ДА ЛИ СРБИЈА ТРЕБА ДА се придружи БРИКС-у?

DA LI SRBIJA TREBA DA se pridruži BRIKS-u?

27 avgusta 2023

Prijemom novih šest zemalja BRIKS značajno jača što je jasan znak da i Srbija što pre treba da razmisli o podnošenju zahteva za članstvo u tom bloku, smatra analitičar Branko Pavlović, koji veruje da ni evropski put naše zemlje ne može biti prepreka za to. Naprotiv, ističe on, treba da budemo avangarda u EU, da im pokažemo put kojim treba ići.

Ukoliko poželimo da i mi da budemo deo BRIKS, lako ćemo naći zajednički jezik s Rusima, Kinezima, Indusima, poručuje Pavlović komentarišući istorijski samit BRIKS održan u Johanesburgu na kome je upućen poziv da se bloku koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika pridruže još i Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.Pavlović takođe ocenjuje da je za Srbiju veliki plus nasleđe nesvrstanih odakle crpe ogroman politički kapital i u državama koje već jesu u BRIKS, a i u onima koje su zainteresovane za članstvo.

Srbija može da bude avangarda Evrope

Obajšnjavajući zašto bi bilo važno da Srbija podnese zahtev za članstvo u BRIKS, Pavlović kaže da bi to, između ostalog, pojačalo mogućnosti za sklapanje nrojnih bilateralnih ekonomskih sporazuma što bi motivišuće delovalo za ekonomsku politiku Srbije.

Na pitanje da li bi i koliko takav potez otežao inače već trnovit evropski put Srbije, naš sagovornik primećuje da ga ne bi otežao, jer je već sada jasno da je on nemoguć, pre svega zato što lideri EU poručuju da moramo da se odreknemo Kosova i Metohije kako bismo postali deo EU.

On dodaje da uprkos tome treba strpljivo nastaviti građenje odnosa sa EU dok ona ne promeni stav u pogledu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„Treba da ga promene u vidu jednog fer odnosa i ukupnog razvoja, da se ne mešaju u našu unutrašnju politiku – da ne žele da unište Republiku Srpsku i da nam ne diktiraju rodnu ideologiju u našim obrazovnim procesima. Dakle, pristajemo na Evropsku uniju koja će vratiti normalne odnose sa Ruskom Federacijom i Kinom i na kraju i oni takvi će hteti da budu članovi BRIKS-a, tako da mi možemo da budemo avangarda u EU, da im pokažemo put kojim treba ići. S ovom Evropskom unijom ne treba rušiti ekonomske odnose koje imamo, jer nemamo izgrađene druge, ali nije pametno zanositi se time da postoji neki evropski put i da on nešto ozbiljnije znači“, uveren je Pavlović.

U čemu je privlačna snaga BRIKS

Kad je reč o karakteru BRIKS, naš sagovornik ne smatra da je taj blok ikada bio antizapadni projekat, već da je u inicijalnoj nameri reč o projektu stvaranja novih međunarodnih odnosa u celini koji ne trpe bilo čiju hegemoniju.

Ako je ugaoni kamen grupacije G7 hegemonija Amerike i pratećih država s ambicijom da pokore čitav svet, utoliko je, kako kaže, BRIKS suprotan Zapadu.„Zbog toga BRIKS ima privlačnu snagu za toliki broj zemalja što već godinama promoviše čitav niz tema zajedničke saradnje, stabilnosti, sigurnosti, razvoja i fer odnosa vodeći računa o poboljšavanju veoma lošeg položaja zemalja u razvoju, naročito nerazvijenih“, obrazlaže Pavlović.

Povodom tvrdnji pojedinih zapadnih analitičara da bi BRIKS mogao da postane i bezbednosna organizacija, naš sagovornik kaže da će eventualna saradnja te vrste unutar ovog bloka ostati na nivou bilateralnih odnosa. U BRIKS istovremeno, podseća Pavlović, već postoji telo koje na planetarnom nivou dnevno razmenjuje informacije o terorizmu, a to znači da vojne i civilne obaveštajne službe intenzivno sarađuju.

(Sputnjik)

KOMENTARI15 komentara

 1. Poltergeist Jovica says:

 2. persida says:

  Nema sanse, Srbija je vec u NATO/u, ostaje da se samo to formalizuje. Jos od vremena Tadica sa Natom imamo na stotine obavezujucih ugovora. Na zalost, to je istina.

  • Snežana says:

   Persida ne lupaj više laži i neistine. Glasao si za Tadića najgoreg čovekao kao sto si i Ti...

   • Zeka says:

    Persida je u pravu. Uvrede su primitivan odgovor.

   • persida says:

    Nikada nisam glasala ni za jednu partiju, pa samim tim ni za jednog politicara. Ocito je da nemas pojma o predmetu rasprave, a uzimas rec. Pogledaj malo sta je Cavoski (strucnjak za medjunarodno pravo) govorio o medjunarodnim ugovorima. Manje srpske bahatosti, a vise znanja ne bi skodilo.

 3. Miroslav says:

  Srbija i da hoće neće moći jer je "Blackrock" orkupio ceo dug Srbije pa sad Srbija mora da igra kako im ovi kažu.

 4. Beli Orao says:

  To se netreba ni pitati , naravno to je budućnost a ne truli zapad koji se raspada !

  • Zeka says:

   Zapad truli i raspada se, evo, cirka 50 godina. Naročito je istrulio u vreme pada berlinskog zida.

 5. Cp6a says:

  Što pre.

 6. Milutin says:

  Nije pitanje dali treba. Pitanje je mnogo ozbiljnije. Zašto već nije. Kada voz krene iz stanice i ubrzava zbog onih koji su već u njemu neće on usporavati zbog Srbije. Moramo trčati za zadnjim vagonom. Mi smo imali ozbiljan politički kapital za BRIKS. Ali trčeći za EU-vozom, kojeg i ovako rasklimatanog više ne možemo stići, dosta od tog političkog kapitala je potrošeno. Pogrešno je narodu Srbije nuditi novu Titoističku politiku posrednika ili još gore, predvodnika moralno posrnule Evrope. Jer BRIKS nije samo put ka ekonomskom uspehu. On je mnogo više put očuvanja čovečnosti i ljudskosti.

 7. ostrogorski says:

  Neće da može. BRIKS je klub u kojem nema mesta za kurve.

  • Zeka says:

   Ne verujem da nema mesta. Bio bi to onda mnogo dosadan neki klub. Ima mesta. Uvek. Nikad se ne zna...

 8. Paja says:

  TREBA !!!

 9. Petrovgrad says:

  Hoće, samo je pitanje trrenutka. To što se protive Nataše, Sonje,Sabahudini,... NVO Žene u crno. Ko njih pita. Ako im ne odgovara put pod noge i vija zapad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *