ДА РАЗЈАСНИМО ЈЕДНОМ ЗА СВАГДА: Српски официри су бранили народ, амерички убијали по целој планети

DA RAZJASNIMO JEDNOM ZA SVAGDA: Srpski oficiri su branili narod, američki ubijali po celoj planeti

23 oktobra 2017

Zašto su se nevladin sektor i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot toliko uzbudili, naljutili, razjarili posle najave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će nekadašnji komandant Treće armije i Prištinskog korpusa VJ, general Vladimir Lazarević, predavati na Vojnoj akademiji u Beogradu?

Zašto udaraju na komandanta koji se na Kosmetu uspešno suprotstavio NATO agresiji, odbijao napade i zamke terorističkih šiptarskih jedinica, odbranio i Liken i Košare, uz to i prisluškivao neprijatelja, i taktički uvek bio korak ispred njega?

Na ova pitanja, specijalno za „Novosti“, odgovaraju naši istaknuti vojni eksperti, pravnici, politički analitičari… Otkrivaju i ceo kontekst novog propagandnog udara na Srbiju, još jedne kockice u mozaiku stalnih pritisaka na našu zemlju, podsećaju da nije tajna da veterani iz Vijetnama, Iraka, Somalije predaju na čuvenoj američkoj vojnoj školi „Vest Point“, naglašavaju da SAD ne priznaju Haški tribunal kao sud gde bi se moglo suditi njihovim vojnicima i zločinima…

*************

SVUDA u svetu je sasvim uobičajena praksa da oni oficiri koji su učestvovali u ratovima predaju mlađim generacijama. To je najbolji način obučavanja novih vojnih kadrova, da se na njih prenesu iskustva preživelih, koji su bili istaknuti u borbama. Ne vidim nikakav razlog zašto bi se Vojska Srbije toga odrekla.

Ovako, u razgovoru za „Novosti“, govori general u penziji Radovan Radinović, i komentariše mnogobrojne napade nekih nevladinih organizacija i proevropskih opozicionih stranaka da se general u penziji Vladimir Lazarević angažuje kao gostujući predavač na Vojnoj akademiji.

– Lazarević je najmerodavniji, naročito po pitanju odbrane od NATO agresije, i to ne može niko da mu ospori. On nije nikakav kriminalac, nijedan zločin nije lično učinio. Nije kriv ni za šta. Osuđen je po komandnoj odgovornosti, a ta vrsta zločina je izmišljena da bi se moglo suditi Srbima i da bi se tako mogao osuditi ceo politički i vojni vrh države koja se suprotstavila otimanju svoje zemlje i koja se branila od napada.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot naveo je da na američkim akademijama ne bi mogao da predaje neko ko je osuđen…

– Neumesno je porediti srpske i američke generale, jer američki nikada nisu izašli pred neki sud, ni međunarodni, ni u SAD. U svojim ratovima znali su da sravne do temelja tuđe gradove. Važnije im je bilo kolike će oni gubitke imati nego to što je nastradalo silno civilno stanovništvo. Zbog svega toga cinično je porediti naše oficire sa njima.

SAD su sa ogromnim brojem država, pa i sa Srbijom, sklopile bilateralne sporazume da njihove vojnike neće krivično goniti ukoliko počine zločine?

– Oni su velika sila kojoj su svi povlađivali, jedni jer su tako hteli, a drugi jer su naterani i prinuđeni. Tu privilegiju im nije trebalo davati, ali šta da se radi. Oni su samoproglašeni spasioci sveta i smatraju da im to pripada zahvaljujući vojnoj i ekonomskoj sili koju imaju u rukama.

Generalu Lazareviću osporavaju kredibilitet jer je u Haškom tribunalu osuđen zbog zločina na Kosmetu…

– Lazarević je časno branio svoju zemlju i osuđen je u političkom sudu, a mi sad zbog toga treba da ga izopštimo i onemogućimo mu da svoje veliko znanje prenese onima kojima treba. Ma nemojte! Nema podobnijih da govore o tome kako se vode bitke i ratovi od onih koji su bili prinuđeni da ih vode, što je slučaj sa Lazarevićem i ostalim našim oficirima iz 1999. Tu ne može biti ništa nedostojno i nemoralno.

Koji je razlog napada na Lazarevića, s obzirom na to da je on odležao svoju kaznu i sad je slobodan čovek?

– Motiv da mu se oduzme pravo da predaje je isključivo politički. Cilj je narušiti kredibilitet države i rukovodstva koje to dozvoljava. Lazarević i njegovi saradnici i saborci su uspešno vodili odbranu zemlje i u stručnom smislu strahovito ponizili strašnu vojnu silu. Posledice po našu vojsku i njeni gubici su bili zanemarljivi. A to ih boli.

Šta je interes Srbije u ovom slučaju, kako se postaviti?

– Pritisci će biti na delu, nekad jači, nekad slabiji. Sva će se „žgadija“ sveta, a to je ono najgore, pobuniti. Narikače iz nevladinog sektora predvođene „Ženama u crnom“, proatlantski lobiji, jedva su dočekali da se jave i opravdaju zahteve za dobijanje novih donacija, jer su u poslednje vreme malo posustali i nema ih u javnosti. Ali neka „grakću“ kao vrane, mi treba da radimo svoj posao na boljitku države i naroda, po onoj izreci „psi laju, karavani prolaze“.

VULIN: NAVIKLI NA DVOSTRUKE ARŠINE

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin ocenio je povodom reakcija na postavljenje generala Vladimira Lazarevića na mesto predavača na Vojnoj akademiji da su kritike iz sveta i zemlje „odraz dvostrukih aršina“.

– Navikli smo na dvostruke aršine kojima se Srbima zabranjuje sve i Srbi ne smeju ništa, a svi sa druge strane su nevini. Imate presudu koja govori da je „Oluja“ zločin, ali niko nije odgovoran za taj zločin. Ispada da je to bila elementarna nepogoda – rekao je Vulin gostujući na Pinku.

Kako je istakao, ne može da razume razmeru nepravde prema srpskom narodu, napominjući da je general Lazarević slobodan čovek.

– Kadeti naše akademije se ne spremaju za mir nego za rat. Izabrali su takav posao i mi smo ponosni na njih i daćemo sve od sebe da rata nikada ne bude, ali ćemo se truditi da budemo spremni za njega. Od koga će oni da uče šta je rat, hoće li oni da uče od ljudi koji znaju šta je rat ili od onih koji to ne znaju? Obučavaće ih oni koji su život proveli i posvetili borbi – istakao je Vulin.

(Večernje novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Američki ambasador sa prezimenom „Životinja“, na Engleskom „Skot“, pokušao je da promeni svoje prezime u „Skat“ da Srbi ne bi terali šegu sa stvarnim značenjem njegovog prezimena….. Sada, kao Visoki predstavnik okupatora Srbije, ovaj Skot je morao da reaguje na postavljanje Lazarevića na mesto predavača u srpskoj vojnoj akademiji. Planirano je da dovede Džon Vejna, Arnolda Švarcenegera, ili Brus Vilisa. Ove komunjare Aleksandar Vulin i Aleksandar Vučić su malo poremetili planove. Moraće da im pošalju Mirka u obliku džokera koji se zove Hojt Li….. Od zadnjeg dolaska Hojt Lija na Balkan, trava je počela da niče mnogo sporije.

  • Ozrenac says:

   Nemogu da svarim da ovaj narod još nije svatijo šta su amerikanci.Ja ne mislim na obicni narod u SAD Ali njihova vlada je za mene lično postala one životinje Jene .Uvek napadaju nevine narode i koji su nemoćni da sa odbrane od zveri .Ja bi se studiji reci da sam građanin SAD.O zamolimo bi da ti obicni građani više ne podržavaju te zveri jene na iborima

 2. Darko says:

  Da sve je ovo istina ali! Srpski generali u Hagu, a njihovi sa medaljama na grudima! I tako treba Amerika postuje svoje zločince, a naši političari sikaniraju naše branioce.

 3. Rasa says:

  Bune se zato sto je Lazarevic sposobniji od svih americkih oficira.Da znate samo koliko je on naoruzanja spasio od bombardovanja.Tu , naravno, spada i Pavkovic

 4. Rasa says:

  Bune se zato sto je Lazarevic sposobniji od svih americkih oficira.Da znate samo koliko je naoruzanja spasio od bombardovanja.Tu spada, naravno, i Pavkovic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *