Да ли у нуклеарном рату може бити победника?

Da li u nuklearnom ratu može biti pobednika?

8 septembra 2015

svet-raketni-bunarRuske Raketne strateške snage tokom minule nedelje su izvele dve velike vežbe koje su – po proceni eksperata – demantovale poznatu tezu da u nuklearnom ratu ne može da bude pobednika.

Na ovakav zaključak navodi širina delovanja tih snaga: vežbe su istovremeno izvođene na teritoriji 20 ruskih regija, a to je ogroman prostor. Na istu misao navodi i karakter školsko-borbenih zadataka koji su „odrađivani” jer je veoma indikativan.

Prvo je portparol Raketnih strateških snaga izjavio da se izvodi specijalna operativna vežba podsistema Jedinstvenog sistema otkrivanja i ocene razmera i posledica primene oružja za masovno uništavanje. Otkrio je da su u tu vežbu uključene sve jedinice za radiocionu, hemijsku i biološku zaštitu – ukupno preko 1.200 vojnika i oko 200 „komada” specijalne ratne tehnike. A to je bilo – znatno više od snaga i sredstava uključivanih u takve vežbe prethodnih godina.

Pročitajte još:

ŠOKANTNO PRIZNANJE SEKRETARA ODBRANE SAD: Nemamo odbranu od nuklearnog napada Rusije, Kine i Severne Koreje!

Evo kakav je odnos snaga nuklearnog naoružanja SAD i Rusije!

ZASTRAŠUJUĆA SILA: Rusko nuklearno naoružanje dominira!

Kina testirala najopasnije nuklearno oružje svih vremena

Cilj vežbe zvanično je bio: usavršavanje praktičnih navika organa upravljanja unutar pomenutog podsistema da potčinjene jedinice dovode u borbenu gotovost, ocenjuju situaciju i pripremaju predloge za delovanje jedinica u uslovima radicione hemijske i bakteriološke kontaminacije.

Ova vežba je izvedena u uslovima izlaska „na teren” i obezbeđivanja borbenog dežurstva na maršrutama patroliranja mobilnih raketnih sistema „Topolj”, „Topolj-M” i „Jars”.

Kako je saopštio njihov portparol, u Raketnim strateškim snagama se radiociona, biološka i hemijska zaštita organizuje radi neutralisanja dejstva na jedinice neprijateljskog oružja za masovno uništavanje i visoko preciznog naoružanja. Zato je tokom vežbe izvedena i dekontaminacija celokupne tehnike izvedene „na teren”.

Čim je ova vežba bila završena – počeli su veliki manevri mobilnih komponenti Raketnih strateških snaga koje su izvele pregrupisanje, menjale pozicije i „zalazile u šume” na teritoriji pomenutih 20 regija.

Na maršrute borbenog patroliranja prvi su izašli raketni pukovi koji su se posle izvođenja „uslovnih lansiranja” vratili na svoje stalne tačke dislokacije. Dok su se oni vraćali – na svoje maršrute su izlazili drugi raketni pukovi.

Prema izjavi portparola, tokom vežbe se na „kvalitativno novom nivou uvežbavalo maskiranje mobilnih raketnih sistema, sa izvlačenjem većih i manjih jedinica ispod udara uslovnog protivnika”.

Strateški raketaši su uvežbavali prelazak preko „kontaminirane teritorije”, odbijanje napada protivnika sa zemlje i iz vazduha i sadejstva sa jedinicama poslatim kao pojačanje.

Drugim rečima, uvežbavano na manevrima očigledno ukazuje na to da se Raketne strateške snage Rusije pripremaju za delovanje u uslovima koji bi nastali na teritoriji zemlje posle takozvanog munjevitog razoružavajućeg globalnog udara i primene protiv Rusije nuklearnog oružja.

Uvežbavano odbijanje naknadnih napada sa kopna i iz vazduha ukazuje da vojni vrh Rusije uopšte ne veruje u stoprocentnu efikasnost protivničkog napada i našeg uzvratno-susretnog nuklearnog udara koji je nekada još nazivan „pucnjem iz groba”.

Scenario vežbe zaista navodi na zaključak da ruski raketaši očito računaju sa tim da neprijateljski nenajavljeni „razoružavajući” munjeviti napad ne bi uništio mnoge mobilne raketne sisteme i prateće vojne službe.

Iz ovoga sledi zaključak da se razmena nuklearnih udara – sa korišćenjem oružja za masovno uništavanje i visoko preciznog naoružanja – više ne smatra neizbežnim krajem čovečanstva.

Jedan moskovski dnevni list ovim povodom je čak napisao: „Ako je tako – recite nam to otvoreno”.

(Fakti.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. miroslav says:

    Moze biti pobednika.Ali tesko pobedniku posle pobede.Nesto sumnjam iko ima nuklearno oruzje?Samo sumnjam.

  2. dejan says:

    ITEKAKO JE MOGUCE POBEDITI I TO S POSLEDICAMA MALIM VEOMA MALIM. AKO POSTOJI TESLINA TZV ZRAKA SMRTI KOJA ODBIJA BALISTICKE PROJEKTILE I TO 400 KM KAD POGODI PROJEKTIL DOSLOVCE IMAMO PROJEKTIL BALISTICKI VAN ZEMLJINE ATMOSFERE. TAKODER KRSTARECE RAKETE BI BILE ONESPOSOBLJENE NA MORU I KOPNU, I VEOMA JE MOGUCE AK O SE IMA ORUZJE EFIKASNO SUPROSTAVITI NEPIRJATLEJU UNISTITI MU NUKLEARNE SNAGE A NA SVOM TERITORJHU IZDRAVTI EVENTUALNO PO NEKI UDAR TOPNISTVO TAKODER BI UNISTILI BEZ PROBLEMA AVIJACIJOM KOJE ISPALJUJE NUKLEARNE GLAVE A RUSIJA JE VELIKA OGROMNA,. AKO RUSI KAKO TVBRDE DA IMAJU TESLINU ZRAKU SMRTI MISLIM DA ONI KOMOGU INISTII AMERIKU I ZAPAD TIM ORUZJEM A NA SEBE IMATI MIN UDARE DOSLOVCE UNISTITI ZAPADNI SVET CELI. VEOMA MOGUC SCENARIJ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *