi se pitao, zašto niko živ, nije više želeo sa srbima živeti? Ali zato bi morao imati nešto mozga....

  • Petar says:

   Srbi napali Sloveniju? Hm? Secam se samo nenaoruzanih vojnika JNA koje je pobila slovenacka TO. Bili ste i ostali pickice.....

   • Ljubljana je zakon says:

    I to od srbskog junaka, koji je popušio u svim ratovima 90-ih.....jadno i još jadnije, Kako Kosovo i Krajina ?

    • jovan says:

     Srbe je proterao Nato banda. Samo najgluplji od najglupljih misli da su srpsku vojsku proterali Hrvati, Shiptari, muslimani. A ti si izgleda jedan od tupana koji ne vidi siru sliku, samo kao svaka PROSTITUTKA pricas kolko si dobio para.

     • Ljubljana je zakon says:

      Da Jovane, pokazali ste, ko ste i šta ste u 90-ima. Dobro vam je išlo, samo onda, dok je protivnik bio bez oružja. A dok su se Hrvati, Bosancii Albanci samo malo naoružali, bežali ste ko pićke. Nije muški srbine

      • jovan says:

       Nije Nato pobedio SRPSKU VOJSKU, sta vise dobili su po njusci kada je kamarila krenula Kosare i Pastrik da udje u Srbiju. Onda ljudozderi krecu da ISKLJUCIVO DA UBIJAJU COVILE, CASETNIM BOMBAMA, truju stanovnistvo sa bojnim otrovinma fozgenom i difozgeno, ruse trafostanice sa piralenom, i prete kako ce da Srbija bude RAVAN ASTAL. Na pitanje Milosevica Ahtisariju kako to misle da ubiju sedam miliona Srba, Ahtisari mu pdgovorio pitanjem "a kako su ladno desetine miliona Vijetnamaca ubili Amerikanci, tako mogu i sve Srbe". I Milosevic potpisao primirje, gde pise da je KiM deo Srbije. To sto kriminalci Nato ne postuju sporazume, to je druga stvar, i takvi nepismeni i ograniceni se keze jer pojma nemaju. Tacka.

      • jovan says:

       Nije Nato pobedio SRPSKU VOJSKU, sta vise dobili su po njusci kada je kamarila krenula Kosare i Pastrik da udje u Srbiju. Onda ljudozderi krecu da ISKLJUCIVO DA UBIJAJU COVILE, CASETNIM BOMBAMA, truju stanovnistvo sa bojnim otrovinma fozgenom i difozgeno, ruse trafostanice sa piralenom, i prete kako ce da Srbija bude RAVAN ASTAL. Na pitanje Milosevica Ahtisariju kako to misle da ubiju sedam miliona Srba, Ahtisari mu pdgovorio pitanjem "a kako su ladno desetine miliona Vijetnamaca ubili Amerikanci, tako mogu i sve Srbe". I Milosevic potpisao primirje, gde pise da je KiM deo Srbije. To sto kriminalci Nato ne postuju sporazume, to je druga stvar, i takvi nepismeni i ograniceni se keze jer pojma nemaju. Tacka.

       • Ljubljana je zakon says:

        Jovane ti si čak preglup za bilo kakvu komunikaciju. Prvo napišeš, da je jedino Nato proterao srbe, a posle ste Nato pobedili, koja srbska budala. Nije muški srbine. Jadna ste država priglupih i kukavičkih ljudi, sa jeftinom pivom i jeftinim ženama.... Srbska istina je malo istine i puno laži.....

        • jovan says:

         Vec sam ti napisao, ali ti ne znas da citas. Ti mislis kako ti drugi kazu da mislis! Evo jods jednom. Nato alijansa nije pobedila SRPSKU VOJSKU, vec su ubijali bombardovali civile, i NUDILI sporazume lazne mirovne koje je Milosevic prihvatao misleci da oni imaju bar mali casti. Na zalosd Zapadnjaci su stare VARALICE I PLJACKASKE HORDE, kojima nije smeo da veruje. Takodje nije smeo da veruje srpskom otpadu Dosmanlijama, Vuku, i ostalima koji su bili u vlasti a saradjivali sa natokupatorom i ex yu otpadom kao sto su Slovenci, Hrvati, muslimani, shiptari!

 6. Vlad Cepeš says:

  Срби ће им то опростити. Историја неће . Проклет био сваки срБин ко заборави или ко опрости било коме и било када.

 7. За Србију says:

  Ko kaže da smo im oprostili?

 8. Karital says:

  Nikad čuo za ovog "našeg" istoričara.Đe ga nađoste Srbi?

 9. Ljubljana je zakon says:

  Jovane ti si čak preglup za bilo kakvu komunikaciju. Prvo napišeš, da je jedino Nato proterao srbe, a posle ste Nato pobedili, koja srbska budala. Nije muški srbine. Jadna ste država priglupih i kukavičkih ljudi, sa jeftinom pivom i jeftinim ženama.... Srbska istina je malo istine i puno laži......

  • jovan says:

   Glupa proostitutko nemas pojma sta je pisac napisao! Malkoumnost ti je osobina. Nemas sirinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u