ДА ЛИ СРБИЈА ОКРЕЋЕ ЛЕЂА РУСИЈИ: Почињу договори о снабдевању Србије америчким гасом преко Хрватске!

DA LI SRBIJA OKREĆE LEĐA RUSIJI: Počinju dogovori o snabdevanju Srbije američkim gasom preko Hrvatske!

13 februara 2016

ZASTAVEPotpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković izjavio je da su prilikom nedavnog boravka skupštinske delegacije u Sjedinjenim Američkim Državama započeti dogovori o uključivanju američkih kompanija u snabdevanje Srbije gasom preko gasnog terminala na ostrvu Krk u Hrvatskoj.

Marinković je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da ovi dogovori, kao i plan Vlade Srbije o pravljenju gasne konekcije sa Bugarskom i Grčkom o dopremanju gasa i tom rutom, obezbeđuju energetsku stabilnost zemlje, odnosno da Srbija više ne zavisi samo od jednog dobavljača.

On je rekao da je u razgovoru delegacije Skupštine Srbije sa kongresmenom Imanuelom Poom iz Teksasa, gde je smeštena većina naftnih i gasnih kompanija u Americi, rečno da su spremni da pomognu i da Srbija ima otvorena vrata.

„To nam je potvrdjeno i u Stejt departmentu, gde nam je rečeno da imaju nameru da se poboljšaju kapaciteti gasnog terminala na ostrvu Krk u Hrvatskoj, te da se napravi interkonekcija sa Hrvatskom i da Srbija američki gas dobavlja preko tog terminala“, precizirao je Marinković.
On je dodao da su paralelno u toku i dogovori za pravljenje gasne konekcije sa Bugarskom i Grčkom za dopremanje gasa i tom rutom.

Prema njegovim rečima, uz energetsku stabilnost, što je za Srbiju od strateškog značaja, na ovaj način Srbija bi mogla da nabavlja veoma jeftin američki gas.

„Moramo da iskoristimo tu priliku, postoji spremnost naših partnera iz SAD da nam pomognu i daju podršku za to, čime bi se obezbedio i razvoj regiona, a ovaj projekat konekcije sa Hrvatskom, uz ekonomski razvoj doprineo bi i jačanju dobrosusedskih odnosa i pomirenja u regionu. Odnosi Srbije i Hrvatske su ključni za stabilnost ovog regiona. I Srbija tu može da se pozicionira kao ekonomski lider regiona“, ocenio je Marinković.

On je najavio da će Srbiju u junu posetiti delegacija američkih privrednika koji su zainteresovani za ulaganja u hemijsku i metalnu industriju, kao i informacione tehnologije.

KOMENTARI7 komentara

 1. Vujadin says:

  To je potvrđena informacija, radovi počinju u aprilu ove godine i sigurno prve isporuke američkog gasa počinju 2158.godine. Lično će američki predsjednici i državni sekretari u kanticama raznositi gas po kućama.

 2. Baja says:

  Sta je Vujadine, a da je iz Italije ti nebi imo nista protiv.

 3. bb says:

  Ne mozemo ni ovaj da placamo.Bas je tema za deset.221 milion eura dugujemo Rusiji bez kamate.Ako ameri plate nas dug njima sto je nikako verovatno onda mozda.Pazite u trgovini i dugovanjima nema ljubavi nigde.Takav je svet odavno,nije od juce.

 4. Baja says:

  Oce,oce Vujadine a Jelena Milic ce to da potpise,nasa draga Jelena.

 5. ??? says:

  da je samo Jelena. Evo skinušmo gaće NATO, da se šeta, ne plaća porez, carinu, ni da popreko gledamo natovce, jer ako te prebije neće odgovarati. Stradija na sceni.

 6. bb says:

  Nato ne ide kroz Srbiju bez pratnje policije.Jedna patrola je sa rotacijom napred,jedna na kraju kolone.Ko vozi autoputem je to video.Ne lazite vise!!!Jedino ne znam da li nesto placaju?Inace njihova nacionalna garda je obnovila o svom trosku dosta skola po Srbiji.E to znam.To jos traje.U toj gardi ima i Srba americkog porekla.Od Rusa smo dobili lokomotive i to veoma dobre.Od Rusa smo dobili i veoma povoljan kredit za obnovu pruga,pare nismo povukli,niti obnavljamo zeleznice.I oni se cude da li smo mi uopste normalni?

 7. pravda says:

  Jelenu Milic za nogu pa na granu,da plasi ostale jastrebove dok bude graktala,a ove BITANGe sto hoce americki gas,i to bas onaj iz skriljaca,j..,da sa tim gasom obrijem Vuka Draskovica mozda mu se konacno vidi i obraz,ako ga ima.A znam da nema...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *