ДА ЛИ СУ СРБИ највећи комунисти?

DA LI SU SRBI najveći komunisti?

30 decembra 2016

tito-milosevic-8675

Pitanje komunizma je najkompleksnije kod Srba koji su izgradili autentičan odnos prema ideologiji. Ako su Srbi najteže doživeli raspad federalne Jugoslavije, kao produkta Titovog komunizma, onda možda prejaka „srbocentrična“ teza da su se Srbi više vezali za komunizam kao tema dobija legitimitet i nedavnim istraživanjem po kom je Josip Broz Tito omiljeni vladar među građanima Srbije.

Pitanje komunizma je najkompleksnije kod Srba koji su izgradili autentičan odnos prema ideologiji. Ako su Srbi najteže doživeli raspad federalne Jugoslavije, kao produkta Titovog komunizma, onda možda prejaka „srbocentrična“ teza da su se Srbi više vezali za komunizam kao tema dobija legitimitet i nedavnim istraživanjem po kom je Josip Broz Tito omiljeni vladar među građanima Srbije.

Adam i Eva su svakako bili prvi komunisti. Ne, nije ovde reč o pokušaju da se komunizam predstavi kao prirodni oblik društvenog uređenja, niti je reč o teoriji po kojoj su komunisti izvorni hrišćanski moral presvukli i distribuirali ga ogorčenom plebsu, garnirano srpom i čekićem. Reč je o daleko banalnijem, ali prilično ilustrativnom zapažanju iz jednog vica: „Nisu imali šta da obuku, za ručak su dobili jabuku, a ubeđivali su ih da žive u raju.“ Da, to je komunizam.

Najpartizanskiji deo Srbije, Srem, bio je kraj naseljen dobrostojećim seljacima. Po tadašnjoj marksističkoj teoriji, trebalo je da Sremci budu protiv revolucije, a tamo nije bilo nijednog četnika – Predrag J. Marković.

Ulazimo u 2017. godinu, u kojoj će se obeležavati sto godina od revolucionarne 1917. koja je u novembru (oktobru, jelte, po julijanskom kalendaru) kulminirala dolaskom boljševika na vlast u Rusiji i ulaskom na međunarodnu političku scenu komunističke ideologije. Sto godina kasnije, od utopije u kojoj je (pojednostavljeno) sloboda žrtvovana zarad jednakosti — sa nekima, orvelovski, malo „jednakijima“ — predstava o komunizmu, kao poraženoj ideologiji, nije odmakla od tog vica po kojem su komunistički vlastodršci problem nemaštine odlučili da reše tako što će napaćeni i često neuki narod ubediti da je ta nemaština zapravo blagostanje.

Ako je sa krajem Prvog svetskog rata završen hobsbaumovski dugi devetnaesti i počeo kratki dvadeseti vek, onda je Oktobarska revolucija, kojoj je prethodila Februarska, iscrtala geopolitičku sliku Evrope i sveta, i postavila korene sukoba koji će obeležiti 20. vek. A komunizam kao ideologija koja je tada „izašla iz podruma“, zasejao je klicu koja će, po mnogima, posebno naći plodno tle među Srbima.

KOMENTARI24 komentara

 1. TANKOSAVA says:

  JESU

 2. Trifun says:

  Srpski komunisti su bili najveci antisrbi. Zvuci paradoksalno na prvi pogled ali kada se analizira njihovo delovanje i ciljevi kako pred preuzamanja vlasti revolucionarni putem tako i posle, jasno se vidi da su srpski komunisti zadali najtezi udarac Srbiji i srpskom narodu na Balkanu. Njihov projekat titove Jugoslavije se zasnivao na razbijanju Srbiji i srpskog naroda, njegovom slabljenju i cepanju. Zato je Cercil insistirao na ferderalnom uredenju, i zato je titova Jugoslavija bila podrzavana i kobajagi uvazavana na Zapadu, izmedu ostalog. Tvrdim da je Beograd ostao uporiste te propale titove Jugoslavije, koje nastavlja sa istom politikom razaranja srpskog naroda na Balkanu dok te nove antisrbe Zapad tapse po ramenu kao Tita, iz istih razloga. Vlastodrsci iz Beograda su za samo 15 godina vladanja unistili Srbiju.

  • Lune says:

   Hm,hmm..tvrdim, da ti nemas veze sa mozgom,razmisli malo,kakvi su to uslovi zivota i rada, nagradjivanja za taj rad,kad neko resi da bude Komunista.Nije li, nemacki oficir,ispitujuci Zikicu Jovanovica,pitao "sta ti je trebalo da odes u komuniste",Zikica je odgovorio, "da si ti montirao gromobrane po Beogradkim krovovima za par dinara, i ti bi postao komunista".

   • robokap says:

    Jel si TU NEBULOZU ČITAO U STRIPU"""MIRKO I SLAVKO""

    • Lune says:

     Hm,hmm..vidim, koristis internet,pa nadji zapisnik sa saslusanja, ili objasni kako se postaje Komunista ?

  • Lune says:

   Hm,hmm...da se, ne lazemo,da Srbija nije htela Jugoslavija se nebi raspala.."kukavicije jaje"..?

  • TANKOSAVA says:

   SRBI SU MONARHISTI I PRAVOSLAVCI ILI MUSLIMANI A KOMUNISTI SU BEZBOZNICI I PRIZNAJU SUD PARTIJE. PERCEVIC JE KOMUNISTA I KAD MAZNE 800 MILIONA EVRA NJEGA PARTIJA NE OSUDJUJE A POSTO SU ONI NA VLASTI I ON JE NA SLOBODI. PROSTO KO KOSTUNICA 23 . PARTIJA KAKO KAZE STALJIN JE SVE STO TREBA JEDNOJ DRZAVI NE VISE PARTIJA VEC JEDNA A KOMUNISTI JE SVE DOZVOLJENO DA DODJE NA VLAST I DA LAZE KRADE UBIJA A I DA BI NA VLASTI OSTAO MOZE DA LAZE VARA KRADE JEL JE U INTERESU NKVD \ OZNE ,\UDBE. DAL IMA SLICNOSTI KOD NAS VIDITE SAMI

 3. Bagro crvena says:

  Da, ali samim tim i prestaju da budu Srbi! Najbolji Hrvati su bivsi Srbi kao i najbolje poturice! Neko se i prizove pameti al 99,99% ne! Bivsi Srbi!!

  • Lune says:

   Hm,hmm..pa, bezali su upravo od bagre crne !!

 4. Kulak says:

  Nisu! Ja sam Srbin,a Brozov simpatizer nisam.

 5. Trifun says:

  @lune Pa to je pitanje svijesti, ne mora se rusiti drzava i uredenje zbog niskih nadnica, to se moze civilizovano rijesiti olovkom i papirom. Zakonom o minimalcu i stvar oko toga je rijesena. Marks i Engels su teoretisali da ce komunizam biti uspostavljen u Americi i Engleskoj kao najrazvijenijim kapitalistickim zemljama. S obzirom na robotizaciju, informacionu revoluciju i razvoj vestacke inteligencije sanse su velike, ako ne i skoro zagarantovane, da ce u vremenu singularnosti, gde masine postanu toliko pametne da ce poceti kreirati jos pametnije masine od sebe, neka vrsta komunizma biti sasvim izvesna. Cini mi se da takve tehnologije vec postoje ali da se iz odredenih razloga jos nije preslo na njihovu siroku upotrebu. Pa evo i taj 3D printer, uskoro cemo svi imati po jedan, i moci cemo da isprintamo sebi sto god hocemo. Ukljucujuci veoma mocno oruzje. Zamisli kada bi neko postavio skicu na internetu neke rakete slicne Iskanderu u Republici Srpskoj i recimo neko to isprinta preko noci i napravi jedno stotinjak komada i kaze sutra postavio sam ih na toj i toj planini, pravac NATO baza u Srbiji, Bondsteeel ili NDH 2 baze. Ili da to padne u ruke tim glavosecama? To su te dileme koje usporavaju sirenje tih tehnologija dok se ne pronade nacin da to ne ugrozi mir u svetu. Medutim ako neko pokusa da primeni silu na RS te rakete odnosno Kalibri bi vrlo lako mogli sa osvanu na planinama RS.

  • Lune says:

   Hm,hmmm..desilo se nesto slicno,kada su rakete na Kordunu,trebale da se ukljuce protiv oluje,izmestene su u RS,uz ubistvo komadira koji je odbio da ih "dislocira".

 6. Pitagora says:

  Srbi nikada nisu bili najveći komunisti, ali jesu bili najgluplji. Kao Srbin, to mogu da kažem.

 7. Kulak says:

  Historijska greška srpskih komunista je u tome što su UKIDALI SRPSTVO,a umesto njega promovisali IZMIŠLJENO JUGOSLOVENSTVO.Dosta Srba se upecalo na tu zamku.Od svih naroda bivše SFRJ jugoslovenstvo se jako uhvatilo samo kod Srba i možda jednog dela bosanskih muslimana.Svi ostali su samo gledali da se što pre domognu svojih nacionalističkih državica,etnički očišćenih,u čemu su najekstremniji bili Hrvati.Kada su u građanskom ratu od 1991. - 1995. Godine hrvatski nacionalisti razbili i uništili Jugoslaviju,Srbi su zbog svojih jugoslovenskih zabluda platili visoku cenu.Upravo zato,komunizam je kod Srba manje bitan u njegovom ideološkom smislu ili smislu organizacije društva,a mnogo više u nacionalnom smislu,jer su srpski komunisti promovišući historijski poraženu i pogrešnu ideologiju jugoslovenstva Srbima naneli veliku štetu.

  • Lune says:

   Hm,hmm..celu "slajfnu", ispostavi Karadjordjevicima a ne Komunistima.

   • Lune says:

    Hm,hmm..naravno,deo toga, podariti Dobricu Cosica,koji je "pre devedesetih", surovao sa vatikanom...itd..tzv"otac srBskog naroda", sto je jos gore, uvrteo je u glavu da je stvarno otac.A, 1992, sa Tujmanom, u Briselu je dogovara, razbijanje i deobu BiH, a kada je, krenuo pogrom na RSK..i pored ugovorenih obaveza sa RSK izjavio im je "nemislite valjda da cu da ratujem sa NATO"..podmetnuo, i izdao.

 8. Portopranco says:

  Jugoslovenstvo je bilo i prošlo,komunizam je bio i prošao,a Srbi i Srbija su tu i tako će to biti zauvek.

  • Lune says:

   Hm,hmm...Srbi i Srbijica !!skracivanje je u toku, pritisak iz vana,i "socinjenije" iznutra"...!!Tomi i nekom Velji, dovoljni su Oplenac,Cacak i Bajcetina...

 9. Lune says:

  wikipedia/jugosloveni u oktobarskoj revoluciji

 10. Lune says:

  Hm,hmm.. i, naravno, prilozenu fotografiju, uz naslov skloniti i umesto nje staviti sliku "socijaliste" dr Zivka Topalovica i "socijaliste" Ivice Dacica,"spojene sudove post komunizma u vostaloj Serbije".

 11. marinko says:

  tito i milosevic su otac i sin srpski jugosloveni su bili kriminalci u kraljevini srbiji kod NEDICA zato mrze nedica cetnika koji je dao glavu braneci beograd

  • Lune says:

   Hm,hmm..ne lupetaj, Nedic nije bio cetnik, cak je neke "procesuirao"sa Nemcima u Jajincima-streljao !

 12. goran says:

  Srbi su postali komunisti zbog kompleksa nevoljenog deteta. Mislili su da ce ih drugi narodi voleti ako se sami zrtvuju. Isto to rade i danas udvarajuci se evropskoj uniji. U pitanju je duboki dusevni poremecaj. I dokaz da pravoslavlje nije donelo nikakvu ljubav srpskom narodu, Srbi nisu voljeni i ne umeju da vole. To je sustina, na zalost.

 13. goran says:

  Lune je u pravu, Dobrica je bio pas, on je za Srbe isto sto i Stepinac, samo to Srbi ne znaju. Srbi vole poznate glavonje, gaje kult licnosti. Dobrica je bio strani agent, mnogi tvrde da je radio za Engleze. U svakom slucaju, nije radio za Srbe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *