ДА ЛИ СРБИЈА ВРАЋА ВОЈНИ РОК? Све зависи од два фактора

DA LI SRBIJA VRAĆA VOJNI ROK? Sve zavisi od dva faktora

21 januara 2019

(foto: mod.gov.rs)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da je ruski predsednik Vladimir Putin uputio veoma jasnu i diplomatsku i političku poruku da Rusija podržava svako rešenje (u vezi sa KiM) koje Srbija postigne.

„Dakle, ono što odgovara Srbiji, odgovaraće i Rusiji… I to je od velikog značaja za nas, da imamo podršku tako velike zemlje i njenog lidera“, rekao je Vulin za Radio Beograd.Putin je, kaže, u toj poruci rekao da je Rezolucija 1244 i dalje na snazi i da, ukoliko neko misli da se može bez te rezolucije rešavati pitanje KiM, taj to radi na silu.

On podseća da u Rezoluciji 1244 ima delova koji su pozitivni za Srbiju, ali i onih koji su teški, prenosi Tanjug.

Naveo je i da je vrlo teško obrazlagati evropski put, zbog njihove politike dvostrukih standarda, a kao primer naveo takse koje je Priština uvela za proizvode iz centralne Srbije na koje je Evropa prvo ćutala, a potom „stidljivo reagovala“.

„Ne razumem zašto ne primeni pravila, zašto ne primeni ugovorne odredbe, odrednice koje su navedene u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju baš za ovakve slučajeve“, kaže Vulin.

EU ćuti dok nam se pred očima pravi „velika Albanija“

Kako kaže, EU ima mogućnosti da reaguje na ozbiljniji način i kaže Prištini — s ovakvim ponašanjem, vaša evropska perspektiva ne postoji.

„’Ili ćete sprovesti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ili nikada nećete dobiti viznu liberalizaciju, nikada nećete postati deo Evropske unije‘, što to ne kažu, što se tako ne ponašaju, nego dođu i kažu: ’Ukinite takse‘, ali fali mi iza tog zareza, fali mi nastavak, ili će se desiti to i to. Znate, nama se uvek kaže — ako nešto ne uradite, biće to i to“, kaže Vulin.

Primećuje i da cela Evropa ćuti dok se „pred našim očima pravi ’velika Albanija‘“.

„Ni jedne jedine reči. Možete samo da zamislite kako bi neko reagovao kad bi neko u Srbiji počeo da govori na taj način. Šta bi nam se desilo i kakve bismo pretnje vrlo, vrlo brzo dobili i šta bi nam se u krajnjoj liniji desilo. Cela Evropa ćuti“, kaže Vulin.

Igranje sa „velikom Albanijom“ je jako opasno. Već je, kaže, uznemirila ceo Balkan, a može da uradi i mnogo, mnogo gore stvari.

Kada je reč o vojsci Kosova, Vulin smatra da nije pitanje čija je vojska jača, već je sporna namera.

„Vi nama pokazujete da se spremate za nekakav sukob, sukob koji mi ne želimo. Zašto to radite? Znači, sporna je namera i sporno je za koga se to pravi i protiv koga se pravi takva vojska. Naravno, Srbi ne treba nikad i ni na koji način da pristanu na ucene i postanu deo te formacije, jer svako ko uđe u tu formaciju mora da zna da će jednog dana biti upotrebljen protiv svoje braće, svojih komšija, svojih sunarodnika, ni protiv koga drugog“, upozorava ministar.

Da li će biti vraćen vojni rok?

Odgovarajući na pitanje o vraćanju vojnog roka, Vulin ističe da je to vrlo kompleksna stvar i da nije samo reč o „analizi koliko će nam novca trebati i gde bi trebalo da otvorimo kasarnu, ili koliko novih uniformi treba da nabavimo“.

„To je i politička analiza, to je i ekonomska analiza, koliko će to koštati, da li zemlja to može da izdrži, koji su pozitivni efekti toga, koji su negativni efekti, naravno, to je, dakle, zaista veoma kompleksno, i mi ćemo izaći pred predsednika Republike i vrhovnog komandanta sa konkretnim činjenicama, a onda će odluke biti donete“, kaže Vulin.

Nije želeo da u vezi sa tim licitira datumima, navodeći da se na tome radi, i kada političko rukovodstvo odluči da se opredeli o tome — opredeliće se.

Vulin je poručio i da se „Oluja“, Jasenovac i Martovski pogrom iz 2004. godine više nikada neće ponoviti.

Mi nemamo čega da se uzdržavamo

Vulin je istakao da ne želi bilo kakvim komentarom da daje prostora za čuvenu rečenicu „da se obe strane uzdrže“.

„Mi nemamo čega da se uzdržavamo, neka svako razmišlja o sebi. Nikom ne pretim, nikakvom silom ne pretimo, kao što ne preti ni predsednik Vučić, ali kao što je rekao — ovo se neće ponoviti“, dodao je Vulin.

On je istakao i da su bitka na Košarama i Paštrik bile namerno planski zanemarene.

Sada se to samopoštovanje nacije obnavlja, kaže on i podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio spomenik jednom od heroja sa Košara Tibora Cernu.

„Te stvari se moraju obeležiti, resorno ministarstvo i ja ćemo sigurno raditi na tome, dok sam bio u Ministarstvu za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pokrenuo sam jednu inicijativu u tom pravcu i siguran sam da će se ona uskoro i završiti“, poručio je Vulin.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dane says:

    Evropske zemlje su uvele profesionalnu vojsku iz vise razloga, a najvažniji je taj da ukoliko dodaje do pobune gradjani prof vojska bi bila odana vlasti tj. Onome ko je placa. Ne bi seustrucavala da cak i puca na narod. Nemacka trazi cak da stranci udju u vojsku. Makro je potpisao ukaz po kojem ce francuski Generali dobijati bonus od 60000 evra godisnje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *