DA LI STE ZNALI? – Ovih pet namirnica sadrže vitamina C u većoj količini od pomorandže!

DA LI STE ZNALI? – Ovih pet namirnica sadrže vitamina C u većoj količini od pomorandže!

19 avgusta 2014

oranges-notes-and-queries-001Citrusno voće ne drži monopol nad vitaminom C.

Ovaj vitamin je od suštinske važnosti za organizam – pomaže u rastu i obnavljanju tkiva, stvaranju kolagena, blagotvorno deluje na kožu, krvne sudove, ligamente, tetive.

Međutim, vitamin C je rastvorljiv u vodi, organizam ga ne stvara i ne čuva. Dakle, neophodno je da ga unosite putem hrane, a u nastavku sledi pet namirnica koje ga sadrže u većoj količini od pomorandže, prenosi Woman’s Health.

Žuta paprika
Ovo povrće je odlično jesti sveže, recimo, kao dodatak salati. Žute boje, hrskavo, sočno i, što je najvažnije, sadrži neverovatno nizak nivo kalorija. Pola šolje seckane paprike sadrži 155 miligrama vitamina C. Što je više od dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina (75mg).

Papaja
Svaka polovina velike papaje sadrži 236 miligrama vitamina C. Kao dodatni bonus, ovaj plod je dobar izvor vitamina A i vlakana.

Kelj
Zelena lisnata glavica puna je antioksidanasa koji organizam čiste od štetnih materija. Čest je sastojak mnogih salata. Dve šoljice kelja sadrže 150 miligrama antioksidanasa, 684 miligrama kalijuma i skoro 7 grama vlakana.

Jagode
Šolja naseckanih jagoda sadrži skoro istu količinu vitamina C kao pomorandža srednje veličine. Dakle, 98 miligrama.

Guava
Ovo tropsko voće sadrži neverovatnih 377 miligrama vitamina C po šolji. To je dakle pet puta više od preporučenog dnevnog unosa.

(Stil)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Nikola Stefanović says:

    Kiseli kupus sadrži takodje više vitamina C i od pomorandže i od limuna!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *