ДА ЛИ СРБИЈА ЗНА ОВО? Канађанин који је наредио УНПРОФОР-у да пуца на Хрвате због Срба

DA LI SRBIJA ZNA OVO? Kanađanin koji je naredio UNPROFOR-u da puca na Hrvate zbog Srba

17 novembra 2018

Formiranje kosovske vojske je nedopustivo, jer bi se na njenom čelu nalazili kriminogeni faktori koji su izvršili monstruozne zločine nad civilnim stanovništvom, kako nad svojim tako i nad nealbanskim, izjavio je bivši vojnik, kanadski novinar, publicista i vlasnik uticajnog vojnog magazina „Esprit de Corps“, Skot Tejlor.

Tejlor je to kazao na predavanju u Diplomatskoj akademiji u Beogradu, gde je zajedno sa generalom Luisom Makenzijem govorio povodom obeležavanja veka od završetka Prvog svetskog rata u čast srpsko-kanadskih savezničkih veza iz Velikog rata, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.General Makenzi govorio je o iskustvima na Balkanu kada je bio u snagama UNPROFOR-a, a Tejlor o značenju morala grupe u slučaju Medačkog džepa i Kosova i Metohije, prenosi Tanjug.

Tejlor je u svom izlaganju 15. novembra naveo i da je Bataljon „Princeza Patricija“ u Medačkom džepu pretrpeo gubitke zbog toga što je bio prinuđen da uzvrati vatru Hrvatima koji su napali civile i istakao da je ovaj bataljon nagrađen u Kanadi najvišim državnim počastima.

General Makenzi je govorio o savezničkim vezama u Velikom ratu, posebno ukazavši na činjenicu da je prva žrtva bila srpska, Dušan Đonović, a da je poslednja bio Kanađanin vojnik Džordž Lorens Prajs, koji je služio u 28. bataljonu.

Govoreći o iskustvima u mirovnoj misiji UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, rekao je da je iz Kanade krenuo sa jednom vizijom, a da se na terenu susreo sa potpuno drugačijom situacijom od prikazivane.

On je, međutim, kako je kazao, smatrao da mu vojnička čast nalaže da ispravno postupa, pa je i njegov stav prema Srbima nastojao da bude ispravan, a to je nailazilo na nerazumevanje druge strane, jer je vrlo često tumačen kao pristrasan.

Ipak, naglasio je da bi i sada postupio onako kako mu savest nalaže.

Predavanju su prisustvovali i dr Ivana Lučić, potomak vojvode Stepe Stepanovića, i potomak Milunke Savić „Gvozdene ledi, gvozdenog puka“ dr Slobodanka Grković.

Tom prilikom uručene su im plakete „Srpsko-kanadske savezničke veze u Velikom ratu“ i značka „Natalijina ramonda“.

Gosti su u pratnji koordinatora za očuvanje tradicije srpskog diplomatskog korpusa ambasadora dr Ljiljane Nikšić posetili Muzej srpske diplomatije, i tom prilikom Biblioteci ministarstva spoljnih poslova poklonili knjigu sa posvetom „Mirotvorac“ generala Luisa Makenzija, memoare iz perioda kada je bio u BiH u okviru UNPROFOR-a, i „Inat“ Skota Tejlora, koji govori o njegovom viđenju dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Potom su u Aleji velikana posetili memorijale srpskih vojskovođa, zatim Milunke Savić i položili cveće u Kripti Oslobodilaca Beograda, navodi se u saopštenju Ministarstva.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  Čast pojedincima,ali u zapadnjačkoj politici ne tražite čast! Nećete je NIKADA naći!

  • SLAVKO-KNIN says:

   Ovom cojeku ali i svim tim Kanadjanima koji su bili u Medku Divoselu i Pocitelju.Srbija mora da dodjeli zlatna odlikovanja velika ki Dinara i Velebit.I da bude vjecno zafalna ovijem Kanadjanima ali i Francuzima koji su dali ustasama po labrnji.Ljep broj ustasa su Kanadjani i Francuzi pobili tad braneci te nase civile potijem selima. Cini mi se nedje oko 30 komada ustasa je tad trajno zagnjojilo.

   • Rusofil says:

    180 srbskih civila su ustase pobile u Medackom dzepu u jednom danu. Nisu oni jos dovoljno kaznjeni. Kad se mi Srbi namirimo ni jedan ustasa nece preostati.

 2. Karital says:

  Da iz Zagreba nisu naredili prekid vatre, teško da bi taj tip držao prdavanje u Beogradu.

  • Zika says:

   E decko ili matori da iz Beograda nije stiglo naredjenje da se stane u Vukovaru za tri nedelje bi Srbija bila u Trstu. Sledeci put kad se budu otvorile kapije kasarna u Srbiji dolazimo na gibanicu i rakiju u Ljubljanu sa kracim zadrzavanjem u Zagrebu.

  • Zika says:

   E decko ili matori da iz Beograda nije stiglo naredjenje da se stane u Vukovaru za tri nedelje bi Srbija bila u Trstu. Sledeci put kad se budu otvorile kapije kasarna u Srbiji dolazimo na gibanicu i rakiju u Ljubljanu sa kracim zadrzavanjem u Zagrebu.

 3. Posmatrac says:

  A da njega nije bilo tamo sta bi tek sa vama (ustasama) bilo, drugi blajburg.

  • Karital says:

   Možda tada kad smo bili slabo naoužani, ali više nikada Blajburg.Norac bi brzo otpuhao Kanađane, ali morala s poštovati naredba međunarodne zajednice.Na kaju krajeva, taj lik je izmislio priču o borbi između HV i kanadskog bataljona.Na patologiji, niti jedan poginuli vojnik HV nije ubijen zrnom cal 5,56.Kanađani su slabo zaštitili srbe u Divoselu kao i holanđani civile u Srebrnici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *