„ДА НИСМО ДОНЕЛИ ОДЛУKУ, БИЛО БИ ПОСЛЕДИЦА“ Бела кућа „пере руке“ после Авганистана, а онда им Захарова сасула жестоко

„DA NISMO DONELI ODLUKU, BILO BI POSLEDICA“ Bela kuća „pere ruke“ posle Avganistana, a onda im Zaharova sasula žestoko

9 jula 2021

Sjedinjene Američke Države povlače svoje trupe iz Avganistana, jer problem u zemlji nema vojno rešenje i tamošnje prisustvo vojnika ne donosi koristi; Vašington ne ocenjuje svoje postupke izjavom da je misija ispunjena, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.– On (američki predsednik Džozef Bajden) je odluku doneo nakon jasne procene, delom i zato što nikada nije video vojno rešenje – objasnila je Psakijeva.

Portparolka je dodala da je posle dolaska nove administracije doneta odluka o vremenu povlačenja trupa, a Vašington nastavlja da diplomatski i kroz humanitarnu i bezbednosnu pomoć podržava tekući proces u Avganistanu, uključujući političke pregovore.

– Fundamentalno pitanje sa kojim se suočio (Bajden) je ─ da li je posle 20 godina ima smisla da se uključi još više američkih vojnika u građanski rat u Avganistanu – istakla je ona.

Prema njenim rečima, pre 20 godina, kada je operacija počela, Vašington je postigao svoje ciljeve: našao je teroriste koji su napali Njujork 11. septembra, izveo pred lice pravde lidera Al Kaide Osamu bin Ladena i ograničio mogućnost da Al Kaida preti SAD.

Ona je dodala da je administracija shvatala da će povlačenje trupa dovesti do porasta nasilja i zakomplikovati bezbednosnu situaciju.

– Da nismo doneli ovu odluku, to bi imalo ozbiljne posledice – istakla je portparolka Bele kuće.

Prema njenim rečima, Sjedinjene Američke Države povlačenje svojih trupa ne ocenjuju kao izjavu da je „misija ispunjena“.

– Ovo je dvadesetogodišnji rat koji nije dobijen vojnim putem – zaključila je Psakijeva.

Ona je dodala da rešenje situacije u Avganistanu može biti samo političko i da više nema koristi od vojnih dejstava.

SAD nisu podnele izveštaj Savetu bezbednosti

Sa svoje strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je, komentarišući izjave Bele kuće o povlačenju američkih trupa iz Avganistana, podsetila da međunarodna koalicija nije podnela izveštaj Savetu bezbednosti UN o svom radu.

– I samo nekih 20-tak godina i nebrojeno ljudskih života (jer se oni, prema tradiciji, ne računaju) bili su potrebni Sjedinjenim Američkim Državama da dođu do ove duboke misli – napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.

Zaharova je podsetila da su Amerikanci ušli u Avganistan pod mandatom Saveta bezbednosti UN.

– Istina, nijednom nisu podneli izveštaj međunarodnoj zajednici o obavljenom poslu. Rezultat je, kako se kaže, očigledan – dodala je ona.

U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta Taliban koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Eskalacija raste u svetlu obećanja Sjedinjenih Američkih Država da će povući sve trupe iz zemlje do 11. septembra.

Neki avganistanski vojnici povlače se na teritoriju Tadžikistana. Dušanbe je zatražio od saveznika u ODKB-u da pomognu u borbi sa izazovima u Avganistanu i zajedničkim naporima pojačaju južnu granicu zemlje.

KOMENTARI9 komentara

 1. M says:

  Zaharova i Rusija samo neka šute,pače neka kažu USA hvala!Zato jer je USA o svom trošku 20(dvadeset)godina Afganistan držao pod kontrolom!Inače bi to morala Rusija o svom trošku!Kao što će od sada to biti!A ako Zaharova-Rusija misle da se to može politički riješiti,uskoro će vidjeti da to baš neće biti tako jeftino!

  • padre says:

   Za to je Rusija zahvalna, ali ne SAD , ili USA, kako ti kažeš, nego Talibanima!

   • 1389 says:

    Afganistan je opet postalo nekontrolisano područje, dok Kinezi ne preuzmu glavnu igru u afganistanu, Rusija i Amerika ima da bacaju velike pare protiv terorizma...

 2. Gardista says:

  Tako ce otici i sa KiM.

 3. milorad5 says:

  Komunisti su bili ovakvi-onakvi,ali američkaarmija i vladaje ekipa direkt iz PAKLA,gde god su bili da se "brane" ili "čuvaju svetski mir",žrtve se broje u MILIONIMA a razaranja i totalno ekonomsko i ekološko urušavanje tih regiona su OČIGLEDNI i STRAŠNI.Kada bi postojalo nešto gore od plutonijuma oni bi i to zaslužili da dobiju kod kuće.Šta su radili nevinim civilima i kako su radi eksperimenata masovno trovali i ubijali nevine ljude,žene a naročito su im DECA bila meta uvek.Avganistan je RASTUREN i neće se dugo vremena oporaviti ako ikada tamo bude normalno više mesto za život a to je posledica američke borbe za "demokratiju" u avganistanu.Kakva sprdačina dolazi preko okeana svima redom ,mislim da su zaslužili KAPITALNU kaznu od celog sveta,skoro da nema društva,nacije ili zajednice koju ta podivljala horda iz s.amerike nije nekako oštetila ili napala do sada.

 4. Samo Jako says:

  Zakharova će da ih naguzi jer ta ženska zaista ima muda ko belu kuću.

 5. 1389 says:

  Skupa jim vojska po svetu, ne izplate jim se akcije za širenje demokratije a makova polja u Kolumbiji su bliža i jeftinina... Ode jim Afganistan, Sirija pa uskoro i Kosovo iz kontrole... Ameri gledaju samo svoja posla, za tuđe poslove nemaju vremena tj. pare...

 6. padre says:

  Kada su to Bin Ladena izveli pred lice pravde?

 7. M says:

  Kako to misliš da bi Rusija za Afganistan trebala biti za posljednjih 20 godina zahvalna talibanima,a ne USA?!?Ne razumijem!Pa,Rusija je prije toga ratovala protiv talibana i izgubila,a sad kad ode USA,morat će ponovo,i to ne samo u Afganistanu nego i šire,u okolnim muslimanskim državama svoga dvorišta,a možda čak i u vlastitim svojim muslimanskim itd.pokrajinama!A muslimana je puno južno od Rusije,a i u samoj Rusiji,a bit će ih sve više!I to će biti sve veći problem za Rusiju,a talibani će ga podpirivati!Tako da ne razumijem o čemu ti pričaš!?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *