ДА ЛИ ЗНАТЕ због чега је Црна Гора ЈЕДИНА земља у Европи и чланица НАТО коју KИНА држи у шаци

DA LI ZNATE zbog čega je Crna Gora JEDINA zemlja u Evropi i članica NATO koju KINA drži u šaci

11 maja 2020

Crna Gora je jedina zemlja Evrope i jedina članica NATO-a koja se nalazi u navodnom riziku od dužničke zamke Kine.

Šta povezuju Džibuti, Šri lanku i Crnu Goru osim izlaza na more?Džibuti

Džibuti je od 2013. godine uzeo oko 1, 4 milijarde dolara kredita od kineske „Exim“ banke. Što je do 2018. godine dupliralo javni dug na 71 posto BDP-a te afričke zemlje. Tim novcem kineske kompanije gradile su železnicu i luku. Kina je 2018. godine preuzela upravljanje delom luke Doralex u Džubutiju.

U istoj luci je 2017. godine otvorila svoju prvu vojnu bazu u inostranstvu.

Šri Lanka

Šri Lanka je 2007-2016. godine uzela oko milijardu dolara kredita od Exim banke. Tim novcem kineske kompanije su 2012. godine izgradile luku Hambantota. Pošto Šri Lanka nije mogla da vrati kredit istu luku je 2017. godine ustupila Kini na 99 godina.

Crna Gora

Crna Gora je 2015. godine uzela 944 miliona dolara kredita od kineske banke. Tim novcem kineska CRBC gradi deo autoputa. Četrnaestogodišnja otplata počinje 2021. godine bez zaštite od valutnog rizika. Kineski zvaničnici su više puta istakli zainteresovanost za Luku Bar.

Ove tri države navode se kao primeri rizika od dužničke zamke Kine. U pismu grupe američkih senatora Državnom sekretaru SAD 2018. godine i u studiji Centra za globalni razvoj iz Vašingtona, Crna Gora je jedina evropska država od osam zemalja koje su koje su u opasnosti od kineskog dužničkog ropstva.

KOMENTARI5 komentara

 1. padre says:

  Pa nisu Kinezi krivi, ako su ovi glupi!

 2. Mile says:

  naučili kinezi kako se radi bizmis, od zapadnjaka...ovako zapad sve ostale dere decenijama, pa i vekovima...

 3. Slobodanka says:

  O hteo bi SAD i Zapad luku Bar za svoje potrebe, ali luka Bar je kao kuća koja ima hipoteku. Preduhitrili su ih Kinezi te ne isplati im se da investiraju u objekat koji sutra može postati kineski.

 4. petar says:

  Ovo dužničko ropstvo što radi Kina nije niti ima razlika od MMF a Srbija tj. veliki srpski brat AV i kineski SI to isto rade i Srbiji, AV će iznajmiti Srbiju na 99 Kini i to može, zar ne?

 5. Zaliv says:

  Tako je to kad budale vode drzavu pa pozajme vise nego sto mogu da servisiraju. Mozete li misliti da je neka druga drzava umesto Kine to pozajmila pa trazili bi od njih ne samo sredstva i kojesta nego i politicku apsolutnu zavisnost sto kinezi ipak ne rade i zato ih mnogi zele kao investitore. Zna se da su daleko bolji od ovih sa zapada i da sa njima moze da se dodje do dogovora sto nije slucaj sa NATO olosem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *